REAL LIFE FAMILY MATTERS

10 συμβουλές για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά


4MOMS

25 Αυγούστου 2017

8a6899b84eca44e3a7f9c136a718f0c9-th-960x500.jpg

Διαβάστε τα 10 tips που προτείνει το επιστημονικό περιοδικό LiveScience να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά.

Η ζωή θέλει χιούμορ

Το να αστειεύεστε με τα παιδιά σας τα βοηθάει να γίνουν κοινωνικά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο «Economic and Social Research Councils’ Festival of Social Science». Όταν οι γονείς αστειεύονται με τα παιδιά τους δίνουν το έναυσμα να σκέφτονται δημιουργικά, να κοινωνικοποιούνται κάνοντας πιο εύκολα φίλους και να διαχειρίζονται το στρες. Οπότε παίξτε ελεύθερα κλέφτες και αστυνόμους, τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν στο μέλλον. 

Να είστε αισιόδοξοι

Οι γονείς που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα προς τα μωρά τους ή τους φέρονται σκληρά, είναι πολύ πιθανόν να τα κάνουν επιθετικά. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι η επιθετική συμπεριφορά στην ηλικία των 5 συνδέεται με την εκδήλωση εγκληματικότητας  στην μετέπειτα ζωή καθώς και με την επιθετικότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Θυμωμένοι γονείς μεγαλώνουν θυμωμένα παιδιά. Προσπαθήστε λοιπόν να τα βρείτε με τον εαυτό σας για να διευκολύνετε όχι μόνο το μέλλον του παιδιού αλλά και το δικό σας.

Καλλιεργήστε την αυτό – συμπόνια

Οι ενοχικότητα των γονέων είναι πραγματικότητα αλλά προσπαθήστε να το ελέγξετε Η έρευνα δείχνει ότι η αυτο-συμπόνια είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν, βοηθώντας τους ανθρώπους να παραμένουν ανθεκτικοί στις προκλήσεις της ζωής.

Η αυτό-συμπόνια αποτελεί αποτέλεσμα βαθιάς περισυλλογής και είναι κατάκτηση ενός συγκροτημένου μυαλού, που έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς να χρειάζεται να τα καταπιέζει ή να τα αγνοεί. Είναι η ευαισθησία με την οποία πρέπει να φέρετε κάνεις στον εαυτό του και σε όσους τον περιβάλλουν. Για την κατάκτηση της αυτοσυμπόνιας το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες, το θυμό, την απογοήτευση και τον πόνο που τυχόν νιώθει. Γονείς με αυτό – συμπόνια μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν στην ανατροφή των παιδιών τους και να αποτελούν παράδειγμα γι’ αυτούς.

Αφήστε τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους

Όταν κάποια στιγμή τα παιδιά σας μεγαλώσουν και θελήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους, υποστηρίξτε τα.. Σύμφωνα με έρευνα, οι πρωτοετείς φοιτητές με πιεστικούς και παρεμβατικούς γονείς είναι πιο πιθανόν να είναι ανήσυχοι, αμήχανοι και λιγότερο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, συγκριτικά με συνομήλικους τους που έχουν πιο χαλαρούς γονείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διώξετε το παιδί σας από το σπίτι μόλις κλείσει τα 18, αλλά αν τσακώσετε τον εαυτό σας να παραπονιέστε όλη την ώρα για τους βαθμούς ή να στέλνετε email στους καθηγητές, τότε μάλλον πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Φροντίστε τον σύντροφό σας

Εάν είστε παντρεμένοι, μην βάζετε σε δεύτερη μοίρα τη σχέση σας με τον σύζυγό σας, μετά τη γέννηση του μωρού. Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία. Τα μωρά που βιώνουν οικογενειακή αστάθεια στο περιβάλλον τους, όπως πχ ένα διαζύγιο, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ύπνου στη νηπιακή ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας προβληματικό γάμος, όταν ένα μωρό είναι 9 μηνών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο όταν πλέον θα έχει γίνει18 μηνών. Μια πιθανή αιτία είναι το έντονο στρες που δημιουργείται σε τέτοιες καταστάσεις και το οποίο είναι ικανό να διαταράξει τη διαδικασία του ύπνου.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κατάθλιψη, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού, για το δικό σας καλό αλλά και το καλό του παιδιού σας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι καταθλιπτικές μαμάδες αγωνίζονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, δείχνουν υποτονική διάθεση ακόμα και στα κλάματα του μωρού, συγκριτικά με τις υγιείς μητέρες. Επιπλέον, οι μαμάδες που υποφέρουν από κατάθλιψη, προκαλούν άγχος στα παιδιά τους ακόμη κι από τη νηπιακή τους ηλικία. Οι επιστήμονες πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους, καθώς πιστεύουν ότι ακόμα και αυτοί οι γονείς με προσπάθεια μπορούν να αποτελέσουν ένα θετικό γονεϊκό πρότυπο συμπεριφοράς.

«Μαμάδες, να είστε καλές με τους γιους σας»

Η στενή σχέση με τις μητέρες τους μπορεί να βοηθήσει τα αγόρια από το να ενεργεί να μην παρεκκλίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Child Development, τονίζουν την ανάγκη «ασφαλές δέσιμο» μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους, ώστε να μπορεί το παιδί να καταφύγει στο γονιό του ως «ασφαλή βάση», νιώθοντας σιγουριά απέναντι σε οτιδήποτε το αναστατώνει. Επιπλέον, ο δεσμός μαμάς-γιου είναι καθοριστικός και για τις ερωτικές του σχέσεις, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη μελέτη.

Η αντιδραστικότητα μπορεί να βγει και σε καλό

Οι έφηβοι που αντιμιλούν στους γονείς τους μπορεί να είναι εξοργιστικοί, αλλά η αντιδραστικότητά τους συνδέεται με την ικανότητά τους να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε πίεση. Με άλλα λόγια, η αυτονομία στο σπίτι εξασφαλίσει και την αυτονομία στον έξω κόσμο. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι έφηβοι χρειάζεται να εξασκηθούν στην υπεράσπιση του εαυτού τους, αλλά πάντα με την υποστήριξη των γονιών τους.

Δεν υπάρχει τελειότητα

Κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε δεν χρειάζεται να βάζετε ψηλά τον πήχη όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, οι νέοι γονείς που πιστεύουν ότι πρέπει να δείξουν στην κοινωνία ότι είναι τέλειοι, είναι υπερβολικά αγχωμένοι και ανασφαλείς. Χαλαρώστε λοιπόν και θα γίνετε πιο αποτελεσματικοί γονείς.

Προσαρμοστείτε στο παιδί σας

Ο καθένας πιστεύει ότι μεγαλώνει με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά του. Στην πραγματικότητα, όμως τα παιδιά των οποίων οι γονείς προσαρμόζουν τους κανόνες διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την προσωπικότητα των παιδιών τους έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος και κατάθλιψη, συγκριτικά με εκείνα που έχουν κάθετους στη συμπεριφορά τους γονείς. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Abnormal Child Psychology και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, συχνά οι γονείς πληγώνουν ακούσια τα παιδιά τους από την υπερπροστασία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ. Λιλιάνα Λένγκουα, «το κλειδί βρίσκεται στην υποστήριξη του γονιού που θα καθορίζεται από την προτροπή του ίδιου του παιδιού».   

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

H οικογένεια κάνει πιο υγιείς τους μπαμπάδες

10 πράγματα που κάνουν καλύτερα οι μπαμπάδες

Ο μπαμπάς που έγινε viral με τις φωτογραφίες του

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα