REAL LIFE WHO

Sanaa Hiremath: 11χρονη με αυτισμό έσπασε το Ρεκόρ Guinness, λύνοντας πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα χωρίς καμία βοήθεια


The Jennettes

2 Ιουνίου 2021

Sanaa Hiremath
Η 11χρονη Sanaa Hiremath είναι σαν όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Της αρέσει να βγαίνει έξω ή να βλέπει βίντεο στο iPad της. Σε αυτό που διαφέρει είναι ότι μπορεί να λύσει οποιοδήποτε μαθηματικό πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιεί αριθμομηχανή, στυλό ή χαρτί.

Η 11χρονη Sanaa Hiremath είναι σαν όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Της αρέσει να βγαίνει έξω ή να βλέπει βίντεο στο iPad της. Σε αυτό που διαφέρει είναι ότι μπορεί να λύσει οποιοδήποτε μαθηματικό πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιεί αριθμομηχανή, στυλό ή χαρτί.

Η μητέρα της Sanaa, Priya Hiremath, δήλωσε στην Katya Guillaume του Spectrum, «Μια μέρα όταν διαβάζαμε τα μαθήματα της δευτέρας τάξης, μάθαμε για πρώτη φορά την έννοια του πολλαπλασιασμού και εκείνη ήταν σε θέση να απαντήσει αμέσως».

Το ένα μαθηματικό πρόβλημα έφερε το άλλο, οι δυνατότητές της ήταν ατελείωτες. Ο πατέρας της Sanaa, Uday είπε: «Δεν είναι απλώς ανθρώπινος υπολογιστής, καθώς μπορεί να λύσει πολύπλοκα προβλήματα».

Σε ηλικία 11 ετών, η Sanaa επιλύει προβλήματα που ένας φοιτητής μηχανικής θα λύσει στο MIT. Η Sanaa διαγνώστηκε ως αυτιστική όταν ήταν μόλις δύο ετών και αντιμετώπιζε αδυναμία έκφρασης. Η Priya και ο Uday δήλωσαν ότι απέτυχε στα μαθηματικά στη δευτέρα τάξη λόγω της δυσκολίας αυτής που αντιμετώπιζε.

«Στο τεστ των μαθηματικών», είπε ο Uday, «της έδωσαν το μολύβι και το χαρτί και της είπαν να γράψει 1-20 και δεν μπορούσε γιατί δεν μπορεί να κρατήσει το μολύβι επειδή έχει αδύναμη λαβή και προβλήματα κίνησης» Τώρα λοιπόν εκπαιδεύεται κατ’ οίκον από τη μητέρα της. «Ήταν διαφορετική από τα άλλα παιδιά», συνέχισε. «Αυτό ήταν προφανές, αλλά αυτό που δεν ήταν προφανές ήταν πόσο προικισμένη ήταν στα μαθηματικά».

Μια παιδίατρος γοητεύτηκε τόσο πολύ από τις δεξιότητές της και πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει πολλαπλασιασμό και αναρωτήθηκε αν κάποιος άλλος μπόρεσε να κάνει ό, τι μπορεί η Sanaa. Η απάντηση φάνηκε να είναι όχι. Η Google της έδωσε τυχαίους αριθμούς και της ζήτησε να τους πολλαπλασιάσει σε λιγότερο από 2 λεπτά. 

Η ικανότητά της να επιλύει ένα πρόβλημα πολλαπλασιασμού τόσο γρήγορα, της έχει αποφέρει έναν τίτλο Παγκόσμιου Ρεκόρ Guinness για τη νοητική λύση του μεγαλύτερου προβλήματος πολλαπλασιασμού. Για να κερδίσει τον τίτλο, έπρεπε να πολλαπλασιάσει 12 ψηφία σε λιγότερο από 10 λεπτά. Δεν της επιτράπηκε να βρίσκεται στο δωμάτιο όταν επιλέχθηκαν οι αριθμοί και έπρεπε να είναι δεμένα τα μάτια της στο δρόμο προς τη θέση των δοκιμών.

«Δεν νομίζω ότι έχει περιορισμούς», είπε ο Uday. «Έξι ψηφία, επτά ψηφία, ποιος ξέρει πόσα ψηφία. Δεν νομίζω ότι έχει αυτούς τους περιορισμούς». Ο πατέρας της είπε ότι ο μόνος περιορισμός είναι η ικανότητά της να την κατανοήσουν με λόγια. Η Priya και ο Uday δήλωσαν ότι αν και η μαθηματική της ικανότητά ξεπερνά την ικανότητα ενός 11χρονου, δεν θα ήθελαν να την προωθήσουν δημόσια λόγω των δεξιοτήτων επικοινωνίας της. Σκοπεύουν όμως να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της για να βελτιώσουν τους τομείς στους οποίους είναι χαρισματική. 
 

Πηγή φωτογραφίας Twitter A Mighty Girl

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr