GREEN

Τα κλωστοϋφαντουργικά απορρίμματα μπορούν να «αναβαθμιστούν» οικολογικά σε στιλάτα αντικείμενα διακόσμησης


JTeam

12 Ιανουαρίου 2024

Τα κλωστοϋφαντουργικά απορρίμματα μπορούν να «αναβαθμιστούν» οικολογικά σε στιλάτα αντικείμενα διακόσμησης
Instagram/fab.brick
Η FAbBRICK μεταμορφώνει οικολογικά τα πεταμένα ρούχα σε στιλάτα αντικείμενα διακόσμησης

Όντας στο τρίτο έτος των σπουδών της στην αρχιτεκτονική, η Κλαρίς Μερλέ ίδρυσε την εταιρεία FAbBRICK, σκεπτόμενη πως ο κλάδος των κατασκευών είναι ένας κλάδος εξαιρετικά ρυπογόνος και ενεργοβόρος. Ήθελε να δημιουργήσει χωρίς αυτές τις βλαβερές περιβαλλοντικές προεκτάσεις και να χρησιμοποιήσει τα απορρίμματα. Ποια απορρίμματα όμως;

Η Κλαρίς ορθώς παρατήρησε πως τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα δεν ανακυκλώνονται όπως πρέπει, ούτε όσο πρέπει και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτά. Η κλωστοϋφαντουργία είναι μια ακόμα εξαιρετικά ρυπογόνος βιομηχανία, αλλά τα προϊόντα της έχουν μερικές ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως το βαμβάκι που είναι πολύ καλό μονωτικό υλικό. Τότε η Κλαρίς αποφάσισε πως θα χρησιμοποιήσει τα «πεταμένα» ρούχα και θα τα αναγεννήσει σε κάτι χρήσιμο και πρωτοποριακό. Ένα οικολογικό υλικό που έχει και θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, το οποίο μοιάζει με τούβλο και πατενταρίστηκε το 2019.

Από τότε μέχρι και σήμερα η FAbBRICK αναλαμβάνει να ανακυκλώσει κλωστοϋφαντουργικά απορρίμματα άλλων εταιρειών με οικονομικό και οικολογικό τρόπο. Τα παίρνει και τα μετατρέπει σε τούβλα και τους τα επιστρέφει, θέλοντας να τους ευαισθητοποιήσει ως προς την σημαντικότητα της ανακύκλωσης. Αυτά τα κομμάτια που μοιάζουν τούβλα μπορούν να λειτουργήσουν ως διακοσμητικά κομμάτια, αντικείμενα ή ακόμα και έπιπλα. Το κάθε ένα φυσικά και είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Η FAbBRICK αναλαμβάνει εκτός των άλλων και σεμινάρια ομάδων, ώστε να τους ενημερώσει και να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με την ανακύκλωση.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.