REAL LIFE TRUE STORIES

«Unbelievable»: Μια απίστευτη ιστορία βιασμού


Σύρμα Κιουπελόγλου

24 Μαρτίου 2021

Unbelievable

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ξεδιπλώνεται κατά την διάρκεια των 8 επεισοδίων της σειράς του Netflix «Unbelievable». Η πλοκή της βασίζεται σε πραγματικά απίστευτα αλλά αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Washington και το Colorado των Η.Π.Α. Σε αυτήν την αμερικανική μίνι αστυνομική σειρά πρωταγωνιστούν οι Toni Collette, Merritt Wever και Kaitlyn Dever και κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα στις 13 Σεπτεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, η σειρά βασίζεται στο ειδησεογραφικό άρθρο του 2015 «Μια απίστευτη ιστορία βιασμού», που γράφτηκε από τους T. Christian Miller και Ken Armstrong, και το βιβλίο τους «A False Report» με βάση την ίδια έρευνα. Οι δύο δημοσιογράφοι έλαβαν μάλιστα το βραβείο Pulitzer του 2016. 

Στο Lynnwood της Washington, μια 18χρονη γυναίκα, που αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Marie», κατήγγειλε στην αστυνομία ότι την έδεσαν, την φίμωσαν και την βίασαν απειλώντας την με μαχαίρι. Μετά από πιέσεις της αστυνομίας, η οποία αμφισβήτησε την καταγγελία της και την κατηγόρησε για ανακρίβειες και ψέματα αναγκάστηκε να υπογράψει ότι κατασκεύασε την ιστορία και το περιστατικό δεν ήταν αληθινό. 

Τον Μάρτιο του 2009, κατηγορήθηκε για αυτό το σοβαρό παράπτωμα και της επιβλήθηκε πρόστιμο 500 $ ενώ τέθηκε υπό επιτήρηση. Η Marie είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και σωματικά από πολύ μικρή και ήταν σε αναδοχή για το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας. Μετέπειτα προσχώρησε στο Project Ladder σε ηλικία 18 ετών, ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για άτομα που μεταβαίνουν από την ανάδοχη φροντίδα στο να ζουν μόνοι.

Συγκεκριμένα η Marie είχε υποβάλει την καταγγελία της τον Αύγουστο του 2008 στους Λοχίες Jeffrey Mason και Jerry Rittgarn. Οι κατευθυντήριες γραμμές της αστυνομίας έλεγαν ότι τα θύματα βιασμού δεν πρέπει να ανακρίνονται, καθώς μπορεί να είναι αβέβαια για λεπτομέρειες ή να αναφέρουν αντικρουόμενες πληροφορίες. 

Ερευνώντας την υπόθεση της, η αστυνομία βρήκε στοιχεία για έναν εισβολέα και εκδορές στον κόλπο και τον καρπό της. Ωστόσο, δύο από τους πρώην θετούς γονείς της άρχισαν να την δυσπιστούν λόγω της φαινομενικά ήρεμης συμπεριφοράς της, κι ο ένας ανέφερε τις αμφιβολίες του στην αστυνομία. Μετά από αυτό, και την αντιφατική αφήγηση της Marie όταν τηλεφώνησε σε έναν φίλο της, ο Mason και ο Rittgarn άρχισαν να μην την πιστεύουν και την έβαλαν να επαναλάβει ξανά την αφήγηση της. Κατόπιν την ρώτησαν αν ο βιαστής ήταν πραγματικός και εκείνη μπερδεμένη πια είπε «όχι». 

Της ζήτησαν λοιπόν να γράψει ότι είχε κάνει ψευδή αναφορά και εκείνη αντ 'αυτού έγραψε ότι είχε ονειρευτεί το περιστατικό, καθώς δεν ήταν πια σίγουρη για το τι συνέβη. Μετά από πολλές ώρες περαιτέρω ανακρίσεων, η Marie έγραψε τελικά ότι είχε πει ψέματα.

Το προσωπικό του Project Ladder έκανε τη Marie να επιστρέψει στην αστυνομία όταν τους αποκάλυψε ότι κατέθεσε υπό πίεση. Ζήτησαν να κάνει ένα τεστ πολυγράφου, παρόλο που τέτοιες δοκιμές δεν παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία. Εκείνη όμως αρνήθηκε όταν ο Rittgarn την απείλησε με φυλάκιση και απώλεια στέγης εάν αποτύχει. Ο Mason υπέβαλε κατηγορίες εναντίον της για ψευδή αναφορά, αν και κάτι τέτοιο σε παρόμοιες περιστάσεις ήταν σπάνιο. Η Marie έγινε θέμα στα μέσα ενημέρωσης και σε ιστότοπους επίθεσης, εγκατέλειψε τη δουλειά της στο Costco και είχε αυτοκτονικές σκέψεις. 

