HOME SWEET HOME HOME TIPS

3 λόγοι που δεν πρέπει ποτέ να φοράμε παπούτσια στο σπίτι


JTeam

17 Φεβρουαρίου 2022

3 λόγοι που δεν πρέπει ποτέ να φοράμε παπούτσια στο σπίτι
cottonbro from Pexels
Δεν είναι μόνο οι πατημασιές - πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε σπίτι, και παρακάτω θα δείτε γιατί

Δεν αντέχετε να βλέπετε κόσμο να πατά με τα παπούτσια τα πεντακάθαρα χαλιά σας; Η ιδέα μίας λασπωμένης πατημασιάς στο πάτωμα σας προκαλεί τρόμο; Δεν είστε μόνοι και δεν έχετε άδικο.

Όταν μετακόμισα μόνη μου, αποφάσισα ότι στον χώρο μου, θα ισχύουν δύο απαράβατοι κανόνες. Πρώτον, απαγορεύεται το κάπνισμα – στο μπαλκόνι ωστόσο, όλα επιτρέπονται. Δεύτερον, απαγορεύονται τα παπούτσια. Δεν είναι πως είχα στο μυαλό μου κάτι συγκεκριμένο, απλώς σκεφτόμουν ότι έτσι ο χώρος θα παρέμενε καθαρός για περισσότερη ώρα.

Τελικά, φαίνεται πως τα οφέλη του δεύτερου κανόνα, είναι περισσότερα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Arizona, μάλιστα, δίνει 3 λόγους για τους οποίους πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια όταν μπαίνουμε στο σπίτι και να τα βάζουμε εκεί που ανήκουν: Στην παπουτσοθήκη.

#1 Τα παπούτσια είναι παράδεισος για τα βακτήρια

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παπούτσια μας φιλοξενούν από 400.000 βακτήρια, με διασημότερο το Ε. coli, το οποίο είναι γνωστό πως προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα. Έπειτα, περπατώντας, μαζεύουμε χώμα και λάσπη που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών αυτών.

#2 Τα παπούτσια είναι γεμάτα τοξίνες

Κάθε φορά που πατάμε γρασίδι, τα παπούτσια μας είναι πιθανό να γεμίζουν φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα. Κάθε φορά που διασχίζουμε τον δρόμο, πατάμε ίχνη βενζίνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαρκής επαφή με τέτοιου είδους χημικές ουσίες είναι επιβλαβής για τον οργανισμό και, μεταφέροντάς τες στο σπίτι που, ειδικά τον χειμώνα, μένει με τα παράθυρα κλειστά κι ο αέρας δεν ανανεώνεται, τις αναπνέουμε καθημερινά.

#3 Τα παπούτσια μπορεί να καταστρέψουν το πάτωμα

Ξέρουμε καλά ότι αν φορέσουμε ψηλοτάκουνα σε ξύλινο πάτωμα, το πιθανότερο είναι να γίνει ζημιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χαλιά, με κάθε είδος παπουτσιού. Οτιδήποτε κολλάει στη σόλα, μεταφέρεται στο χαλί και μένει εκεί, δημιουργώντας αρχικά εστίες μικροβίων, κι έπειτα αντιαισθητικούς λεκέδες.

TAGS