REAL LIFE TRUE STORIES

Από Coldplay μέχρι Daft Punk: Οι Πατινέρ των Ολυμπιακών εξηγούν πώς διαλέγουν μουσική για τις χορογραφίες τους


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2022

Από Coldplay μέχρι Daft Punk: Οι Πατινέρ των Ολυμπιακών εξηγούν πώς διαλέγουν μουσική για τις χορογραφίες τους
Instagram/ isufigureskating
H επιλογή συγκεκριμένης μουσικής μπορεί να ανοίξει στους αθλητές καλλιτεχνικού πατινάζ που διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον δρόμο για το μετάλλιο.

Η μουσική παίζει τεράστιο ρόλο στην προετοιμασία κάθε αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ. Δίνει συγκεκριμένο ύφος σε κάθε performance, δίνει μορφή στη χορογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις, τροφοδοτεί με συναισθήματα την παρουσία των διαγωνιζομένων επάνω στον πάγο.

O Αμερικανός πατινέρ, Brandon Frazier δηλώνει στο usatoday: «Πάντα ψάχνουμε μουσικά κομμάτια, με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε. Υπολογίζουμε φυσικά τη γνώμη του χορογράφου μας αλλά όταν κάνουμε πατινάζ, πρέπει να αισθανόμαστε και αυτό προκύπτει μέσα από συγκεκριμένες μουσικές επιλογές».

Έτσι, οι αθλητές επιλέγουν το κομμάτι εκείνο που «μιλάει» κατευθείαν στην καρδιά τους και εκφράζουν όλα τους τα συναισθήματα, ακούγοντάς το, όσο κάνουν πρόβες για μήνες, πάνω στον πάγο. «Ακούς την ίδια μουσική κάθε μέρα. Μαθαίνεις να κάνεις τις ίδιες κινήσεις όλο και καλύτερα μέσα από τον ρυθμό του», αναφέρει ο Ολυμπιονίκης με χρυσά μετάλλια, Nathan Chen.

Ακολουθούν μερικά soundtracks, όπως επιλέχθηκαν από αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ στους Ολυμπιακούς:

1. "Contact," "Touch" και "Within" από Daft Punk

Από τους πατινέρ Madison Chock και Evan Bates, Ηνωμένες Πολιτείες, free dance

Οι δύο αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ μέσω της συγκεκριμένης μουσικής, αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο επάνω στον πάγο και εκφράζονται μέσα από συναισθήματα που απορρέουν από νότες που διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει κι άλλη ζωή πέρα από αυτόν τον πλανήτη.

Οι κινήσεις τους απελευθερώνονται στη σκέψη ότι το σύμπαν είναι τόσο μεγαλειώδες και αυτό τους κάνει να τα δίνουν όλα στο πατινάζ. Όπως αναφέρει η Madison Chock: «Με κάνει να εκτιμώ πολύ περισσότερο το πατινάζ όταν νιώθω ότι μπορώ να μεταδώσω τη χαρά και το πάθος μου στον κόσμο».

2. "Fix You" από Fearless Soul, Coldplay

Από Alexa Knierim και Brandon Frazier, ΗΠΑ, pairs long program

Όπως περιγράφει ο Frazier: «Αυτό το κομμάτι σήμαινε πολλά για μένα κατά τη διάρκεια της καριέρας μου γι' αυτό και το πρότεινα. Όταν βυθίζεσαι σε στίχους που αγαπάς, πάντα ανακαλύπτεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι την ώρα του διαγωνισμού. Τα πάντα στη ζωή κάνουν κύκλο και η Alexa είναι η καλύτερη συνοδός που θα μπορούσα να έχω».

3. "Sound of Silence" από Disturbed

Nikolaj Majorov, Σουηδία, men's short program

«Χρειαζόμουν κάτι που ξεκινάει ήρεμα και μετά συνεχίζει πιο δυναμικά. Και αυτό το τραγούδι ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα. Λατρεύω τη metal και τη rock μουσική οπότε αυτό το τραγούδι ήταν ιδανικό για εμένα», δηλώνει ο Majorov.

4. "Black Magic Woman" και "Shake It" από Carlos Santana

Donovan Carrillo, Μεξικό, men's short program

«Πάντα ήθελα να κάνω πατινάζ, ακούγοντας Santana. Μίλησα με τον χορογράφο μου, Benoit Richaud, και του πρότεινα μερικά τραγούδια. Εγώ διάλεξα το "Black Mazic Woman" κι εκείνος το "Shake It". Δημιουργήσαμε ένα mix Και το τελικό αποτέλεσμα ήταν σκέτη μαγεία. Πάντα προσπαθώ να εντάσσω τον πολιτισμό του Μεξικού στις χορογραφίες μου κι έτσι καταφέρνω να εκπροσωπώ με επιτυχία τη χώρα μου σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει ο Carrillo.