REAL LIFE

4 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις, πριν ξεκινήσεις να ξοδεύεις χρήματα στις γιορτές


JTeam

28 Νοεμβρίου 2023

4 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις, πριν ξεκινήσεις να ξοδεύεις χρήματα στις γιορτές
Pexels/ Karolina Grabowska
Για πολλούς, η υπερκατανάλωση είναι συνυφασμένη με την περίοδο των Χριστουγέννων

Η εορταστική περίοδος είναι συναρπαστική. Γλυκά, λαμπερή διακόσμηση, οικογενειακές συγκεντρώσεις. Είναι όμως και αυτή η εποχή του χρόνου που συνδέεται με το οικονομικό άγχος και την ανησυχία.

Καλώς ή κακώς δεν είναι και τόσο εύκολο να αντισταθείς στον πειρασμό της υπερκατανάλωσης. Λίγο τα δώρα που θέλεις να κάνεις στον εαυτό σου, λίγο τα δώρα που θέλεις να κάνεις σε άλλους και λίγο τα ψώνια που θα κάνεις εκείνες τις ημέρες για τη διακόσμηση του σπιτιού, μπορούν πολύ εύκολα να σε παρασύρουν.

Γι’αυτό, αν θέλεις να ξοδέψεις πιο συνετά τα χρήματά σου φέτος στις διακοπές, διάβασε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.

Όρισε εκ των προτέρων έναν προϋπολογισμό

Είναι σημαντικό να αποφασίσεις (τουλάχιστον στο περίπου) πόσα χρήματα θα δαπανήσεις κατά την περίοδο των διακοπών, αλλά πριν τις διακοπές. Όρισε ένα budget που θα περιλαμβάνει τα έξοδα για ταξίδια, φαγητό και δώρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις σαφή όρια και να αποφύγεις τις παρορμητικές δαπάνες. Αν χρειαστεί να ξοδέψεις περισσότερα για κάτι, τότε μείωσε το budget για κάτι άλλο.

Απόφυγε τις «συναισθηματικές δαπάνες»

Κατά τη διάρκεια των εορτών και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον καθορισμό οικονομικών ορίων, καλό είναι να έχεις πλήρη επίγνωση των συναισθηματικών ερεθισμάτων, της κοινωνικής πίεσης που επικρατεί τη συγκεκριμένη περίοδο. Το «emotional spending» μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Φτιάξε μια λίστα με τα δώρα που θέλεις να κάνεις

Αν θέλεις να κάνεις διάφορα δώρα, ίσως χρειαστεί να γίνεις πιο λεπτομερής όσον αφορά στον προϋπολογισμό και στα σχέδια των αγορών σου. Φτιάξε μια λίστα με τα δώρα που θέλεις να κάνεις και το ποσό που θέλεις να διαθέσεις. Είναι σημαντικό να θέτεις ρεαλιστικά όρια και να σκεφτείς εάν αυτό που θέλεις να αγοράσεις (είτε για εσένα είτε για τους άλλους), θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις εάν είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Τα social πολύ εύκολα θα σε ρίξουν στην παγίδα της σύγκρισης. Ίσως, η εορταστική περίοδος είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις μια μικρή αποτοξίνωση. Όταν συγκρίνεις τις εμπειρίες σου με τις εμπειρίες άλλων, χάνεις το νόημα των ημερών και τείνεις να υπερβάλλεις στα έξοδα.