Τον Ιανουάριο του 2011, στο Golden του Colorado, , η ντετέκτιβ Stacy Galbraith πήρε συνέντευξη από μια γυναίκα που βιάστηκε υπό την απειλή όπλου για τέσσερις ώρες. Όταν η Galbraith μίλησε με τον σύζυγό της, επίσης αστυνομικό, παρατήρησε ομοιότητα με ένα περιστατικό που αναφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του στο Westminster. Η Galbraith ξεκίνησε συνεργασία με την ντετέκτιβ του Westminster, Edna Hendershot, η οποία είχε διερευνήσει δύο περιπτώσεις στις οποίες γυναίκες ηλικίας 59 και 65 ετών βιάστηκαν με παρόμοιο τρόπο. 

Ανακάλυψαν επίσης μια διάρρηξη όπου ένας μασκοφόρος είχε προσπαθήσει να δέσει μια γυναίκα 46 ετών, η οποία πήδηξε έξω από το παράθυρό της και τραυματίστηκε άσχημα. Οι τέσσερις γνωστές περιπτώσεις έλαβαν χώρα σε διαφορετικά προάστια του Denver. Ο άντρας είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποφύγει να αφήσει στοιχεία DNA, αλλά δείγμα DNA από την ίδια πατρική οικογένεια βρέθηκε σε τρεις από τις τέσσερις σκηνές εγκλήματος.

Τον Οκτώβριο του 2008, ένας από τους θετούς γονείς της Marie είδε μια αναφορά μιας γυναίκας στο Kirkland της Washington, που βιάστηκε με τον ίδιο τρόπο με τη Marie. Η αστυνομία του Kirkland εγκατέλειψε την προσπάθεια για σύνδεση των δύο υποθέσεων αφού η αστυνομία του Lynnwood τους είπε τουλάχιστον δύο φορές ότι η καταγγελία της Marie ήταν ψέμα.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ανακαλύφθηκε μια αναφορά για ένα ύποπτο όχημα που είχε καταχωρηθεί στον βετεράνο του στρατού Marc Patrick O'Leary, ο οποίος ζούσε στο Lakewood του Colorado και η περιγραφή του ταίριαζε με τον δράστη. Πράκτορες του FBI συγκέντρωσαν στοιχεία DNA από τον αδελφό του, τα οποία έδειξαν ότι ο βιαστής άνηκε στην οικογένεια τους. Ένα ένταλμα έρευνας οδήγησε στη σύλληψη του O'Leary. Στην κατοχή του βρέθηκαν μία μάσκα, ένα όπλο, γυναικεία εσώρουχα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Προς έκπληξη της αστυνομίας φωτογραφίες της Marie βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο του O'Leary. Ο δράστης παρακολουθούσε τα θύματα για εκατοντάδες ώρες, παραβιάζοντας τα σπίτια τους πολλές φορές πριν από κάθε βιασμό. 

jenny.gr

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο O'Leary καταδικάστηκε σε 327,5 χρόνια φυλάκισης για τέσσερα περιστατικά στο Colorado. Τον Ιούνιο του 2012, καταδικάστηκε σε επιπλέον 38,5 χρόνια για δύο περιστατικά στην Washington.

Μια εξωτερική έκθεση του λοχία Gregg Rinta, που εργαζόταν για το γραφείο του σερίφη της κομητείας Snohomish ως επιβλέπων σεξουαλικών εγκλημάτων, καταδίκασε τον χειρισμό της υπόθεσης της Marie. Περιέγραψε τη συμπεριφορά των αξιωματικών ως χειριστική, σκληρή και απίστευτα αντιεπαγγελματική και επισήμανε ότι οι απειλές για φυλάκιση και στέρηση στέγης ήταν «εκφοβισμός». Η Marie μήνυσε την πόλη, κερδίζοντας 150.000 $. Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε το άρθρο των δύο δημοσιογράφων, η ίδια είχε παντρευτεί και είχε κάνει δύο παιδιά.

Δείτε ακόμη;

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr