Ωδή στον μινιμαλισμό: 10 πράγματα που πρέπει να πετάξεις σήμερα από το σπίτι σου
JTeam
25 Σεπτεμβρίου 2024
Οι άνθρωποι έχουμε τη τάση να κρατάμε και να κρατάμε (και να κρατάμε) πράγματα λες και θα τα πάρουμε μαζί μας, μετά το τέλος της ζωής μας. Άλλες φορές είναι η συνήθεια, άλλες φορές το συναισθηματικό δέσιμο κι άλλες η απροθυμία να κάνουμε εκκαθάριση στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να μαζεύεται και να στριμώχνεται σε συρτάρια και ντουλάπια ένας τεράστιος όγκος πραγμάτων.
Αυτός ο φόβος που μας διακατέχει, λειτουργεί σαν σκόπελος, εμποδίζοντάς μας από το να πετάξουμε στον κάδο των αχρήστων όλα εκείνα τα πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι μας, όμως δεν έχουν καμία απολύτως λειτουργία. Για την ακρίβεια, παραμένουν αποθηκευμένα σε διάφορα σημεία σε περίπτωση που μας φανούν χρήσιμα στο μέλλον ή σε περίπτωση που επιθυμήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε - αν και εφόσον θυμηθούμε ότι τα έχουμε στην κατοχή μας. Για να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, βέβαια, αυτό συμβαίνει σπάνια.
Κι ενώ μια μεγάλη μερίδα κόσμου έχει αυτή τη συνήθεια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έφτασε η στιγμή να υιοθετήσουμε την ιδέα του μινιμαλισμού και να «ελαφρύνουμε» το σπίτι και τη ζωή μας, δωρίζοντας, ανακυκλώνοντας ή πετώντας τα αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε. Μπορεί αυτό το εγχείρημα να φαντάζει βουνό, όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνεις. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος για να διαχωρίσεις τα χρήσιμα από τα μη χρήσιμα πράγματα είναι να θέσεις στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις: «Αυτό προσδίδει αξία στη ζωή μου; Τι θα το κάνω; Γιατί το κρατάω;».
Σύμφωνα με τον μινιμαλισμό, ο συνδυασμός της απλότητας και της λιτότητας είναι αυτός που φέρνει την αρμονία και τη γαλήνη στη ζωή μας. Το χάος που προέρχεται από τους ασφυκτικά γεμάτους χώρους, τις ντουλάπες που δεν «αναπνέουν» και τα στριμωγμένα συρτάρια συνδέεται με το άγχος και το στρες, που επηρεάζουν την ψυχική υγεία μας. Αν, λοιπόν, θέλεις να αρχίσεις σήμερα την προσπάθεια εκκαθάρισης, ορίστε πώς πρέπει να κινηθείς.
10 πράγματα που δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης στο σπίτι σου
- #1 Περιοδικά, εφημερίδες, παλιές αποδείξεις, λογαρισμούς και αποκόμματα.
- #2 Άδειες συσκευασίες από καλλυντικά, κολόνιες ή τρόφιμα.
- #3 Κατεστραμμένα αντικείμενα, όπως σπασμένα κολιέ, τάπερ που δεν έχουν καπάκια, σκουριασμένα είδη κουζίνας.
- #4 Όσα πράγματα έχεις δύο και τρεις φορές για άγνωστο λόγο.
- #5 Αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς, όπως βάζα, δοχεία, βιβλία, δώρα που δεν σου άρεσαν ποτέ.
- #6 Props που δεν χρειάζεσαι, όπως οι βελόνες πλεξίματος που έχεις να πιάσεις πέντε χρόνια.
- #7 Ο,τιδήποτε έχει λήξει, από φάρμακα μέχρι καλλυντικά και τρόφιμα.
- #8 Ρούχα που δεν σου κάνουν/ταιριάζουν/βαρέθηκες/χάλασαν.
- #9 Πράγματα που σου φέρνουν άσχημες αναμνήσεις. Αλήθεια, γιατί τα κρατάς ακόμα;
- #10 Καλώδια, φορτιστές, χαλασμένες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές.