8 πράγματα που πρέπει να λέτε στο παιδί σας κάθε μέρα

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015
5ea3d2fa258080a402644238d29b8199.jpg

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για να διδάξουν στα παιδιά τους σημαντικά μαθήματα ζωής. Το μυαλό του παιδιού είναι σαν τον πηλό, ό, τι δηλαδή  ακούει και βλέπει το θυμάται και μπορεί να το μιμηθεί. Ως γονείς θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας, γι αυτό προσπαθήστε να τους μιλάτε κάθε μέρα και να τους διδάξετε τις αξίες της ζωής. Εξάλλου οι λέξεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο και αν χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες, θα μπορέσετε να  δώσετε τις σωστές συμβουλές στα μικρά σας. Εδώ είναι μια λίστα με πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας κάθε μέρα.

«Σ αγαπώ». Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας λέγοντας στο μικρό σας αυτή τη λέξη ή μπορείτε να του δώσετε ένα φιλί στα μάγουλά του, για να του δείξετε την αγάπη. Αυτή η φράση για εσάς μπορεί να σημαίνει τρεις απλές λέξεις, αλλά για το παιδί σας σημαίνει πολλά! Νιώθει ότι το αγαπάτε και ότι είναι ασφαλές που σας έχει δίπλα του.

«Πώς ήταν η μέρα σου;» Ως γονέας, είναι σημαντικό να δείχνετε ενδιαφέρον στις καθημερινές του δραστηριότητες του παιδιού σας. Όταν γυρνάει το μικρό σας από το σχολείο, είναι όμορφο να θέλετε να συζητάτε μαζί του.

«Πες παρακαλώ». Εάν θέλετε το παιδί σας να έχει καλούς τρόπους, πρέπει να του διδάξετε τη λέξη παρακαλώ και ευχαριστώ. Επίσης, να τις χρησιμοποιείτε  και εσείς στη καθημερινότητα σας, ώστε να δίνετε το καλό παράδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μίμοι.

«Ποτέ μην εγκαταλείπεις». Όταν το παιδί μεγαλώνει, θα πρέπει να ενταχθεί στη κοινωνία και να έρθει αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Διδάξτε το τη σημασία της επιμονής και υπομονής, όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων τους. Μπορείτε επίσης, να παίξετε παζλ και άλλα εγκεφαλικά παιχνίδια.  Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει να κρατήσει το μυαλό του παιδιού σας ενεργό, θα το διδάξει επίσης, να αναλάβει τις προκλήσεις.

«Στείλε μου ένα μήνυμα, όταν φτάσεις εκεί». Ως γονείς, θα ανησυχείτε πάντα για την ασφάλεια του παιδιού σας, και γιατί όχι; Εξάλλου, είναι ο μικρός σας θησαυρός. Μια καλή ιδέα είναι, όταν το παιδί σας μεγαλώσει και αρχίσει να βγαίνει μόνο του, να του δώσετε ένα κινητό τηλέφωνο και να του λέτε να σας στέλνει ένα μήνυμα! Αυτό θα σας βοηθήσει να μην ανησυχείτε σε μεγάλο βαθμό και να γνωρίζετε που βρίσκεται.

«Η επιλογή είναι δική σου». Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα πρέπει να του διδάξετε, να παίρνει τις δικές του αποφάσεις και να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Αυτό θα βοηθήσει ν αποκτήσει το παιδί σας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του και να γίνει υπεύθυνο.

«Πώς είναι οι φίλοι σου;» Πάντα πρέπει να γνωρίζετε τους φίλους του παιδιού σας. Μάθετε τα ονόματα τους και προσπαθήστε να τους γνωρίσετε από κοντά. Το μικρό σας μπορεί να υιοθετήσει καλές ή κακές συνήθειες από τους φίλου του ή μπορεί να τους μιμηθεί. Γι αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιους κάνει παρέα. Μια καλή ιδέα είναι να κανονίσετε ένα πάρτι στο σπίτι, με αυτό τον τρόπο και το παιδί σας θα χαρεί και τους φίλους του θα δείτε από κοντά.

«Πες την αλήθεια». Διδάξτε στο παιδί σας την αξία της ειλικρίνειας. Τα παιδιά έχουν την τάση να κρύβουν πράγματα από τους γονείς τους, δεδομένου ότι φοβούνται την επίπληξη. Θα πρέπει να πείσετε το μικρό σας, ότι είναι σημαντικό να λέει πάντα την αλήθεια πάντα και να του διδάξετε γιατί είναι σημαντική αυτή η συνήθεια.