REAL LIFE WHO

«Θέλω να πανικοβληθείτε»: Η έφηβη υποψήφια για βραβείο Nobel τα βάζει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Χριστίνα Γουδρούπη

18 Απριλίου 2019

56168129_279867879570649_7760623364112352105_n1.jpg

"Το όνομά μου είναι Greta Thunberg, είμαι 16 χρονων, έρχομαι από τη Σουηδία και θέλω να πανικοβληθείτε".

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας, η οποία έχει κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για εκείνη. Η 16χρονη Greta Thunberg βρέθηκε στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον την Τρίτη, και αποφάσισε να τα πει όπως συνηθίζει, ωμά, κι απόλυτα.

"Θέλω να δράσετε λες και έχει πιάσει φωτιά το σπίτι", είπε. "Το έχω ξαναπεί αυτό, και πολλοί μου έχουν εξηγήσει το γιατί αυτό είναι μια κακή ιδέα. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών μου έχουν πει ότι ο πανικός δεν βγαίνει ποτέ σε καλό. Και συμφωνώ, το να πανικοβάλλεσαι αν δεν υπάρχει λόγος, είναι μια απαίσια ιδέα. Αλλά όταν το σπίτι σου έχει πιάσει φωτιά και θες να αποτρέψεις την πλήρη καταστροφή, αυτό απαιτεί κάποιο επίπεδο πανικού".

Η ακτιβιστική δράση της 16χρονης Σουηδής, που ξεκίνησε με το κίνημα #FridaysForFuture, στο οποίο τα παιδιά απέχουν από το σχολείο τις Παρασκευές για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλαγή, την έχει ήδη καταστήσει υποψήφια για βραβείο Nobel, ενώ πλέον βρίσκεται και στη λίστα με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomorrow is #fridaysforfuture and #schoolstrike4climate in hundreds of places all over the world. Everyone is needed. Everyone is welcome. Picture from Lisbon!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg) στις

"Βρισκόμαστε στο μέσο της έκτης μαζικής καταστροφής", είπε στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής ένωσης, εξηγώντας ότι οι ρυθμοί με τους οποίους εξαφανίζονται τα είδη, είναι χιλιάδες φορές ταχύτερος από τον κανονικό. "Το σπίτι μας καταρρέει και οι ηγέτες μας πρέπει να αρχίσουν να συμπεριφέρονται αναλόγως. Επειδή αυτήν τη στιγμή δεν το κάνουν", είπε. "Αν κατέρρεε το σπίτι μας, δε θα κάνατε τρία έκτακτα συνέδρια για το Brexit και κανένα έκτακτο συνέδριο για την κατάρρευση του κλίματος και του περιβάλλοντος".

Η Thunberg όχι απλώς έλαβε ένα πολύ δυνατό χειροκρότημα για αυτό της το σχόλιο, αλλά πολλοί σηκώθηκαν όρθιοι για να τη χειροκροτήσουν.

"Λοιπόν, το σπίτι μας καταρρέει. Και ξεμένουμε από χρόνο. Και παρόλα αυτά δεν συμβαίνει βασικά τίποτα. Όλοι και όλα πρέπει να αλλάξουν, οπότε γιατί να χαραμίσουμε πολύτιμο χρόνο διαφωνόντας για το τι πρέπει να αλλάξει πρώτα;", πρόσθεσε. "Όλοι και όλα πρέπει να αλλάξουν, αλλά όσο μεγαλύτερη πλατφόρμα διαθέτει κανείς, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχει. Όσο μεγαλύτερο είναι το αποτύπωμα άνθρακα που έχει κανείς, τόσο μεγαλύτερο είναι το ηθικό καθήκον του".

Δείτε ακόμη: Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία