GET READY FOR SUMMER ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που δεν θα έδινε ποτέ στα παιδιά του ένας καρδιολόγος


JTeam

6 Ιουλίου 2025

5 τροφές που δεν θα έδινε ποτέ στα παιδιά του ένας καρδιολόγος
shutterstock
Έπειτα από 20 χρόνια θεραπείας καρδιακών προσβολών, ο γιατρός Μπχοτζράτζ αποκαλύπτει τι δεν ταΐζει τα παιδιά του, ενώ παράλληλα προτείνει τις υγιεινές εναλλακτικές.

Ο Σάντζεϊ Μπχοτζράτζ, επεμβατικός καρδιολόγος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση καρδιακών προσβολών, γνωρίζει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διατροφή στην υγεία της καρδιάς. Πατέρας τριών κοριτσιών στην εφηβεία, ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν επιλέξει να αλλάξουν ριζικά τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς τους, απομακρύνοντας τα επιβλαβή τρόφιμα.

Ο ίδιος αποκαλύπτει πέντε τροφές που χαρακτηρίζει «τοξικές» και δεν θα επέτρεπε ποτέ στο οικογενειακό τραπέζι, εξηγώντας παράλληλα τι επιλέγουν να τρώνε στη θέση τους.

1. Ποπκόρν μικροκυμάτων

Πολλές σακούλες ποπκόρν μικροκυμάτων περιέχουν PFAS, γνωστές και ως «χημικές ουσίες για πάντα», που έχουν συσχετιστεί με ανοσολογικές διαταραχές και γενετικές ανωμαλίες. Επιπλέον, τα αρωματικά πρόσθετα μπορεί να είναι επιβλαβή για τους πνεύμονες. Η εναλλακτική; Φυσικό ποπκόρν στον αέρα ή στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ή αληθινό βούτυρο.

2. Αρωματισμένα γιαούρτια

Αν και προβάλλονται ως υγιεινά, τα γιαούρτια με γεύσεις είναι γεμάτα ζάχαρη και τεχνητές χρωστικές. Στο σπίτι του Dr. Bhojraj, προτιμούν το απλό ελληνικό γιαούρτι με μέλι και φρέσκα φρούτα.

3. Μεταποιημένα κρέατα

Αλλαντικά, μπέικον και χοτ ντογκ είναι γεμάτα συντηρητικά, νάτριο και νιτρικά, ουσίες που συνδέονται με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Η οικογένεια επιλέγει άπαχες φυσικές πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο στη σχάρα και φακές.

4. Ζαχαρούχα δημητριακά και ποτά

Σύμφωνα με τον ειδικό, το πρωινό πολλών παιδιών περιέχει περισσότερη ζάχαρη από όση μπορεί να επεξεργαστεί το σώμα τους σε τρεις ημέρες. Αντί γι’ αυτά, προτείνει να τρώνε αυγά με λαχανικά, φρούτα ή smoothies με καλά λιπαρά.

5. Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά, ειδικά όταν γίνονται με επαναχρησιμοποιημένα έλαια, γεμίζουν το φαγητό με τοξικές ενώσεις. Αντ’ αυτού, το μαγείρεμα με φριτέζα αέρος είναι η ιδανική λύση για να απολαμβάνουν τα παιδιά τραγανές και υγιεινές εναλλακτικές.

Ο καρδιολόγος υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι, αλλά να κάνουμε καλύτερες επιλογές καθημερινά. «Τα παιδιά παρατηρούν και μιμούνται», τονίζει. «Η αλλαγή ξεκινά από το παράδειγμά μας».