27.12.2023
Γυναίκες που διακρίνονται καθημερινά μέσω το έργο τους, σε συζητήσεις που μας αφορούν όλους. Αυτό είναι το ΒΟΞ, το νέο podcast του JennyGr, με την Τζένη Μπαλατσινού. Σε αυτό το ΒΟΞ, η Τζένη υποδέχεται τη φαρμακοποιό, ιδρύτρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της APIVITA και Πρόεδρο της Symbeeosis, Νίκη Κουτσιανά.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε αρωματοθεραπεία και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας.
Το 1979, με την σύζυγό της, Νίκο Κουτσιανά, ίδρυσαν την APIVITA, την πρώτη Ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών. Διετέλεσε Πρόεδρος της APIVITA από την ίδρυση της έως και τους πρώτους μήνες του 2017, όταν και ένα ποσοστό της εξαγοράστηκε από τον Ισπανικό Όμιλο PUIG. Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της APIVITA.
Το 2015, ίδρυσαν την εταιρεία Symbeeosis, της οποίας είναι Πρόεδρος, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τη βιολογική ιχνηλασιμότητα των πρώτων υλών για τα προϊόντα τους, μέσω ιδιόκτητων μελισσιών και καλλιεργειών αρωματικών φυτών και βοτάνων, αλλά και συνεργειών με βιολογικούς παραγωγούς και μελισσοκόμους.
Είναι μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)» και του οργανισμού «Μαζί για το Παιδί», που δραστηριοποιείται στον τομέα της παιδικής μέριμνας. Είναι μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της αναβίωσης αρχαίων θεάτρων ανά την Ελλάδα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ιπποκράτης 2500 χρόνια» που αποσκοπεί στην ανάδειξη και διάδοση του έργου και της φιλοσοφίας του Ιπποκράτη. Τέλος, είναι επίτιμο μέλος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου iforU, που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και ειδικά της γυναικείας, μέσα από Mentoring και Networking.
Στο ένατο ΒΟΞ, η Νίκη Κουτσιανά συζητά με την Τζένη για την ανάγκη της γυναικείας παρουσίας στον ελληνικό τομέα πρωτογενούς παραγωγής και τη σημασία της εκπαίδευσης γύρω από τα βιολογικά προϊόντα.