Οπωσδήποτε ο ρόλος των γονιών στη διατροφική εκπαίδευση του παιδιού, είναι πολύ σημαντικός και ιδού οι βασικές συμβουλές για να καταφέρετε να το επηρεάσετε θετικά:
- Συζητήστε με το παιδί σας και ενημερώστε το γιατί ένα τρόφιμο θεωρείται περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό
- Αφήστε στην άκρη τις απαγορεύσεις. Δεν υπάρχουν “καλά” και “κακά τρόφιμα”, αλλά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε συχνότερα και σπανιότερα.
- Μην πιέζεται το παιδί να καταναλώσει τροφές που δεν του αρέσουν. Μπορείτε ωστόσο , να τις προετοιμάζετε και να τις καταναλώνετε εσείς. Σταδιακά, είναι πολύ πιθανό να σας ζητήσει να δοκιμάσει.
- Αποφύγετε να του μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Με αυτό τον τρόπο , το προτρέπετε να καταναλώσει το φαγητό της οικογένειας.
- Προετοιμάστε του μια ευχάριστη έκπληξη, προετοιμάζοντας του (π.χ. Το Σαββατοκύριακο) σπιτικές λιχουδιές που θυμίζουν fast food. Για παράδειγμα: σπιτικά τσιπς φούρνου, σπιτικές κοτομπουκιές, σπιτικό Burger με αλεσμένα λαχανικά και κοτόπουλο ή σπιτικά γλυκά , όπως παγωμένο γιαούρτι με αλεσμένα φρούτα ή σπιτικές γρανίτες φρέσκων φρούτων.
- Επίσης καθημερινά, προτιμήστε μαζί με τα αγαπημένα του φαγητά να προσθέτετε και ένα καινούργιο συστατικό (π.χ. ένα λαχανικό το οποίο συνήθως αποφεύγει). Να είστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα δοκιμάσει από μόνο του.
- Η εικόνα του πιάτου είναι καθοριστικής σημασίας για το παιδί. Προτιμήστε έντονα χρώματα, προερχόμενα από μπαστουνάκια πολύχρωμων λαχανικών ή ψωμάκια και ρύζι σε σχήματα (π.χ. τριγωνάκια ή όψη χαμόγελου).
- Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στην παρασκευή του φαγητού. Το βοηθάτε έτσι να το αντιμετωπίσει ως μια ευχάριστη διαδικασία και παράλληλα το προτρέπετε έμμεσα να δοκιμάσει κάτι καινούργιο.
- Αποφύγετε να κατηγορήσετε το παιδί ότι δεν συνεργάζεται ή ότι έχει λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί σε ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό πλάνο , το οποίο θα έχετε πρώτα υιοθετήσει εσείς οι ίδιοι. Είναι γεγονός, ότι τα παιδιά θα προσπαθήσουν στο τέλος να σας μιμηθούν και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, δοκιμάζοντας.
Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:
Η σημασία του μεταβατικού αντικειμένου στα μωρά
Τα αντανακλαστικά που έχει ένα μωρό τους πρώτους 6 μήνες
Μέχρι πότε είναι σωστό να κοιμάται το μωρό στο υπνοδωμάτιο των γονιών;
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα