GREEN

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων 40 χρόνων


JTeam

5 Αυγούστου 2022

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
Pexels.com
Η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα, ενώ το νότιο τμήμα δυστυχώς υποφέρει λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού ενός είδους αστερία

Αν και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία, ο οποίος ανήκει στα φυσικά μνημεία διεθνούς κληρονομιάς της UNESCO, είναι ακόμα ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα δύο τρίτα του έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης από κοράλλια που έχει σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια, που σημαίνει ότι ο βιότοπος σταδιακά επουλώνεται.

Η πιο πρόσφατη έκθεση του Australian Institute of Marine Science δείχνει ότι η κάλυψη στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα έχει φτάσει το 33% και το 36% αντίστοιχα, αλλά στο νότιο έπεσε από 38 σε 34%. Σύμφωνα με τον Paul Hardisty, CEO του Ινστιτούτου, οι μεταβολές στο βόρειο και τον κεντρικό τομέα είναι καλό σημάδι, αλλά το ποσοστό στο νότιο τμήμα δείχνει ότι ο ύφαλος επηρεάζεται εύκολα από «συνεχόμενες οξείες αναταραχές που συμβαίνουν όλο και συχνότερα και κρατάνε όλο και περισσότερο».

Λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών του ωκεανού, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα κοράλλια είναι ο αποχρωματισμός, που συμβαίνει όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν, δημιουργώντας τους σύγχυση. Ο ύφαλος υπέφερε ιδιαίτερα το 2016 και το 2017, όταν χτυπήθηκε από υποθαλάσσια κύματα ζέστης.

«Κάθε καλοκαίρι, ο Ύφαλος κινδυνεύει από το στρες λόγω θερμοκρασίας, που οδηγεί σε αποχρωματισμό και πιθανώς σε θάνατο και η κατανόησή μας για το πώς αντιδρά το οικοσύστημα ακόμα αναπτύσσεται» είπε ο Hardisty. «Τα γεγονότα αποχρωματισμού το 2020 και το 2022, αν και εκτεταμένα, δεν ήταν τόσο δυνατά όσο το 2016 και το 2017, οπότε είναι πεσμένη και η θνησιμότητα. Τα τελευταία αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο Ύφαλος μπορεί να ανακάμψει σε περιόδους χωρίς έντονες αναταραχές».

Η περσινή έκθεση της UNESCO πρότεινε ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος να μπει σε λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν. Η λίστα αναμενόταν να συζητηθεί σε σύσκεψη στη Ρωσία τον Ιούνιο, η οποία προφανώς ακυρώθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.