REAL LIFE WHO

Frances Cleveland: Η νεότερη Πρώτη Κυρία στην ιστορία των ΗΠΑ - Ο κόσμος είχε «εμμονή» μαζί της


The Jennettes

17 Ιουλίου 2021

Frances Cleveland: Η νεότερη Πρώτη Κυρία στην ιστορία των ΗΠΑ - Ο κόσμος είχε «εμμονή» μαζί της
Μια δημόσια ζωή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ούτε είναι όσο λαμπερή όσο φαίνεται. Είναι μεγάλη ευθύνη, ειδικά αν κάποιος βρίσκεται σε νεαρή ηλικία, όπως η Frances Folsom Cleveland, η νεότερη Πρώτη Κυρία στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ.

Μια δημόσια ζωή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ούτε είναι όσο λαμπερή όσο φαίνεται. Είναι μεγάλη ευθύνη, ειδικά αν κάποιος βρίσκεται σε νεαρή ηλικία, όπως η Frances Folsom Cleveland, η νεότερη Πρώτη Κυρία στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ.

Η Frances, παντρεύτηκε τον Πρόεδρο Grover Cleveland όταν ήταν 21 ετών και ήταν μάλιστα η πρώτη νύφη που τέλεσε τον γάμο της εκεί. Ο πατέρας της Frances και ο Cleveland ήταν νομικοί συνεργάτες, ενώ όταν γεννήθηκε, ο μελλοντικός πρόεδρος αγόρασε ακόμη και το πρώτο της καρότσι.

Ο κόσμος αγάπησε αμέσως την νεαρή Πρώτη Κυρία

Όταν ο Grover Cleveland εξελέγη πρόεδρος, ήταν άγαμος. Η αδερφή του, Rose, ενήργησε ως η Πρώτη Κυρία, ένα έργο που όμως μισούσε, καθώς δεν της άρεσε να διασκεδάζει αξιωματούχους και ήλπιζε ότι ο αδερφός της θα συναντούσε μια γυναίκα, ώστε να μπορούσε να επιστρέψει στις επιστημονικές της αναζητήσεις. 

Δεν ήξερε όμως ότι ο Cleveland είχε ερωτευτεί ήδη ένα κορίτσι. Η Frances και η μητέρα της επισκέφθηκαν την Ουάσιγκτον το 1885, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Πρώτων Κυριών. Περίπου αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος έλαβε άδεια να επικοινωνήσει με την κόρη της και να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση. Έκανε πρόταση στην Frances και οι δύο παντρεύτηκαν στον Λευκό Οίκο το 1886.

Ο γάμος προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, όπως οι βασιλικοί γάμοι σήμερα, και ο Τύπος προσπάθησε ακόμη και να ακολουθήσει το ζευγάρι στο μήνα του μέλιτος. Το κοινό αγαπούσε τη Frances Cleveland και την έκανε διασημότητα.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι σύνηθες σήμερα, αλλά για την τότε εποχή ήταν κάτι πολύ πρωτόγνωρο. Ο κόσμος ήθελε να μάθει τι φοράει, τι τρώει, τι είδος λουλούδια της αρέσουν κ.λπ. Άνοιξε κατά κάποιο τρόπο τον δρόμο για το πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα τις Πρώτες Κυρίες.

Το έργο της ως Πρώτη Κυρία

Ως Πρώτη Κυρία, η Frances έστρεψε την προσοχή της σε κοινωνικές αιτίες. Υποστήριξε την Ουάσινγκτον σε μια δράση για μαύρα κορίτσια που δεν είχαν φίλους και μια φιλανθρωπική οργάνωση που τάιζε φτωχά παιδιά. 

Διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις και έκανε τον Λευκό Οίκο το κέντρο της πολιτικής κοινωνικής σκηνής. Ωστόσο, το ζευγάρι δεν ζούσε εκεί συνέχεια. Αντιθέτως, νοίκιασαν ένα σπίτι μακριά επειδή ήθελαν να ξεφύγουν από το ενδιαφέρον του Τύπου για την Frances και τα παιδιά τους.

Ο Grover Cleveland έχασε την επανεκλογή του το 1888, αλλά ψηφίστηκε ξανά τέσσερα χρόνια αργότερα. Παρά την απουσία του συζύγου της από το οβάλ γραφείο, η Frances παρέμεινε δημοφιλής.

Η Frances Cleveland παντρεύτηκε ξανά

Μετά την τελευταία θητεία του συζύγου της, η οικογένεια μετακόμισε στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϋ. Το 1904, το πρώτο της παιδί, η Ruth, πέθανε από διφθερίτιδα και στη συνέχεια λίγα χρόνια αργότερα, ο σύζυγός της υπέκυψε στον καρκίνο. Σύμφωνα με το Miller Center, η Frances γνώριζε ήδη την ασθένεια του συζύγου της και μάλιστα συνωμότησαν να την κρύψουν από το κοινό.

Παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον Thomas Preston, το 1913, και μετακόμισαν στην Αγγλία, και μόνο με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψαν στις ΗΠΑ.

jenny.gr
@Wikipedia

Η Frances συνέχισε να επιδιώκει κοινωνικές αιτίες. Εργάστηκε με συνέπεια για την προώθηση προγραμμάτων στο πανεπιστήμιου του Πρίνστον, όπου ο Preston ήταν καθηγητής. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν για να γιορτάσει τα 200 χρόνια του πανεπιστημίου μαζί με τον τότε Πρόεδρο και Πρώτη Κυρία, Harry και Bess Truman.

Η Frances Cleveland, η νεότερη Πρώτη Κυρία, πέθανε τον Οκτώβριο του 1947, έχοντας ζήσει περισσότερο έξω από τον Λευκό Οίκο από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα στον ίδιο ρόλο.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 10 διάσημοι που έγιναν εκατομμυριούχοι από φτωχοί

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr