GREEN

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Η Γη μας, το Μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration», λέει ο ΟΗΕ


JTeam

5 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Η Γη μας, το Μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration», λέει ο ΟΗΕ
Unsplash
Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου η ημέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον

Η πέμπτη ημέρα του Ιουνίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1973. Με την πάροδο των χρόνων, οι κλιματικές αλλαγές είναι όλο και πιο έντονες, γεγονός που πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή και να μας προτρέψει να ρίξουμε μια ουσιαστική ματιά γύρω μας.

Η 5η Ιουνίου του 2024 μας βρίσκει να ταλαιπωρούμαστε από τις πολύ υψηλές - για την εποχή - θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 35 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Τα ρεκόρ ζέστης υποδεικνύουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε ριζικά συνήθειες, να σεβαστούμε το περιβάλλον στον απόλυτο βαθμό και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Jenny.Gr
Unsplash

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 είναι «Η Γη μας, το Μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration». Σκοπός είναι να τονιστεί η ύψιστη ανάγκη για αποκατάσταση του εδάφους, ερημοποίηση και ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, το 40% της γης στον κόσμο είναι υποβαθμισμένο και αυτό επηρεάζει περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω της ερημοποίησης. Παράλληλα, το 2050 ελλοχεύει ο κίνδυνος πάνω από τα ¾ του πληθυσμού της γης να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την ξηρασία.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά σοβαρές και αργά ή γρήγορα θα δούμε τα αποτελέσματα αυτών στην καθημερινότητά μας με ακόμη πιο έντονο τρόπο. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο της θνησιμότητας, την ίδια στιγμή που η βιοποικιλότητα απειλείται και οι πιθανότητες για καταστροφές από φωτιές και πλημμύρες μεγαλώνουν.

Jenny.Gr
Unsplash

Αν για κάτι είμαστε σίγουροι, είναι πως η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη και πως, αν οι ριζωμένες αντιλήψεις και οι βλαβερές συνήθειες δεν αλλαχθούν άμεσα, τότε είναι βέβαιο πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με συνθήκες, που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Ας σεβαστούμε τα δάση, τις θάλασσες, τα ζώα, ας κάνουμε ανακύκλωση, ας συμβάλλουμε στη μείωση των ρύπων, γιατί αν δεν λειτουργήσουμε ως μονάδα, το αποτέλεσμα θα αργήσει να ‘ρθει. Ίσως να μην έρθει και ποτέ.

Το περιβάλλον μας χρειάζεται και αν κάτι δεν πρέπει να είμαστε, αυτό είναι αγνώμονες για όσα μας προσφέρει. Ας του προσφέρουμε και εμείς.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.