GREEN

Αρκτούρος: Τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική η επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα


JTeam

11 Ιανουαρίου 2022

Αρκτούρος: Τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική η επανεμφάνιση του λύκου στην Πάρνηθα
Πρόσφατα, λύκος επιτέθηκε σε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα και αυτό όπως υπογραμμίζει ο Αρκτούρος, προέκυψε από την εξοικείωση του τοπικού πληθυσμού του άγριου ζώου με την ανθρώπινη παρουσία.

Πριν λίγες μέρες, λύκος επιτέθηκε και άρπαξε τον 4 μηνών σκύλων οικογένειας στην Πάρνηθα ενώ κατευθύνονταν προς το αυτοκίνητό τους. Η επανεμφάνιση λύκου με φυσικό τρόπο αποτελεί «τεράστια ευκαιρία για την πολύπαθη Αττική που αποκαθιστά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, την περιβαλλοντική ισορροπία», σύμφωνα με τον Αρκτούρο.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για να συνυπάρξουμε αρμονικά με την άγρια ζωή, σεβόμενοι τα όρια της, καθώς οι λύκοι συμβάλλουν στην υγεία και την προστασία των δασών, σύμφωνα με τον Αρκτούρο. Η συνεισφορά τους είναι σημαντική στην επαναφορά των δασών σε υγιείς συνθήκες ενώ πρόκειται παράλληλα για «ένα ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αρκτούρος: «Η συνύπαρξη με την άγρια ζωή απαιτεί την συνεπή και υπεύθυνη στάση απ’ όλους (Πολιτεία, φορείς, πολίτες)». Μάλιστα, για να μην εξοικειώνονται τα άγρια ζώα με την ανθρώπινη παρουσία ή να μην παρουσιάζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, δίνεται έμφαση στο ότι δεν πρέπει να τα ταΐζουμε ποτέ και για κανέναν λόγο.

Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας. Όπως κάνει σαφές μάλιστα η οργάνωση: «Η απαγόρευση παρουσίας οικόσιτων ζώων σε εθνικούς δρυμούς θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και από όλους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των ζώων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρκτούρος ήδη από το Νοέμβριο ήταν σε επικοινωνία με το Καταφύγιο Μπάφι, προτείνοντας δράσεις για την επιστημονική παρακολούθηση του πληθυσμού των λύκων στην Πάρνηθα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξοικείωσης του πληθυσμού με την ανθρώπινη παρουσία.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.

TAGS