REAL LIFE

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Βινές Φογκάτ βίωσε τις ακραίες θυσίες του πρωταθλητισμού και, τελικά, έχασε


Ελένη Μπεζιριάνογλου

8 Αυγούστου 2024

Βινές Φογκάτ
© Getty Images/ David Ramos
Αφυδατώθηκε, έκανε ακραία γυμναστική, έκοψε τα μαλλιά της αλλά και πάλι αποκλείστηκε για 100 γραμμάρια

Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς έχουμε δει ιστορίες θάρρους, επιμονής και υπεράνθρωπων προσπαθειών. Υπάρχουν, όμως, και ιστορίες απογοήτευσης που αποκαλύπτουν τη σκληρή πλευρά του πρωταθλητισμού και τις ακραίες θυσίες που κάνουν πολλές φορές οι αθλητές για να φτάσουν κοντά στα όνειρά τους, εις βάρος της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Μια τέτοια ιστορία είναι, δυστυχώς, και αυτή της Βινές Φογκάτ, της αθλήτριας πάλης από την Ινδία που αποκλείστηκε από τον τελικό αγώνα για το χρυσό μετάλλιο γιατί ζύγιζε 100 γραμμάρια παραπάνω από την κατηγορία βάρους (50 κιλών) που αγωνιζόταν.

«Με λύπη η ινδική αποστολή μοιράζεται την είδηση του αποκλεισμού της Βινές Φογκάτ από την κατηγορία πάλης γυναικών 50 κιλών», ανέφερε η Ινδική Ολυμπιακή Επιτροπή σε δήλωση μετά την ανακοίνωση το πρωί της Τετάρτης. «Παρά τις καλύτερες προσπάθειες της ομάδας όλη τη νύχτα, το πρωί ζύγιζε λίγα γραμμάρια πάνω από τα 50 κιλά».

Οι κανονισμοί της διοργάνωσης ορίζουν ότι οι παλαιστές πρέπει να διατηρούνται στην κατηγορία βάρους τους και τις δύο ημέρες του τουρνουά. Μετά τον αποκλεισμό της, η Φογκάτ δε θα λάβει ούτε το ασημένιο μετάλλιο και μόνο τα χρυσό και χάλκινο μετάλλια θα απονεμηθούν σε αυτή την κατηγορία.

Οι ακραίες θυσίες της Βινές Φογκάτ για να φτάσει τα όρια βάρους

Οι αναφορές λένε ότι η παλαιστής ήταν 2 κιλά πάνω από το όριο βάρους το βράδυ της Τρίτης, και στη συνέχεια προσπάθησε τα πάντα για να χάσει τα κιλά - από ποδηλασία και τρέξιμο μέχρι σκοινάκι.

Η δραστική απώλεια βάρους πριν από έναν αγώνα δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς οι παλαιστές περνούν από μια ακραία διαδικασία για να φτάσουν το όριο της κατηγορίας, μερικές φορές μόλις λίγες ώρες πριν τον αγώνα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς περιλαμβάνει την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων υγρών πολύ γρήγορα. Η πρακτική αυτή συμβαίνει επίσης σε άλλα μαχητικά αθλήματα όπως η πυγμαχία και οι Μικτές Πολεμικές Τέχνες (MMA).

Στις δύο προηγούμενες Ολυμπιάδες, η Φογκάτ είχε αγωνιστεί στην κατηγορία των 53 κιλών. Αυτή ήταν η πρώτη της εμφάνιση στην κατηγορία των 50 κιλών και η παλαιστής φέρεται να δυσκολεύτηκε να πληροί τις απαιτήσεις βάρους και κατά τη διάρκεια των προκριματικών της για τους Ολυμπιακούς.

Η Φογκάτ, τρεις φορές ολυμπιονίκης που προέρχεται από ινδική οικογένεια παλαιστών, ήταν προγραμματισμένο να αντιμετωπίσει την Σάρα Χίλντεμπραντ από την ομάδα των ΗΠΑ στον τελικό της Τετάρτης. Αλλά παρά το γεγονός ότι μπήκε κατευθείαν σε προπονήσεις μετά τους αγώνες της και δεν έφαγε γεύμα, το βάρος της ανέβηκε κατά 1 κιλό, που σήμαινε ότι έπρεπε να πάρει περαιτέρω μέτρα.

