REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να αγαπάει τα βιβλία


18 Οκτωβρίου 2015

Ο τρόπος που διαβάζετε στα παιδιά σας, από τη βρεφική ηλικία μέχρι και τη προσχολική, παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο θα αγαπήσουν τα βιβλία και αν θα μάθουν να διαβάζουν μόνα τους σε μεγαλύτερη ηλικία. Παρακάτω θα δείτε μερικά απλά βήματα που βοηθάνε τα μικρά σας να αγαπήσουν την ανάγνωση.

Εάν το παιδί σας είναι κάτω από 5 ετών, είναι σημαντικό να του δείχνετε βιβλία με εικονογραφίες, που να μην έχουν μεγάλα κείμενα. Σε αυτή την ηλικία είναι καλύτερο τα μικρά να βλέπουν εικόνες και να κάνετε έναν διάλογο μαζί τους με όσα παρατηρούν. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, για παράδειγμα αν δείτε μια εικόνα με έναν σκύλο, ρωτήστε το παιδί σας ποιο είναι αυτό το ζώο, τι χρώμα έχει και τι κάνει στη φωτογραφία. Επίσης, καθώς διαβάζετε στο παιδί σας να το έχετε αγκαλιά, γιατί αυτό το βοηθάει να νιώθει πιο άνετα και τελικά να αγαπήσει την ανάγνωση.

Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η φύση της συνομιλίας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Όταν ανταποκρίνεστε άμεσα στις ερωτήσεις, ακόμα και αν φαίνεται ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ, βοηθάτε στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων του παιδιού σας. Αρχίστε να απαντάτε στις ερωτήσεις του και αφήστε τη ροή της συνομιλίας να κυλήσει μόνη της. Επιπλέον, αν διαβάζετε σε ένα μικρό παιδί, μην φοβάστε να μιμηθείτε τις φωνές και τους ήχους των ζώων και της φύσης. Γιατί όσο ανόητο και αν ακούγεται και όσο αμηχανία και να νιώθετε, το παιδί σας θα το λατρέψει και θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο βιβλίο.

Καθώς διαβάζετε στο μικρό σας, μπορείτε να του κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση. Ζητώντας του να προβλέψει τι θα συμβεί στην συνέχεια της ιστορίας ή να θυμηθεί κάτι που έχει ήδη γίνει, βοηθάτε ώστε να μαθαίνει να διαβάζει μόνο του και καθιστάτε την ανάγνωση πιο διασκεδαστική. Επίσης, αν το ρωτάτε για τα σχήματα και τους αριθμούς που βλέπει στο βιβλίο, συμβάλετε στην ενδυνάμωση της μνήμης του, κάτι που θα καταστήσει ευκολότερο στο μέλλον την ανάλυση των μαθηματικών προβλημάτων.

Τέλος, δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί σας να καθίσει να διαβάζει, γιατί θα συνδέσει την ανάγνωση με τη τιμωρία και δεν θα την αγαπήσει στο μέλλον. Μπορεί επίσης, να χάσει το ενδιαφέρον του για λίγα λεπτά και να πάει να παίξει, αλλά μετά από λίγο θα επιστρέψει για την συνέχεια της ιστορίας.