REAL LIFE TRUE STORIES

Γιατί παθαίνουμε overthinking το βράδυ; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την πιο εξαντλητική συνήθεια


JTeam

25 Απριλίου 2022

Γιατί παθαίνουμε overthinking το βράδυ; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την πιο εξαντλητική συνήθεια
pexels
Εκείνη την ώρα το συνειδητό διασταυρώνεται με το υποσυνείδητο...

Η χειρότερη στιγμή της ημέρας για τους περισσότερους overthinkers είναι το βράδυ και κοιτάζοντας το ταβάνι, σίγουρα ένα πρόβλημα δεν επιλύεται αλλά εντείνεται μετά από ασταμάτητες ολονύχτιες, ασταμάτητες αναλύσεις. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί η υπερανάλυση κάνει ειδικές εμφανίσεις και μας στερεί τον πολυπόθητο ύπνο σχεδόν κάθε βράδυ;

Λίστες με υποχρεώσεις, μελλοντικά σενάρια, ακαθόριστες σκέψεις, εικόνες με όλα όσα πήγαν στραβά... Αυτά και πολλά άλλα περνούν σαν σκηνές από ταινία στο μυαλό μας τη στιγμή που ξαπλώνουμε στο μαξιλάρι και όλο αυτό δημιουργεί στον οργανισμό μας μια τεράστια σύγχυση.

Η σύγχυση προκαλείται από μια λανθασμένη σύνδεση ανάμεσα σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα (πολλές ανήσυχες σκέψεις) κι ένα χαλαρωτικό ερέθισμα (υπνοδωμάτιο). Αντί, δηλαδή, να ηρεμούμε με το που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διάφορα. Η λανθασμένη αυτή σύνδεση, οδηγεί σε περαιτέρω ανάλυση και σκέψη. Και κάπως έτσι μένουμε άυπνοι όλο το βράδυ.

Η υπερβολική σκέψη τη νύχτα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εγκέφαλο, ο οποίος επεξεργάζεται τα όσα μας έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο εγκέφαλος αποτελεί το μόνο όργανο του σώματός μας, το οποίο παραμένει ενεργό και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Άρα ό,τι μας έχει απασχολήσει έντονα μέσα στη μέρα, καταγράφεται και το βράδυ κατά την προετοιμασία μας για χαλάρωση και ύπνο, κρατώντας το μυαλό μας απασχολημένο. Αυτό στην ουσία δεν μας αφήνει να αποκοιμηθούμε αλλά αντίθετα μας κάνει να στριφογυρίζουμε στο μαξιλάρι μέχρι να ξημερώσει.

Το overthinking μάς επισκέπτεται επίσης, περισσότερο τις βραδινές ώρες εξαιτίας της απουσίας άλλων ερεθισμάτων. Βρίσκει το έδαφος να στρέψει την προσοχή μας σε όλα όσα μας ανησυχούν και μας αγχώνουν. Εκείνη την ώρα το συνειδητό διασταυρώνεται με το υποσυνείδητο και κάπως έτσι ο έλεγχος χάνεται γρήγορα.

Αν αισθάνεσαι ότι ήρθε η ώρα να αποβάλλεις το overthinking από τη ζωή σου και να απολαύσεις τις μικρές στιγμές της ζωής λίγο περισσότερο, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τους παρακάτω τρόπους:

1. Γυμνάσου

Λίγη – ή και περισσότερη – γυμναστική αρκεί για να απασχολήσει το μυαλό μας. Η προσοχή μας θα στραφεί στην άσκηση και οι σκέψεις για τα προβλήματα θα πάψουν να μας κυριεύουν. Οι ενδορφίνες, παράλληλα, θα μας φτιάξουν τη διάθεση.

2. Οργάνωσε τον χώρο σου

Το overthinking μας κάνει ακατάστατους κι αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Καθένας μας είναι διαφορετικός και έχει τη δική του ερμηνεία της τακτοποίησης, όμως οι βασικές αρχές είναι κοινές. Καθημερινά, μπορούμε να αφιερώνουμε 5-15 λεπτά στην οργάνωση του χώρου μας, τόσο για να στρέψουμε σ’ αυτόν την προσοχή μας, όσο και για να απολαύσουμε την αίσθηση που ακολουθεί.

3. Βάλε μουσική

Ένας ακόμη τέλειος τρόπος να σταματήσουμε να υπεραναλύουμε τα πάντα, είναι να βάλουμε το αγαπημένο μας κομμάτι δυνατά και να το τραγουδήσουμε με όλη την ψυχή μας. Η μουσική, άλλωστε, όχι απλώς βελτιώνει τη διάθεσή μας, αλλά μειώνει σημαντικά το στρες.