ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Οι διαφορετικοί τύποι πεπτιδίων: Τι είναι και πώς ωφελούν την επιδερμίδα


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

4 Απριλίου 2024

Οι διαφορετικοί τύποι πεπτιδίων: Τι είναι και πώς ωφελούν την επιδερμίδα
IG @josephineskriver
Οι υπερήρωες της περιποίησης δέρματος μπορούν να χαρίσουν μια πιο σφριγηλή και λεία επιδερμίδα

Όποιοι κι αν είναι οι skincare στόχοι μας μεμονωμένα, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το υγιές και λαμπερό δέρμα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλες μας. Για να έρθουμε όλο και πιο κοντά στην επίτευξη της επιδερμίδας των ονείρων μας, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις υπερδυνάμεις των ενεργών συστατικών. Σε αυτά συγκαταλέγονται και τα πεπτίδια που διατηρούν την επιδερμίδα φρέσκια και νεανική.

Πώς λειτουργούν τα πεπτίδια για το δέρμα;

Η χρήση πεπτιδικών ορών μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο σφριγηλό, βοηθώντας στην αναπλήρωση μέρους του κολλαγόνου και της ελαστίνης (πρωτεΐνες στο δέρμα) που χάνουμε καθώς μεγαλώνουμε. Επίσης, βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης που έχει υποστεί το δέρμα λόγω περιβαλλοντικών παραγώνων, την ενυδάτωση και την ενίσχυση της συνολικής εμφάνισης της επιδερμίδας.

Είναι όμως γεγονός ότι αν αρχίσεις την αναζήτηση για τον ιδανικό ορό ή κρέμα με πεπτίδια, ενδέχεται να συναντήσεις πολλούς και διαφορετικούς επιστημονικούς όρους συστατικών, αλλά και διαφορετικών τύπων πεπτιδίων με ξεχωριστές επιδράσεις στο δέρμα. Ενώ πολλά προϊόντα περιέχουν έναν συνδυασμό πεπτιδίων, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργούν, ώστε να μπορούμε να κάνουμε την καταλληλότερη επιλογή για το δέρμα μας.

Τύποι πεπτιδίων

Jenny.Gr
IG @josephineskriver

Signal peptides: Για σφριγηλότητα

Λειτουργούν στέλνοντας ένα «μήνυμα» στο δέρμα για την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, ελαστίνης και άλλων πρωτεϊνών.

Neurotransmitter peptides: Για εξομάλυνση

Αυτά τα πεπτίδια εμποδίζουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών που οδηγούν σε συστολή των μυών. Με αυτόν τον τρόπο, τα πεπτίδια νευροδιαβιβαστών πιστεύεται ότι έχουν εξαιρετικά οφέλη για τις γραμμές έκφρασης, με αποτέλεσμα παρόμοιο του Botox.

Jenny.Gr
IG @josephineskriver

Carrier peptides: Για θρέψη

Αυτά τα πεπτίδια βοηθούν στην επούλωση των πληγών και στην παραγωγή κολλαγόνου παρέχοντας μέταλλα, όπως χαλκό και μαγνήσιο, στο δέρμα. Όπως τα πεπτίδια σήματος, τα πεπτίδια φορείς είναι εξαιρετικά στη βελτίωση της σφριγηλότητας του δέρματος, στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος και στην απαλότητα της υφής και των ρυτίδων.

Growth factor peptides: Για επανόρθωση

Ενώ οι αυξητικοί παράγοντες υπάρχουν φυσικά στο σώμα, με την ηλικία τα επίπεδά τους μειώνονται. Σημαντικοί για την επούλωση των πληγών, οι αυξητικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και της αναγέννησης του δέρματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.