REAL LIFE WHO

Diana: H πριγκίπισσα που άλλαξε για πάντα τη βασιλική οικογένεια


Στεφανία Παπαδημητρίου

1 Ιουλίου 2021

Diana: H πριγκίπισσα που άλλαξε για πάντα τη βασιλική οικογένεια
Όλοι γνώριζαν κάθε της κίνηση, ό,τι φορούσε γινόταν τάση, οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν και οι άνδρες τη θαύμαζαν. Οι tabloid εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν εμμονή μαζί της, κάθε φορά που βρισκόταν στο εξώφυλλό τους, οι πωλήσεις εκτοξεύονταν. Kαι αν βρισκόσταν σήμερα στη ζωή, η Diana θα γινόταν 60 ετών.

Όλοι γνώριζαν κάθε της κίνηση, ό,τι φορούσε γινόταν τάση, οι γυναίκες ήθελαν να της μοιάσουν και οι άνδρες τη θαύμαζαν. Οι tabloid εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν εμμονή μαζί της, κάθε φορά που βρισκόταν στο εξώφυλλό τους, οι πωλήσεις εκτοξεύονταν. Kαι αν βρισκόσταν σήμερα στη ζωή, η Diana θα γινόταν 60 ετών.

Μπήκε στη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου μία εποχή πολύ σκληρή για τα μέλη της. Κυκλοφορούσαν αφίσες ενάντια στη Βασίλισσα, ενώ οι Sex Pistols έκαναν με το δικό τους τρόπο τη διαμαρτυρία τους – το 1977 είχε ήδη κυκλοφόρησει το τραγούδι τους, God Save The Queen – και είχαν ένα τεράστιο πλήθος ακολούθων.

Όταν, όμως, βγήκε προς τα έξω η φήμη ότι ο Κάρολος είχε σχέση με μία νεαρή άγνωστη στο ευρύ κοινό, που όχι μόνο δεν είχε κανέναν τίτλο ευγενείας, αλλά εργαζόταν σε νηπιαγωγείο, όλα άρχισαν να αλλάζουν.

Ο φωτογράφος Arthur Edwards είχε εντολή να βρει ποιο ήταν εκείνο το μυστηριώδες κορίτσι που κέρδισε την καρδιά του πρίγκιπα. Γνώριζε μόνο το επάγγελμά της, οπότε επισκέφτηκε 4-5 νηπιαγωγεία μέχρι να τη βρει. «Δουλεύει εδώ μία Diana Spencer?», ρώτησε στο τελευταίο. Έλαβε θετική απάντηση και ζήτησε να τη βγάλει μερικές φωτογραφίες. Την ώρα της φωτογράφισης, τα σύννεφα που έκρυβαν τον ήλιο, μετακινήθηκαν. Η φούστα της μόλις 19χρονης κοπέλας ήταν ανοιχτόχρωμη, τα πόδια της διαγράφονταν και ο Edwards πέτυχε τη λήψη που έκανε το γύρο του κόσμου.

«Δεν το έκανα επίτηδες, το υπόσχομαι. Δεν ήθελα να την εξευτελίσω, αλλά ήταν μία τόσο καλή εικόνα που δε γινόταν να μην εκδοθεί», δήλωσε αργότερα. Και έτσι ξεκίνησε η φρενίτιδα γύρω από τη μελλοντική πριγκίπισσα.

Πλήθος paparazzi ακολουθούσε κάθε της κίνηση. Εκείνη το γνώριζε και, ενώ φαινόταν ανεπιτήδευτα κομψή, περνούσε ώρες μπροστά στον καθρέφτη πριν βγει από το σπίτι. Έγινε αντικείμενο λατρείας κάθε εκδότη, αφού η ιστορία τους «πουλούσε»: Από ένα άσημο κορίτσι, έγινε το πρόσωπο που ο βρετανικός λαός δε χόρταινε να βλέπει. Και το ήξερε πολύ καλά – ίσως όχι από την αρχή, αλλά το ήξερε, και το εκμεταλλεύτηκε όσο μπορούσε.

«Αποφάσισε, ‘Εντάξει παιδιά του Τύπου, αν είναι να με ακολουθείτε παντού, ακολουθήστε με και σε αυτό το νοσοκομείο’, και αυτό ήταν που άλλαξε τα πάντα», είπε ο δημοσιογράφος Tom Jennings, ο οποίος γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για εκείνη.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας, έδειξε πόσο διέφερε από τους υπόλοιπους. Ήταν η πρώτη royal που πήρε μαζί το μωρό της – τον William – σε περιοδεία. Ήταν η πρώτη που θέλησε να επιμεληθεί την ανατροφή των παιδιών της.

Επισκεπτόταν τα νοσοκομεία και καθόταν στο πλευρό των ασθενών. Αγαπούσε τον κόσμο, του μιλούσε, αγκάλιαζε τα παιδιά που της έδιναν λουλούδια. Ήταν τόσο δημοφιλής που, συχνά, όταν ήταν ακόμη παντρεμένη και δε συνόδευε τον Κάρολο σε επίσημες εμφανίσεις, η απουσία της προκαλούσε απογοήτευση στους παρευρισκομένους. Μάλιστα, ένα παιδάκι τον ρώτησε κάποτε πού είναι η πριγκίπισσα, για να πάρει την απάντηση «Δεν ήρθε μαζί, μπορείς να ζητήσεις τα χρήματά σου πίσω».

Σε μία εποχή που η ενημέρωση για το AIDS ήταν ανεπαρκής και κυριαρχούσε η άγνοια και η προκατάληψη, η Diana έσφιξε το χέρι ενός ασθενή και έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς. Δεν έμοιαζε σε τίποτα με την απρόσωπη Ελισάβετ Β’. Οι πολίτες την ένιωθαν δική τους και αυτό της άρεσε. 

Βέβαια, δεν ήταν όλα ρόδινα και δεν ήταν όλα τα δημοσιεύματα θετικά. Ας ξεκινήσουμε από τη φορά που απαθανατίστηκε με μαγιό, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, και οι φωτογραφίες έγιναν πρωτοσέλιδο χωρίς την άδειά της.

Η βαθιά της θλίψη σ’ ένα γάμο, με ένα σύζυγο που την απατούσε και ο κόσμος το ήξερε, δεν ήταν ιδιωτική υπόθεση για την Diana. Χυδαία δημοσιεύματα μιλούσαν για το δεσμό του Charles και της Camilla, ενώ η δυστυχία της Lady Di αντιμετωπίστηκε σαν κερδοφόρα επιχείρηση.

Και μετά τη θαρραλέα της απόφαση να πάρει διαζύγιο, συνέχισε να είναι η αγαπημένη των Βρετανών – και όχι μόνο.
Το απόγευμα του τροχαίου δυστυχήματος που άλλαξε την βασιλική οικογένεια μια για πάντα, τριάντα φωτογράφοι την περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο που διέμενε με το σύντροφό της, Dodi Fayed, στο Παρίσι. Το ζευγάρι προσπάθησε να περάσει απαρατήρητο, βγαίνοντας από την πίσω πόρτα, όμως ένας paparazzo τους εντόπισε και έτσι ξεκίνησε το κυνηγητό με τα αυτοκίνητα.

Η πριγκίπισσα των ανθρώπων, η Lady Di, ή απλώς, η Diana σημάδεψε τόσο τη δική της, όσο και τις επόμενες γενιές. Αποτέλεσε πρότυπο αξιοπρέπειας και γυναικείας κομψότητας, ήταν η επιτομή του στιλ και έδινε αγάπη σε όποιον συναντούσε.

«Η μεγαλύτερη ειρωνεία από όσες ειπώθηκαν για την Diana, ήταν αυτή: Ένα κορίτσι με το όνομα της αρχαίας θεάς του κυνηγιού έγινε, στο τέλος, ο πιο κυνηγημένος άνθρωπος της σύγχρονης εποχής», έχει δηλώσει με ανατριχιαστική ακρίβεια ο αδελφός της.

 

πηγή φωτογραφίας: Getty/Ideal Image

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr