REAL LIFE TRUE STORIES

Ο άνδρας που φωτογράφισε τις πιο δημιουργικές γυναίκες του κόσμου στις πιο προσωπικές στιγμές τους


The Jennettes

11 Σεπτεμβρίου 2021

Ο άνδρας που φωτογράφισε τις πιο δημιουργικές γυναίκες του κόσμου στις πιο προσωπικές στιγμές τους

Σε έναν τόμο 450 σελίδων, ο Hugo Huerta Marin κατάφερε να χωρέσει 26 από τις πιο δημιουργικές γυναίκες του πλανήτη. Πέρασε επτά χρόνια ταξιδεύοντας, τις συνάντησε στα σπίτια και τα στούντιό τους, στους ιδιωτικούς τους χώρους και ολοκλήρωσε το βιβλίο του με τίτλο Portrait of an Artist: Conversations with Trailblazing Creative Women.

Με καταγωγή από το Μεξικό και έδρα τη Νέα Υόρκη, ο καλλιτέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του στούντιο της Marina Abramovic ξεκίνησε το project μία νύχτα που ξεκίνησε όπως όλες οι άλλες. Βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι μαζί της και, ξαφνικά, του γεννήθηκε η ανάγκη να τη βγάλει μία φωτογραφία. «Ήθελα να αποτυπώσω τον αέρα της στον φακό, αλλά και μέσα από τις λέξεις της, με τον πιο ειλικρινή τρόπο», γράφει στην εισαγωγή του έργου του. «Η οικειότητα αυτής της μελέτης ήταν πιο επιτυχημένη απ’ όσο τολμούσα να ελπίζω».

jenny.gr

Συνάντησε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της μόδας, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και της τέχνης. Ανάμεσά τους, θα βρούμε τις Cate Blanchett, Annie Lennox, Miuccia Prada, Anjelica Huston, Carrie Mae Weems, Diane von Fürstenberg, Yoko Ono, Tracey Emin, Catherine Deneuve, Shirin Neshat, Ann Demeulemeester, Tania Bruguera, Rei Kawakubo, Kiki Smith, ORLAN, Julianne Moore, Inez van Lamsweerde, Charlotte Gainsbourg, FKA twigs, Uma Thurman, Isabelle Huppert, Jenny Holzer, Debbie Harry και Agnès Varda.  

jenny.gr

«Νομίζω πως ήξεραν καλά πώς να σπάσουν τα στερεότυπα και να αλλάξουν το παιχνίδι. Και για εμένα, αυτό είναι το σημαντικότερο κι αυτό που τις καθιστά πρωτοπόρους», τονίζει ο Huerta Marin.

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα το να έχω καλλιτέχνιδες με διαφορετικό υπόβαθρο. Η προσέγγισή τους στη τέχνη είναι τόσο διαφορετική – η συνέντευξη σε κάποια σαν την Miuccia Prada στο Μιλάνο δεν είχε καμία σχέση με της Tanya Bruguera από την Κούβα. Και οι δύο εμπειρίες  όμως μου έδωσαν τόσα γιατί, μιλώντας στην Tanya που ξεκίνησε από την Κούβα και σχεδόν εξορίστηκε, άκουσα πώς χρησιμοποιεί την τέχνη σαν εργαλείο για κοινωνική αλλαγή. Την ίδια στιγμή, νομίζω ότι η Miuccia κάνει το ίδιο γιατί αλήθεια σπάει τα όρια. Οπότε όλο το ταξίδι μου έμαθε πολλά και αλήθεια άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζα τη σύγχρονη τέχνη στη μόδα και τον κινηματογράφο».

jenny.gr

Το δυνατότερο, ίσως, πορτραίτο είναι εκείνο της Agnès Varda, στο σπίτι της στο Παρίσι. Μίλησε για τη σκηνοθεσία, τον Andy Warhol και τον τρόπο με τον οποίο η ομορφιά μπορεί να βρεθεί παντού – ακόμη και στην πιο βαρετή στιγμή της καθημερινότητας. «Προσπαθούσε να μου δώσει όσο περισσότερες αναμνήσεις μπορούσε», εξηγεί ο Marin. «Κάτι τόσο συγκινητικό».

jenny.gr

Για τον ίδιο, όλες οι γυναίκες είναι εξίσου υπέροχες. «Απλώς θέλω να αφήσω κάτι για εκείνες τις υπέροχες, απίστευτες, καινοτόμους καλλιτέχνιδες και τις φωνές τους».

Δείτε ακόμη: Πορτραίτα δια χειρός Andy Warhol 

jenny.gr