GREEN

Το Fashion Revolution Week επιστρέφει και τιμά τα 10 χρόνια από την τραγωδία στο Rana Plaza


JTeam

25 Απριλίου 2023

Το Fashion Revolution Week επιστρέφει και τιμά τα 10 χρόνια από την τραγωδία στο Rana Plaza
Fashion Revolution Greece
H παγκόσμια βιομηχανία μόδας μπορεί να βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να τους παράσχει έναν τίμιο και αξιοπρεπή βιοπορισμό, αλλά χρειάζεται συστημική και διαρθρωτική αλλαγή

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, στις 24 Απριλίου του 2013, το 9όροφο εργοστάσιο Rana Plaza στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε και παρέσυρε στον θάνατο περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν 2.500, η πλειοψηφία γυναίκες. Η τραγωδία αυτή σηματοδότησε την τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία, μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Το Fashion Revolution, που ιδρύθηκε από την Carry Somers και την Orsola de Castro μετά την καταστροφή του Rana Plaza,είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα, για σχεδόν 10 χρόνια, αγωνίζεται για μια καθαρή, ασφαλή, δίκαιη, διαφανή και υπεύθυνη βιομηχανία μόδας. Έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κίνημα ακτιβισμού μόδας στον κόσμο, κινητοποιώντας πολίτες, brands και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης και της συνηγορίας. Το όραμα του κινήματος είναι μια παγκόσμια βιομηχανία μόδας, που διατηρεί και αποκαθιστά το περιβάλλον, ενώ εκτιμά τους ανθρώπους έναντι της ανάπτυξης και του κέρδους.

Το θέμα της φετινής Fashion revolution Week, που θα διεξαχθεί από τις 22 έως και τις 29 Απριλίου, είναι το «Μανιφέστο για μια Επανάσταση της Μόδας». Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο θόρυβος γύρω από τη βιώσιμη μόδα έχει γίνει πιο δυνατός. Αλλά εν τω μεταξύ, η πραγματική πρόοδος είναι πολύ αργή στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και της αυξανόμενης κοινωνικής αδικίας. Το Fashion Ρevolution Week 2023 είναι γεμάτο δράση, ενώ είναι εστιασμένο στο μέλλον, που ενισχύει λύσεις από ιστορικά παραμελημένα μέρη και φυσικά το μικρόφωνο παίρνουν «Επαναστάτες Μόδας» από όλο τον κόσμο.

Ναι μεν η μόδα έχει κολοσσιαίο αρνητικό αντίκτυπο, αλλά έχει επίσης τη δύναμη και τη δυνατότητα να είναι μια δύναμη αλλαγής.

Πηγή: Fashion Revolution Greece

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.