REAL LIFE WHO

O μήνας που άλλαξε η ιστορία: Για πρώτη φορά, δύο Λατίνες trans διδάσκουν στο Harvard


Στεφανία Παπαδημητρίου

19 Αυγούστου 2021

O μήνας που άλλαξε η ιστορία: Για πρώτη φορά, δύο Λατίνες trans διδάσκουν στο Harvard
Στην αρχή του Αυγούστου, η Anya Marino έγινε η πρώτη διεμφυλική Λατίνα καθηγήτρια Νομικής στο Harvard. Τη Δευτέρα, ξεκίνησε να διδάσκει και η Alejandra Caraballo και, μαζί, αλλάζουν την ιστορία. 

«Για πολύ καιρό, δεν έβλεπα κανέναν σαν εμένα», είπε στο The 19th η Anya Marino. Τώρα πια, δεν είναι μόνη.

Στην αρχή του Αυγούστου, έγινε η πρώτη διεμφυλική Λατίνα καθηγήτρια Νομικής στο Harvard. Τη Δευτέρα, ξεκίνησε να διδάσκει και η Alejandra Caraballo και, μαζί, αλλάζουν την ιστορία. 

Έχοντας αφιερώσει και οι δύο την καριέρα τους στη μελέτη και την προστασία των δικαιωμάτων των  μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, γνωρίζουν καλά το συναισθηματικό φορτίο και την ανάγκη για εκπροσώπηση που έχουν τα άτομα αυτά. Σε έναν κόσμο που κρατά πίσω τους trans ανθρώπους, οι γυναίκες αυτές κάνουν τη διαφορά. 

Σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο, υπάρχουν δύο ακόμη διεμφυλικοί διδάκτορες: Ο Alexander Chan και η Kendra Albert.

«Θεωρώ πως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχουμε δει να αντιμετωπίζει η κοινότητα, είναι πως το σύστημα γυρνά τα πάντα, στ’ αλήθεια τα πάντα, εναντίον τους», δήλωσε η Marino.

Όταν πήρε το πτυχίο της, επέστρεψε στο πατρικό της σπίτι στη Florida κι αποφάσισε ότι έπρεπε να συναναστραφεί με περισσότερα trans άτομα. Ήθελε να μάθει τις εμπειρίες τους, να δει τη ζωή μέσα από τα δικά τους μάτια και, μαζί, να εξετάσουν πώς θα μπορούσε η κοινωνία να τους αποδεχθεί. Όλοι τους δυσκολεύονταν να νοικιάσουν σπίτια και να βρουν εργασία, πολλοί τους αντιμετώπιζαν ως «ψυχικά ασταθείς».

«Κατάλαβα ότι είχα όλα τα μέσα και τη δυνατότητα να βοηθήσω, να πω τις ιστορίες τους και να τους στηρίξω στη διεκδίκηση όλων όσων τους άξιζαν», εξήγησε. Τελικά, έγινε μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες και, σιγά – σιγά, έφτασε στο σύλλογο καθηγητών του Harvard.

Η Caballo, από την πλευρά της, είναι από τις τυχερές που είχε την οικογένεια με το μέρος της. Οι δικηγόροι της οικογένειάς της, όμως, ήταν εκείνοι που την ενέπνευσαν να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. 

Ήταν μόλις 15 όταν ο πατέρας της είχε ένα ατύχημα και αναγκάστηκε να πάψει να εργάζεται. Έβλεπε τη μητέρα της να κάνει αμέτρητα τηλέφωνα και τους δικηγόρους να κάνουν ό, τι περνούσε από το χέρι τους για να λάβουν όλα τα επιδόματα που το κράτος καθυστερούσε. «Βλέποντας τη δύναμή τους, όταν πετύχαιναν αυτό που ήθελαν επειδή απλώς έπαιρναν ένα τηλέφωνο ή έστελναν ένα γράμμα, κατάλαβα  τι θα μπορούσα να καταφέρω», είπε.

Πέρασε μήνες προσπαθώντας να γίνει η γυναίκα που ονειρευόταν και να κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων της. Τώρα, είναι ισχυρή σύμμαχος όχι μόνο των διεμφυλικών, αλλά όλων των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και τους δίνει τη φωνή που για χρόνια στερήθηκαν.

Δείτε ακόμη: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα 

jenny.gr