Σύμφωνα με μια αναφορά από το NDTV, η Φογκάτ παραδέχθηκε ότι ακολούθησε αυστηρές μεθόδους για να χάσει βάρος, συμπεριλαμβανομένων εντατικών συνεδριών σάουνας, ενώ ο προπονητής της πρότεινε ακόμη και να κόψει τα μαλλιά της για να χάσει επιπλέον 50 γραμμάρια. Μη επιβεβαιώμενη αναφορά, λέει, επίσης, ότι μετά την κοπή των μαλλιών της για να προσπαθήσει να φτάσει το βάρος, φέρεται να κατέφυγε και σε αφαίμαξη σε μια προσπάθεια να πληροί τα κριτήρια - προσπάθειες που τελικά απέτυχαν, αφού το πρωί του αγώνα ζύγιζε 100 γραμμάρια πάνω από το όριο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης της Ινδίας (WFI), Σαντζάι Σινγκ, φέρεται να δήλωσε ότι η παλαιστής νοσηλεύτηκε το πρωί της Τετάρτης μετά τις ενέργειές της, οι οποίες προφανώς και είχαν επιπτώσεις στο σώμα της.

Επιπτώσεις, όμως, φαίνεται πως είχε όλο αυτό και στην ψυχική της υγεία, αφού με ανάρτησή της την Πέμπτη, η Φογκάτ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται οριστικά από την πάλη. «Μαμά, η πάλη κέρδισε, έχασα. Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με, τα όνειρά σου και το κουράγιο μου είναι διαλυμένα. Δεν έχω άλλη δύναμη πλέον. Αντίο πάλη 2001-2024. Είμαι υπόχρεη σε όλους σας. Συγχωρέστε με».

Μετά την είδηση του αποκλεισμού της, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε τη Φογκάτ «πρωταθλήτρια μεταξύ των πρωταθλητών» και «υπερηφάνεια της Ινδίας» στο X. «Το σημερινό πισωγύρισμα πονάει. Εύχομαι οι λέξεις να μπορούσαν να εκφράσουν την αίσθηση της απελπισίας που βιώνω. Ταυτόχρονα, ξέρω ότι ενσαρκώνεις την ανθεκτικότητα. Ήταν πάντα στη φύση σου να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις. Επέστρεψε πιο δυνατή! Όλοι σε υποστηρίζουμε».

Η συμμετοχή της στο #MeToo κίνημα της Ινδίας

Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο πριν, η Φογκάτ κοιμόταν στους δρόμους του Νέου Δελχί στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας που ηγούνταν αθλητές κατά των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης στο άθλημα της, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις για το #MeToo.

Η ίδια και άλλες κορυφαίες παλαιστές κατασκήνωσαν για εβδομάδες απαιτώντας δράση για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Πάλης της Ινδίας (WFI).

Τον Ιανουάριο του 2023, η Φογκάτ και άλλες κορυφαίες παλαιστές έγραψαν στον επικεφαλής της Ινδικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε μια επιστολή που αναρτήθηκε στο X, ζητώντας έρευνα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Μπριτζ Μπούσαν Σαράν Σινγκ, ο οποίος είναι επίσης ισχυρός πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata Party της Ινδίας.

Στην επιστολή, η Φογκάτ ανέφερε ότι είχε «ψυχολογική παρενόχληση και βασανισμό» από τον Σινγκ μετά την αποτυχία της να κερδίσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Οι αθλητές βγήκαν τότε στους δρόμους για να απαιτήσουν την απομάκρυνση του Σινγκ, αλλά σταμάτησαν τις διαμαρτυρίες τους αφού το υπουργείο αθλητισμού της Ινδίας δήλωσε ότι θα διερευνήσει το ζήτημα.


Ωστόσο, μετά από μήνες με ελάχιστη εμφανή δράση, η Φογκάτ και οι άλλες παλαιστές επέστρεψαν στους δρόμους, κατασκηνώνοντας για εβδομάδες σε διαμαρτυρίες που έγιναν κεντρικό σημείο κριτικής κατά του κυβερνώντος καθεστώτος της Ινδίας και κατέληξαν σε σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Είμαστε Ολυμπιονίκες, χρυσοί μετάλλιοφόροι, παγκόσμιοι πρωταθλητές», είπε η Φογκάτ στο CNN από τον χώρο της διαμαρτυρίας πέρυσι. «Έχει γίνει μια σοβαρή αδικία. Έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας στη χώρα μας».

Δραματικές εικόνες έδειχναν τη Φογκάτ, την αδελφή της και συναθλήτριά της, Σανγκίτα Φογκάτ, και τη Σάκσι Μάλικ – η οποία κέρδισε χάλκινο μετάλλιο το 2016 στην κατηγορία 58 κιλών – να σύρονται από αστυνομικούς. Οι παλαιστές κρατήθηκαν αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθερες.