GREEN

Τι έχει να πει η Gen Z για την κλιματική αλλαγή; Πολλά - και πρέπει να την ακούσουμε


JTeam

24 Μαρτίου 2022

Τι έχει να πει η Gen Z για την κλιματική αλλαγή; Πολλά - και πρέπει να την ακούσουμε
Unsplash
Οι πορείες και διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπισή της από τις κυβερνήσεις, ολοένα και πληθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ματιά σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε άτομα που ανήκουν στη Gen Z, αποκαλύπτει τους σοβαρούς λόγους πίσω από αυτό.

Οι στόχοι του παγκόσμιου νεανικού κινήματος Fridays for Future, το οποίο ξεκίνησε η Greta Thunberg με την πρώτη της απεργία για το κλίμα, δείχνουν πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει εδώ και καιρό λάβει πολιτική διάσταση. Η νέα γενιά ακτιβιστών δε ζητάει απλώς λύσεις, αλλά περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Μέσω δράσεων όπως οι συγκεντρώσεις που έχουν οργανωθεί σε όλον τον κόσμο για τις 25 Μαρτίου, το FFF επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους υπεύθυνους για τη χάραξη κλιματικής πολιτικής ώστε να ακολουθήσουν τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και να θεσπίσουν δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης. Βασικό επιχείρημα των συμμετεχόντων είναι ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει πολλαπλές πτυχές της ζωής τους -περισσότερο απ’ότι κάθε προηγούμενη γενιά- κι έχουν απόλυτο δίκιο.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 από την αμερικάνικη ΜΚΟ Avaaz και στην οποία συμμετείχαν 10.000 νέοι 16-25 ετών από 10 χώρες, προκύπτει ότι το 59% των ερωτηθέντων νιώθουν «εξαιρετικά ανήσυχοι» ή «πολύ ανήσυχοι» για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από τους μισούς νιώθουν στεναχώρια, φόβο, αγωνία, θυμό, αδυναμία ή ενοχές για την κλιματική αλλαγή, ενώ μόλις 32% δηλώνει αισιόδοξο. To 45% λέει πως τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή, δείχνοντας ξεκάθαρα πως η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία -ή μάλλον το περιβαλλοντικό άγχος- της Gen Z.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως οι νέοι δεν εμπιστεύονται πλέον τις κυβερνήσεις, με το 64% να συμφωνεί πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή. Το 61% δεν εμπιστεύεται και το 58% νιώθει προδομένο από την κυβέρνηση της χώρας του ως προς το θέμα. Στις ΗΠΑ, η απογοήτευση επεκτείνεται και στο πολίτευμα· σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard στην οποία συμμετείχαν 2.000 νέοι Αμερικάνοι 18-29 ετών, μόνο το 7% θεωρεί πως ζει σε μία υγιή δημοκρατία. Το 39% πιστεύει πως το πολίτευμα αντιμετωπίζει προβλήματα και το 13% πως έχει αποτύχει.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι διαμαρτυρίες είναι μόνο μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Ομάδες φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν επιτυχώς να πείσουν τα πανεπιστήμιά τους να αποεπενδύσουν στα ορυκτά καύσιμα και φοιτητές νομικής στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει έναν πίνακα βάση του οποίου βαθμολογούν τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ως προς το αν συνεργάζονται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Παιδιά και νέοι έχουν επίσης συμμετάσχει σε νομικές αγωγές κατά εταιρειών και κυβερνήσεων, χωρίς όμως επιτυχία. Ωστόσο, αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει· η έρευνα της Avaaz είναι από τις πρώτες που δείχνουν την έκταση της περιβαλλοντικής αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο μέλλον, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποδείξουν πως η έλλειψη πρωτοβουλίας και αποφασιστικών δράσεων από την πλευρά των κυβερνήσεων έχει προκαλέσει ηθική βλάβη στη νέα γενιά.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.