REAL LIFE WHO

Vera Gedroits: Η πρωτοπόρος της χειρουργικής ιατρικής που τιμά σήμερα η Google


The Jennettes

19 Απριλίου 2021

Vera Gedroits: Η πρωτοπόρος της χειρουργικής ιατρικής που τιμά σήμερα η Google
Η Google σήμερα τιμά τα 151 χρόνια από την γέννηση της Vera Gedroitz, της πρωτοπόρου χειρουργού της Ρωσίας για την συμβολή της στην επιστήμη της ιατρικής.

Η Google σήμερα τιμά τα 151 χρόνια από την γέννηση της Vera Gedroits, της πρωτοπόρου χειρουργού της Ρωσίας για την συμβολή της στην επιστήμη της χειρουργικής ιατρικής.

Η Δρ. Gedroits ήταν η πρώτη γυναίκα στρατιωτική χειρουργός της Ρωσίας και μία από τις πρώτες γυναίκες καθηγήτριες χειρουργικής στον κόσμο, που με τις καινοτομίες της κατάφερε να σώσει χιλιάδες ζωές.

Τα πρώτα βήματα

Γεννημένη ως πριγκίπισσα Vera Ignatievna Gedroits στις 19 Απριλίου 1870 στο Κίεβο, το οποίο ήταν τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η οικογένεια της είχε βασιλικές ρίζες και ο πατέρας της ήταν Λιθουανός πρίγκιπας.

Μετά τη συμμετοχή της σε επαναστατικό φοιτητικό κίνημα, η Gedroits δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Ρωσία και παρά το γεγονός ότι ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλη, σύναψε έναν ψεύτικο γάμο, ο οποίος της επέτρεψε να αποκτήσει διαβατήριο με άλλο όνομα και να φύγει από τη χώρα. 

jenny.gr

Στην Ελβετία, εγγράφηκε στα ιατρικά μαθήματα του César Roux και αποφοίτησε το 1898, εργαζόμενη ως βοηθός του, αλλά επέστρεψε στη Ρωσία λόγω ασθενειών στην οικογένειά της. Εκεί, σύντομα ξεκίνησε την πρωτοποριακή ιατρική καριέρα της ως χειρουργός στο νοσοκομείο ενός εργοστασίου.

Ως νέα γιατρός, η Gedroits ανησυχούσε για τα χαμηλά πρότυπα διατροφής και υγιεινής και διατύπωσε συστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών.

Εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό

Στις αρχές του 1904, με το ξέσπασμα του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου, η Gedroits έγινε εθελόντρια στην πρώτη γραμμή με τον Ερυθρό Σταυρό. Τον πρώτο μήνα του πολέμου, αντιμετώπισε 1.255 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 ασθενών με τραύματα στο κεφάλι και 61 ασθενών με κοιλιακές πληγές. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πραγματοποίησε πολύπλοκες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα με τέτοια επιτυχία και ενάντια στην καθιερωμένη πολιτική, οδηγώντας σε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η ιατρική στο πεδίο της μάχης, ενώ θεωρήθηκαν πρότυπο από τη ρωσική κυβέρνηση.

Της απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο Επιμέλειας του Τάγματος της Αγίας Άννας από τον διοικητή του στρατού για τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της Μάχης του Μούκντεν και η Κορδέλα του Αγίου Γεωργίου με το ασημένιο μετάλλιο «For Bravery» από τον στρατηγό N. Plinevich για την θεραπεία των τραυματιών.

Ακόμη, έλαβε τις τρεις υψηλότερες διακρίσεις από τον Ρωσικό Ερυθρό Σταυρό και αναγνώριση από τη βασιλική οικογένεια με τη μορφή του ασημένιου μεταλλίου του Τάγματος του Αγίου Βλαδίμηρου.

Μετά τον πόλεμο υπηρέτησε ως ιατρός της βασιλικής οικογένειας μέχρι το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μάλιστα εκπαιδεύοντας την Τσαρίνα Alexandra και τις κόρες της ως νοσοκόμες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olorin Maiar (@maiarolorin)

Επιστροφή στο Κίεβο

Με την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης το 1917, επέστρεψε στην πατρίδα της και το 1923 διορίστηκε καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κίεβο. Εκεί, η Gedroits μετακόμισε με την Κόμισσα Nirod, με την οποία έζησε για το υπόλοιπο των ημερών της ως παντρεμένο ζευγάρι.

Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής της καριέρας δημοσίευσε αρκετές μελέτες για τη διατροφή και τις χειρουργικές θεραπείες, ενώ το ταλέντο της ως συγγραφέα δεν περιοριζόταν μόνο στα ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς κυκλοφόρησε συλλογές ποιημάτων, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονευμάτων της, για τις εμπειρίες της και τις σκέψεις της από τον πόλεμο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr Zareen (@dr.zareenfatima)

Θάνατος και κληρονομιά

Η Vera Gedroits, διαγνώστηκε με καρκίνο της μήτρας το 1931 και έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 1932, σε ηλικία 61 ετών, ενώ η κληρονομιά που άφησε στην επιστήμη της ιατρικής και ειδικά της χειρουργικής, είναι τεράστια.

Αμφισβήτησε την καθιερωμένη ιατρική διαδικασία στις αρχές του 20ού αιώνα και η επιτυχία της με τη θεραπεία της κοιλιακής πληγής έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της διεθνούς στρατιωτικής ιατρικής πολιτικής, καθώς θεωρείται ως πρωτοπόρος στην εφαρμογή της λαπαροτομίας για τη θεραπεία.

Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες της Ρωσίας που εργάστηκε ως χειρουργός, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγητής χειρουργικής, η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως στρατιωτικός γιατρός και η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως γιατρός στο αυτοκρατορικό παλάτι.

Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia

Δείτε ακόμη:

15 σπάνιες vintage φωτογραφίες διασήμων στη Βενετία 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr