GREEN

Ο παγκόσμιος κύκλος του νερού απορρυθμίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας


JTeam

17 Οκτωβρίου 2024

Ο παγκόσμιος κύκλος του νερού απορρυθμίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας
Unsplash / Louis Maniquet
Ήδη οι συνέπειες έχουν ξεκινήσει, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει οι κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο παγκόσμιος κύκλος του νερού είναι εκτός ισορροπίας, σύμφωνα με έκθεση που διενεργήθηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού, δημιουργώντας αλυσιδωτές συνέπειες στις καλλιέργειες και τις ζωές των ανθρώπων, καθώς και κρίση στην οικονομία.

Όπως διαβάζουμε στο CNN, η καταστροφική χρήση του εδάφους, η αλόγιστη χρήση του νερού και η κλιματική αλλαγή συνέβαλλαν στο να δημιουργηθεί πρωτοφανή πίεση στον κύκλο του νερού. Να σημειωθεί πως η εν λόγω έκθεση, έρχεται λίγες ημέρες μετά την έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που έδειξε πως η μόλυνση του νερού απειλεί την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία φανέρωσαν πως στο 77% των υδάτων ανιχνεύονται τοξικές ουσίες, χημικά συστατικά και μικροπλαστικά.

Τι είναι ο κύκλος του νερού όμως; Είναι όλη αυτή η διαδικασία μέσω της οποίας κινείται το νερό στη Γη. Δηλαδή, το νερό εξατμίζεται από λίμνες και ποτάμια, ανυψώνεται στην ατμόσφαιρα σε μορφή υδρατμών, και προσγειώνεται στην Γη ως βροχή ή χιόνι, για να ακολουθήσει ξανά η ίδια διαδικασία.

Οι διαταραχές στον κύκλο του νερού, έχουν ήδη προκαλέσει συνέπειες. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη στην παροχή νερού, οι καλλιέργειες ξηραίνονται, ενώ οι πόλεις καταρρέουν καθώς οι υπόγειες πηγές νερού εξαντλούνται λόγω υπερβολικής άντλησης ή της κλιματικής αλλαγής. Βέβαια, οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο καταστροφικές, αν δεν υπάρξει άμεσα δράση.

Η κρίση που υπάρχει στο νερό απειλεί πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και κινδυνεύει να μειώσει κατά μέσο όρο το ΑΕΠ των χωρών κατά 8% έως το 2050. «Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, σπρώχνουμε τον παγκόσμιο κύκλο του νερού εκτός ισορροπίας», δήλωσε ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Οικονομικά του Νερού και συγγραφέας της έκθεσης. «Οι βροχοπτώσεις, η πηγή γλυκού νερού, δεν είναι πια κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε».

Αναφορικά με την έκθεση, οι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 4.000 λίτρα την ημέρα, πολύ πάνω από τα 50 έως 100 λίτρα που απαιτούνται για βασικές ανάγκες.

Οι συγγραφείς της έκθεσης υπογραμμίζουν πως οι όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναγνωρίσουν τον κύκλο του νερού ως κοινό αγαθό και να αντιμετωπίσει την κρίση, μεθοδευμένα και συλλογικά. Προτείνουν, επίσης, μια θεμελιώδης αναδιάρθωση της οικονομίας του νερού, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης τιμολόγησης και της λιγότερης σπατάλης και της τάσης να φυτεύονται καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό και εγκαταστάσεις, σε περιοχές με έλλειψη νερού.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.