REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μήπως το παιδί μου χρειάζεται βοήθεια;


20 Οκτωβρίου 2013

Συχνά πολύ γονείς αναρωτιούνται αν μια συμπεριφορά του παιδιού τους είναι φυσιολογική ή όχι.

Στο μυαλό τους περνά η ιδέα να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού. Σκέψεις, ταμπού, φόβοι, ανασφάλεια, άγχος, ενοχές, είναι μερικά συναισθήματα που τους ακινητοποιούν. Δεν ξέρουν τι να κάνουν και τι να επιλέξουν; Πώς θα πουν στο παιδί τους ότι θα επισκεφθούν ένα ψυχολόγο; Αν το μάθουν οι άλλοι συγγενείς τι θα πουν; Οι γιαγιάδες θα τρελαθούν από την αγωνία τους. Τι μπορούν  να κάνουν τελικά;

Αρχικά, ψυχραιμία. 

Οι επιθετικές συμπεριφορές, μια στρεσογόνο κατάσταση, φοβίες, συγκρούσεις και γενικότερα καταστάσεις που το παιδί μπορεί να αντιδρά υπερβολικά, προκαλούν ανησυχία στους γονείς. Πώς μπορούν να καταλάβουν λοιπόν αν το μικρό τους χρειάζεται βοήθεια από κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας;

•Εμφανίζει διαταραχές στην αναπτυξιακή του πορεία (στους τομείς του λόγου, της κίνησης, της επικοινωνίας, της αυτονόμησης κτλ)

•Παρουσιάζει διαταραχές στους τομείς της διατροφής (άρνηση λήψης τροφής, υπερφαγία), του ύπνου (συχνοί εφιάλτες, νυχτερινός τρόμος, αϋπνία) ή και του ελέγχου των σφιγκτήρων (ενούρηση, εγκόπριση)

•Εμφανίζει σωματικά συμπτώματα ψυχογενούς αιτιολογίας, όπως πονοκεφάλους, εμετούς, πόνους στην κοιλιά κτλ (και έχει αποκλειστεί οργανική παθολογία)

• Αποφεύγει τη βλεμματική επαφή. Όταν του μιλάτε ή σας μιλά αποφεύγει να σας κοιτά στα μάτια.

•Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και παρουσιάζει υπερκινηνιτικότητα.

•Δεν έχει διάθεση για κοινωνικές δραστηριότητες. Προτιμά να αποσύρεται στο δωμάτιο του και να μένει μόνο του.

•Εμφανίζεται συνεχώς κουρασμένο, θλιμμένο, σκεπτικό.

•Έχει συχνές εκρήξεις θυμού.

•Υιοθετεί επικίνδυνες συμπεριφορές ή αυτοτραυματίζεται.

•Παρουσιάζει έντονα προβλήματα και αντιδράσεις, όταν πρόκειται να σας αποχωριστεί.

•Μπορεί να παρουσιάσει άρνηση για το σχολείο αλλά και για κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Γενικότερα, αν μια συμπεριφορά του παιδιού είναι ιδιαίτερα έντονη, επαναλαμβανόμενη, ασυνήθιστη, προκαλεί ανησυχία και δυσκολία στην οριοθέτηση καλό είναι να ζητείται η συμβουλή κάποιου ειδικού.

Ακόμα, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να ζητούν βοήθεια, όταν η οικογένεια τους αντιμετωπίζει έντονες αλλαγές ή ψυχοπιεστικές καταστάσεις (διαζύγιο, πένθος, μετακόμιση). Πολλές φορές η προληπτική επίσκεψη στον ειδικό συμβάλλει στην αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων και προάγει την λειτουργικότερη διαχείριση των δυσκολιών. Είναι πολύ δύσκολο για κάθε άνθρωπο να χάσει τις σταθερές του δομές. Το να απαντήσει κανείς σε εσωτερικά ερωτήματα, να βρει το θάρρος να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει μια νέα εικόνα των πραγμάτων γύρω του χρειάζεται χρόνο και δουλειά. Κάτι τέτοιο, είναι δύσκολο για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.