REAL LIFE WHO

«Self Made» : Η αληθινή ιστορία της Madam C. J. Walker πίσω από την επιτυχημένη σειρά του Netflix


11 Φεβρουαρίου 2021

«Self Made» : Η αληθινή ιστορία της  Madam C. J. Walker πίσω από την επιτυχημένη σειρά του Netflix

Τα μέτρα γίνονται πιο αυστηρά, το lockdown παίρνει παράταση και ο χρόνος στο σπίτι γίνεται όλο και περισσότερος. Ίσως όμως να είναι μία καλή ευκαιρία να ακούσουμε, να διαβάσουμε και να δούμε ενδιαφέροντα πράγματα που γεμίζουν τον χρόνο μας ποιοτικά. Τώρα που το Netflix έχει γίνει ο καλύτερος μας φίλος, ερχόμαστε να σας γλιτώσουμε χρόνο από το να ψάχνετε στο αχανές σύμπαν του για την επόμενη επιλογή σας.

Η mini serie «Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker» έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και έχει χαρίσει στην πρωταγωνίστρια της, Octavia Spencer, μία υποψηφιότητα για βραβείο Emmy. Η αμερικανική δραματική σειρά είναι μία φανταστική απεικόνιση της ζωής της CJ Walker που από παιδί σκλάβων κατάφερε να γίνει η πρώτη αυτοδημιούργητη γυναίκα εκατομμυριούχος της Αμερικής.

Η ιστορία πίσω από αυτήν την γυναίκα ξεκινά στις 23 Δεκεμβρίου 1867 όταν γεννιέται στη Louisiana με το όνομα Sarah Breedlove. Οι γονείς της ήταν σκλάβοι στη φυτεία του Robert W. Burney και εκείνη ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά που γεννήθηκε ελεύθερο μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Χειραφέτησης από τον Lincoln.

Στα 7 της έμεινε ορφανή από γονείς και στα 10 μετακόμισε με την μεγαλύτερη αδερφή και τον γαμπρό της στο Vicksburg του Mississippi, όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως υπηρέτρια σε πλούσια σπίτια. Στα 14 παντρεύεται τον Moses McWilliams για να ξεφύγει από την κακοποίηση που υφίσταντο από τον άντρα της αδερφής της. Τρία χρόνια αργότερα φέρνει στον κόσμο την κόρη της A'Lelia. Όταν η Sarah έγινε 20 χρονών, μένει χήρα.

Το 1888 μετακομίζουν στο St. Louis του Missouri όπου ζούσαν τα 3 αδέρφια της και ξεκινάει δουλειά ως πλύστρα για να βγάλει τα προς το ζην. Το 1894 παντρεύεται ξανά αλλά χωρίζει 9 χρόνια αργότερα.

jenny.gr

Όπως ήταν συνηθισμένο στις μαύρες γυναίκες της εποχής της, η Sarah έπασχε από διάφορες ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής, που την οδήγησαν μέχρι και στο να χάσει τελείως τα μαλλιά της. Οι δερματικές αυτές διαταραχές οφείλονταν στην εφαρμογή σκληρών προϊόντων για τον καθαρισμό των μαλλιών και το πλύσιμο των ρούχων, στην κακή διατροφή, τις ασθένειες και στο σπάνιο πλύσιμο των μαλλιών αφού δεν υπήρχαν υδραυλικές εγκαταστάσεις στα σπίτια.

Το 1904 πιάνει δουλειά ως πλασιέ για μία εταιρεία καλλυντικών και προιόντων μαλλιών που ανήκε στην Αφροαμερικανή Annie Malone. Έναν χρόνο αργότερα μετακομίζει στο Denver του Colorado. Εκεί συνεχίζει να πουλά τα προϊόντα της Malone, ενώ με τις γνώσεις που έχει συγκεντρώσει, ξεκινά τη δική της επιχείρηση με προϊόντα μαλλιών ειδικά για μαύρες γυναίκες. Η φόρμουλά της ήταν ένα μείγμα από βαζελίνη και θείο που χρησιμοποιούνταν για περισσότερα από εκατό χρόνια, αν και η Annie Malone που επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της, την κατηγόρησε για κλοπή.

Τον Ιανουάριο του 1906, η Sarah παντρεύεται τον Charles Joseph Walker, έναν διαφημιστή που γνώρισε στο  St. Louis του Missouri. Μέσα από αυτόν τον γάμο γίνεται γνωστή ως Madam C. J. Walker και η διάσημη πια φόρμουλα της ως «Walker System».

jenny.gr

Οι γνώσεις του άντρα της στην προώθηση σε συνδυασμό με τις δικές της εκτοξεύουν την επιχείρησή της. Σύντομα προσλαμβάνει κι άλλες μαύρες γυναίκες που τις εκπαιδεύει να πουλούν τα προϊόντα πόρτα- πόρτα. Στη συνέχεια, αρχίζει ταξίδια σε όλη την Αμερική οργανώνοντας την επέκταση της επιχείρησης της. Στο Pittsburgh της Pennsylvania ανοίγει ένα σαλόνι ομορφιάς και ιδρύει τη σχολή «Lelia College» όπου διδάσκει σε μαύρα κορίτσια κομμωτική και πώς να φροντίζουν τα μαλλιά, ώστε να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες. Στην Indianapolis χτίζει το πρώτο της εργοστάσιο. Ταυτόχρονα η κόρη της ανοίγει στο Harlem της Νέας Υόρκης ένα ινστιτούτο ομορφιάς που γίνεται επίκεντρο της αφροαμερικανικής κουλτούρας.

Το ζευγάρι χωρίζει το 1912. Ωστόσο το διάστημα εκείνο η επιχειρήσεις της Madam C. J. Walker ήταν στην ακμή τους. Μέχρι το 1917 λέγεται ότι εκπαίδευσε περισσότερες από 20.000 γυναίκες. Εκείνο το καλοκαίρι αποφασίζει να διοργανώσει και ένα συνέδριο για τις γυναίκες που εργάζονταν στις επιχειρήσεις της σε όλη την Αμερική.

Το όνομα της Walker έγινε ακόμη πιο γνωστό τη δεκαετία του 1920 και μετά το θάνατό της σε ηλικία 51 χρονών από υπέρταση. Τότε η επιχειρηματική της δραστηριότητα επεκτάθηκε πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Κούβα, Τζαμάικα, Αϊτή, Παναμά και Κόστα Ρίκα.

Σήμερα, έχει μείνει στη μνήμη ως πρωτοπόρα μαύρη γυναίκα επιχειρηματίας που ενέπνευσε πολλές άλλες γυναίκες με την οικονομική της ανεξαρτησία, το επιχειρηματικό της πνεύμα και τις φιλανθρωπίες της. Στις τελευταίες ήταν ιδιαίτερα ενεργή και έδινε πολλά χρήματα για την ενίσχυση της μαύρης κοινότητας, την εκπαίδευση των μαύρων κοριτσιών, αλλά και σε πολλά ιδρύματα, ανθρώπους σε ανάγκη και άλλα.

Η δυνατή αυτή προσωπικότητα με την τόσο ενδιαφέρουσα ζωή δεν είναι τυχαίο που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από την μεγαλύτερη πλατφόρμα online streaming στον κόσμο. Είναι σίγουρο πως θα σας εμπνεύσει και θα σας συγκινήσει από τα πρώτα λεπτά έαν τη δείτε! 

Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr