REAL LIFE TRUE STORIES

George Harrison: Ο λόγος που όλοι πρέπει να κάνουμε διαλογισμό σύμφωνα με το θρυλικό «σκαθάρι»


The Jennettes

9 Αυγούστου 2021

George Harrison
Ο George Harrison ήταν αναμφίβολα o πιο ενδιαφέρον από τους Beatles. Το μυστήριο που έφερε είχε να κάνει με το γεγονός ότι κρατούσε πάντα τους τόνους του χαμηλά. Ωστόσο, ο γνωστός ως «The Quiet One», υποστήριξε τα κλασικά τραγούδια του συγκροτήματος με τους εκπληκτικούς ήχους της κιθάρας του. 

Ο George Harrison ήταν αναμφίβολα o πιο ενδιαφέρον από τους Beatles. Το μυστήριο που έφερε είχε να κάνει με το γεγονός ότι κρατούσε πάντα τους τόνους του χαμηλά. Ωστόσο, ο γνωστός ως «The Quiet One», υποστήριξε τα κλασικά τραγούδια του συγκροτήματος με τους εκπληκτικούς ήχους της κιθάρας του. 

Μετά τη διάλυση των Beatles, η σόλο καριέρα που έκανε συγκέντρωσε πλήθος θαυμαστών. Ο ίδιος κυκλοφόρησε το τρίτο στούντιο άλμπουμ του, «All Things Must Pass», το 1970, το οποίο σήμερα χαιρετίζεται ως ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας και χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειά του τραγουδιστή-τραγουδοποιού στις αρχές της δεκαετίας του '70. Μέσα στο δίσκο αυτό συμπεριλαμβάνεται το single, «My Sweet Lord», το οποίο υμνεί τον ινδουιστικό θεό Κρίσνα. Εκείνη την εποχή, ήταν σχεδόν ανήκουστο για ένα πολιτιστικό είδωλο της δύσης να αγκαλιάσει έναν πολιτισμό τόσο διαφορετικό από την επικρατούσα μονόχρωμη θεολογία.

Είναι γνωστό ότι ο Harrison, μαζί με τα άλλα μέλη των Beatles, ασχολήθηκαν με την έννοια του Υπερβατικού Διαλογισμού το 1967, ενώ βρισκόταν σε πνευματική περιπλάνηση στην Ινδία. Σε αυτό συντέλεσαν οι άφθονες δόσεις LSD που έπαιρναν, καθώς και η εκκολαπτόμενη φιλία του Harrison με τον εμβληματικό Ινδό μουσικό Ravi Shankar.

Αυτά τα ταξίδια στην Ινδία και η καρμική φιλία του με τον Shankar ξύπνησαν μέσα τον Harrison ένα ενδιαφέρον για την πνευματικότητα, το οποίο  καθόρισε την υπόλοιπη ζωή του. Ο ίδιος μάλιστα, δήλωσε ότι σε ένα από αυτά τα ταξίδια στην Ινδία, όπου είχε πάει να μελετήσει παραδοσιακή ινδική μουσική, μέσα σε «πέντε ώρες», είχε αναπτύξει μια εκνευριστική επιθυμία «να μάθει για τους γιόγκι», τους μυστηριώδεις Ινδούς κυρίους όλων των πνευματικών πραγμάτων.

Τον Απρίλιο του 1970 ο Harrison  αποφάσισε να μιλήσει για την εμπειρία του αυτή σε μια συνέντευξη στη θρησκευτική τηλεοπτική σειρά του BBC «Fact or Fantasy». Ο ίδιος μίλησε εκτενώς και με πολλές λεπτομέρειες για τις πνευματικές του πεποιθήσεις, την προσωπική του ανάπτυξη και τη δύναμη του διαλογισμού.

Είπε στον δημοσιογράφο ότι άρχισε να διαλογίζεται επειδή, «Ο μόνος λόγος για να ζεις είναι να έχεις πλήρη γνώση, πλήρη συνείδηση της ευδαιμονίας, όλα τα άλλα είναι απλά κοσμικά και δευτερεύοντα. Ήθελα να μάθω κάποια μέθοδο διεύρυνσης της δικής μου συνείδησης, και αυτή είναι ο διαλογισμός. Ήταν εκεί για εκατομμύρια και εκατομμύρια χρόνια. Ήταν πάντα εκεί. Χτυπήστε του απλά την πόρτα και θα ανοίξει».

Στη συνέχεια, αποκάλυψε την αγάπη του για το κίνημα Κρίσνα, την οποία απέδωσε στην άκαμπτη θρησκευτική του ανατροφή, «Αυτό που με τράβηξε ήταν ότι δεν άντεχα άλλο την υποκρισία των Καθολικών. Μεγάλωσα ως Καθολικός μέχρι τα 13 μου χρόνια». 

Ο Harrison  μοιράστηκε επίσης με το κοινό τις βασικές αρχές που είχαν εμπνεύσει την πνευματική του αφύπνιση: «Οι διδασκαλίες ενός Ινδού που ονομάζεται Vivekananda με εντυπωσίασαν πραγματικά. Είπε: «Αν υπάρχει θεός, πρέπει να τον δούμε. αν υπάρχει ψυχή, πρέπει να την αντιληφθούμε. Διαφορετικά, είναι καλύτερα να μην πιστέψουμε. Είναι καλύτερα να είσαι ξεκάθαρος άθεος παρά υποκριτής». Ενώ οι Καθολικοί με έμαθαν να είμαι υποκριτής. «Απλώς να είσαι υποκριτής, πίστεψε σε αυτά που σου λέμε, μην δοκιμάσεις καμία εμπειρία.» Αλλά ολόκληρη η βάση της θρησκείας είναι να έχεις την εμπειρία, να έχεις αυτή την αντίληψη. Υπάρχουν λοιπόν αυτές οι μέθοδοι αντίληψης και αυτοπραγμάτωσης του Θεού που είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός».

Στη συνέντευξη, εξηγεί ότι πρέπει να διδαχθείς από έναν γιόγκι για να μπορείς να κάνεις υπερβατικό διαλογισμό και ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι επίτευξης του τελικού στόχου της «απόλυτης συνείδησης».

 «Ο σκοπός είναι να περάσουμε από αυτή τη σχετική κατάσταση συνείδησης σε μια απόλυτη κατάσταση συνείδησης. Οι άνθρωποι θα σκεφτούν: «Αυτός είμαι εγώ. Δεν είμαι εγώ. Αυτό είναι απλώς μια σακούλα με κόκαλα». Βασικά, το πνεύμα όλων αυτών είναι αυτό που ο Χριστός ήταν εδώ για να πει σε όλους, «Η Βασιλεία των Ουρανών, ζει μέσα μας», είναι η κατάσταση της αγνής συνείδησης».
Περιγράφοντας τις επιδράσεις της δύναμης του διαλογισμού, εξηγεί ότι οι σκέψεις γίνονται καλύτερες και λεπτότερες μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο που είναι υπερβατικό, που σημαίνει πέρα. Πέρα από τις αισθήσεις, πέρα από τη διάνοια».

Το πιο σημαντικό μέρος της ξεχασμένης αυτής συνέντευξης έρχεται προς το τέλος του κλιπ όταν ο Χάρισον συνοψίζει το ήθος πίσω από τον διαλογισμό και τους λόγους για ένα τέτοιο ταξίδι, «Το όλο θέμα είναι να αλλάξουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα καλύτερα και καλύτερα. Με αυτό έχει να κάνει ο φυσικός κόσμος, με την αλλαγή». 

Αυτή η λαμπρή συνέντευξη μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις ιδέες του George Harrison. Το κλιπ ανοίγει μία πόρτα στο μυαλό ενός ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από τη στοχαστικότητα και την πνευματικότητά του. Είναι το βασικό σύνολο αρχών του που καθόρισαν τις βασικές στιγμές της καριέρας του, όπως το «All Things Must Pass» και το «Concert for Bangladesh», που άφησαν το αιώνιο στίγμα του στον κόσμο.
 

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: Getty

Δείτε ακόμη: Miley Cyrus: Από barbie έγινε rock star

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr