GREEN

Πώς να γλιτώσεις χρήματα όταν βάζεις πλυντήριο ρούχων


JTeam

9 Μαΐου 2023

Πώς να γλιτώσεις χρήματα όταν βάζεις πλυντήριο ρούχων
pexels
Οι λύσεις είναι πιο απλές από ό,τι πιστεύεις

Πλύσιμο ρούχων. Ένα τεράστιο κεφάλαιο που είναι αδύνατο να αποφύγεις γι' αυτό οι ειδικοί σού έχουν μερικές λύσεις για το πώς μπορείς να εξοικονομείς χρόνο και χρήματα κάθε φορά που πρέπει να κάνεις αυτή την υποχρεωτική αγγαρεία.

Από την επιλογή του σωστού κύκλου πλύσης μέχρι κάποιες συμβουλές γύρω από το απορρυπαντικό, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποφύγεις την οικονομική σπατάλη κάθε φορά που βάζεις πλυντήριο.

Τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού

Ξεκίνα με το να πλένεις λιγότερο

Αυτή η συμβουλή των ειδικών έρχεται από τον Guardian και μπορεί να σε αιφνιδιάζει αλλά η αλήθεια είναι πως καλό είναι να αποφεύγεις το υπερβολικό πλύσιμο. Το πλύσιμο των βρώμικων ρούχων είναι προφανώς σημαντικό, αλλά κάποια ρούχα, όπως, τα πουλόβερ, τα τζιν, τα σακάκια μπορούν να φορεθούν πολλές φορές πριν χρειαστεί να πλυθούν.

Απόφυγε λοιπόν τη συνήθεια να ρίχνεις τα ρούχα σου στο τέλος της ημέρας, κατευθείαν μες στο πλυντήριο. Υιοθέτησε τρόπους που θα κρατούν τα ρούχα σου καθαρά μέχρι την επόμενη τους πλύση. Αντί να τα αφήνεις στο πάτωμα, βάλτα σε κρεμάστρες, αέρισέ τα και πέρασέ τα από το ατμοσίδερο πριν τα τακτοποιήσεις.

Επίσης, κάποια ρούχα, όπως τα σουτιέν και τα εσώρουχα, μπορούμε να τα πλένουμε στο χέρι, για να μη σπαταλάμε ρεύμα (και νερό).

Απόφυγε τους σύντομους κύκλους με λίγα ρούχα

Μην χρησιμοποιείς τους σύντομους κύκλους για λίγα ρούχα καθώς με τους σύντομους κύκλους σπαταλάς ρεύμα και νερό ενώ είναι σημαντικό πάντα να ελέγχεις τη θερμοκρασία της πλύσης. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείς επίσης να φθείρεις τις συσκευές σου.

Φρόντισε γενικά να βάζεις όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα, αλλά μην παραγεμίζεις το πλυντήριο γιατί δεν θα καθαριστούν τόσο καλά.

Χρησιμοποίησε καλό και λίγο απορρυπαντικό

Η χρήση του απορρυπαντικού πρέπει να είναι λελογισμένη γιατί δεν οδηγεί απαραίτητα σε καθαρότερα ρούχα. Η χρήση λιγότερου απορρυπαντικού μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα. Έτσι, όχι θα αγοράζεις απορρυπαντικό λιγότερο συχνά, αλλά η χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη χρήση νερού και ακόμη και να χαλάσει το ύφασμα του κάθε ρούχου.

Απόφυγε το στεγνωτήριο

Αν θες να εξοικονομήσεις ενέργεια από το πλύσιμο των ρούχων, άπλωνε τα ρούχα σου έξω και απόφυγε το στεγνωτήριο. Ακόμη κι αν ο καιρός είναι άστατος, ο αφυγραντήρας εσωτερικά του σπιτιού είναι προτιμότερη λύση για το στέγνωμα των ρούχων σου. Αν οι θερμοκρασίες βοηθούν, βγάλε τα ρούχα στο μπαλκόνι σου καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να είναι πιο καθαρά μέχρι την επόμενη πλύση.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.