REAL LIFE FAMILY MATTERS

Συμβουλές διατροφής που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει


16 Νοεμβρίου 2014

Όλοι γνωρίζετε ό,τι η διατροφή είναι πολύ σημαντική, για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά και να παραμείνουν υγιείς και ως ενήλικες. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, ώστε να υιοθετήσουν τα παιδιά σας μια σωστή διατροφή.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δώστε στα παιδιά σας τη πιο σημαντική τροφή για τον εγκέφαλο τους, από τα λιπαρά ψάρια. Εντάξτε στη διατροφή των παιδιών σας,  2-3 φορές την εβδομάδα, ψάρια για να πάρουν όλα τα καλά λιπαρά. Επιπλέον, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας σπόρους Κία, στο επόμενο  smoothie τους, ή στο κουάκερ. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του, καθώς και βοηθάνε με τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα.

Προωθείστε ένα υγιές πεπτικό σύστημα με προβιοτικά τρόφιμα. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα των παιδιών σας, από τη σίτιση των τροφίμων που είναι πλούσια σε προβιοτικά. Μερικά από αυτά τρόφιμα είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, και κάποια εμπλουτισμένα προϊόντα. Επίσης, αυτά τα καλά βακτήρια, όχι μόνο θα προωθήσουν την καλή πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά  θα βοηθήσουν στην προώθηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, στη καλή διάθεση και στη συμπεριφορά.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της διατροφής του παιδιού σας, καθώς βοηθάνε στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου και του πεπτικού συστήματος και στην ενίσχυση της ανοσίας. Δίνοντας στα παιδιά σας μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, θα  ενθαρρύνετε τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Αναλογικά, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τους ενήλικες, καθώς εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Μια επαρκής πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως είναι τα ψάρια,το κοτόπουλο, το κρέας, τα αυγά, το γιαούρτι, και το γάλα, βοηθάει στη βέλτιστη ανάπτυξη. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία για τους μυς, το αίμα, το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, και είναι απαραίτητα για την καλή πέψη και την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δίνοντας στα παιδιά σας άπαχες πρωτεΐνες στα γεύματα, θα τα βοηθήσετε, ώστε να παραμείνουν χορτάτα για περισσότερο χρόνο και θα τους σταματήσετε από την επιθυμία για γλυκά.

Τα σταυρανθή λαχανικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δίνοντας στα παιδιά σας μπρόκολο ή κουνουπίδι, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία τους και να τους δυναμώσετε το ανοσοποιητικό. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν φυσικές ενώσεις θείου, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ικανότητας του παιδιού σας, για να αποτοξινώσει τις βλαβερές τοξίνες και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Δοκιμάστε να αναμίξετε το κουνουπίδι με ρύζι ή με πουρέ πατάτας και ψιλοκόψτε το μπρόκολο για να το βάλετε στις σάλτσες ζυμαρικών.

Ενισχύστε την πρόσληψη ιωδίου για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο, που απαιτείται για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη. Οι ελλείψεις αυτού του, σχετίζονται με χαμηλότερο IQ, και μειωμένη γνωστική λειτουργία, καθώς και υψηλότερο κίνδυνο για ελλειμματική προσοχή. Οι καλύτερες φυσικές πηγές ιωδίου, για να δώσετε στα παιδιά σας, είναι τα θαλασσινά και τα φύκια.