REAL LIFE WHO

24 χρόνια χωρίς τη Diana: Το χρονικό του μοιραίου δυστυχήματος και τα αναπάντητα ερωτήματα


The Jennettes

31 Αυγούστου 2021

24 χρόνια χωρίς τη Diana: Το χρονικό του μοιραίου δυστυχήματος και τα αναπάντητα ερωτήματα

«Ο Harry κι εγώ βιαζόμασταν τόσο πολύ να πούμε "αντίο", "τα λέμε αργότερα", και "θα κλείσουμε"… αν γνώριζα τι θα συμβεί δεν θα ήμουν τόσο αδιάφορος. Αυτό το τηλεφώνημα το σκέφτομαι πολύ έντονα», είχε εξομολογηθεί σε ντοκιμαντέρ ο πρίγκιπας William, που ήταν 15 όταν σκοτώθηκε η μητέρα του, Diana. 

Στις 31 Αυγούστου του 1997 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πριγκίπισσα Diana αφήνει την τελευταία της πνοή στα 36 της, στη γέφυρα Ντ' Αλμά του Παρισιού μετά το θανατηφόρο τροχαίο που βύθισε σε πένθος ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα δημιούργησε ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα. Μέχρι να απεγκλωβιστεί από το όχημα, στο σημείο είχαν σπεύσει παπαράτσι, στους οποίους η πριγκίπισσα ψέλλισε: «Αφήστε με ήσυχη».

Η αγαπημένη «πριγκίπισσα του λαού» έφυγε από τη ζωή πριν από 24 χρόνια και οι γιοι της θα τη θυμούνται ως την «καλύτερη μαμά του κόσμου», ως «εκείνη που έφερνε μια ανάσα ζωής στο καθετί που έκανε». Για τον κόσμο, θα είναι εκείνη η γυναίκα που κατάφερνε με την ίδια επιτυχία να είναι μητέρα, ακτιβίστρια, fashion icon και μία από τις πιο σημαντικές μορφές του 20ου αιώνα. 

Μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο τον Ιούλιο του 1981, η ζωή της Diana Spencer έγινε συνώνυμο των πρωτοσέλιδων. O πρίγκιπας Harry στο ντοκιμαντέρ "The Me You Can't See" περιέγραφε κάπως έτσι την καθημερινότητα μαζί της: «Όταν σκέφτομαι τη μητέρα μου, η εικόνα είναι πάντα ίδια: Μέσα στο αμάξι, να φοράει πάντα ζώνη σε εμένα και τον αδερφό μου. Και μετά πάντα η ίδια προσπάθεια, να τρέξει μακριά από τους παπαράτσι. Πολλές φορές δυσκολευόταν να οδηγήσει από τα δάκρυα. Δεν υπήρχε καμία προστασία. Ένιωθα ότι είναι αβοήθητη κι εγώ πολύ μικρός για να βοηθήσω μία γυναίκα που ήταν μάλιστα η μητέρα μου. Και αυτό συνέβαινε κάθε μέρα. Κάθε μέρα μέχρι τη μέρα που πέθανε».

Το χρονικό του μοιραίου δυστυχήματος

Ήταν Σάββατο και το ημερολόγιο έδειχνε 30 Αυγούστου του 1997. Η Diana και o Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος, Emad "Dodi" Fayed έφτασαν στο Παρίσι για να απολαύσουν μια 10ήμερη απόδραση στη Γαλλική Ριβιέρα. Το βράδυ της ίδιας μέρας και ενώ οι φωτογράφοι έκαναν τα πάντα για το πολυπόθητο κλικ του ζευγαριού, οι δυο τους επιβιβάστηκαν σε μια μαύρη Mercedes-Benz S2, φεύγοντας από το ξενοδοχείο που έμεναν.  

Η πίσω έξοδος του ξενοδοχείου έμοιαζε ο καλύτερος τρόπος διαφυγής ενώ άλλα αυτοκίνητα της ασφάλειάς τους θα παραπλανούσαν τους φωτογράφους στην μπροστινή έξοδο. Κάμερες ασφαλείας του ασανσέρ κατέγραψαν τις τελευταίες στιγμές τους, λίγο πριν μπουν στη μαύρη 8, με την οποία έμελλε να κάνουν τη μοιραία διαδρομή. Κατευθύνθηκαν προς τη σήραγγα Ποντ ντ' Αλμά, με το αυτοκίνητο να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους παπαράτσι, που είχαν καταλάβει τι έγινε και τους ακολουθούσαν.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους στο τούνελ, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, καθώς ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο προσέκρουσε με δύναμη στην 13η τσιμεντένια κολώνα στήριξης της οροφής. Ο Dodi Και ο Henri Paul σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο Rees- Jones τραυματίστηκε στο πρόσωπο και έχασε τις αισθήσεις του. Η Diana είχε ακόμη τις αισθήσεις της και χρειάστηκε να την απεγκλωβίσουν, ώστε να τη μεταφέρουν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, αλλά οι απανωτές καρδιακές προσβολές που υπέστη, την οδήγησαν στο θάνατο. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 04:53 το πρωί.

Οι τελευταίες της λέξεις

Η συγγραφέας Tina Brown στο βιβλίο της The Diana Chronicles, περιγράφει με δραματικό τρόπο τη σκηνή του δυστυχήματος. Σύμφωνα με τον Dr. Frederic Mailliez, που έτυχε να περνάει από το τούνελ την ώρα της μοιραίας σύγκρουσης, η Diana προσπαθούσε να κρατήσει τις αισθήσεις της ενώ υπέφερε από εσωτερική αιμορραγία. Όπως είπε ο Mailliez στη Brown: «Επαναλάμβανε πόσο πολύ πονάει». 

Ο πυροσβέστης Sergeant Xavier Gourmelon περιγράφει στον Independent τα τελευταία λόγια της Diana. «Θεέ μου, τι συνέβη;» ενώ εξηγεί τι συνέβη στη συνέχεια. «Γύρισε το κεφάλι της και είδε τον άψυχο Dodi μπροστά της όπως και τους υπόλοιπους να είναι αβοήθητοι. Στη συνέχεια, νιώθοντας αδύναμη, έσκυψε το κεφάλι της και έκλεισε τα μάτια της».

Τα ερωτηματικά και οι θεωρίες συνωμοσίας

Από τις έρευνες που έγιναν, υπήρξε το συμπέρασμα πως κανείς μέσα στο μοιραίο αυτοκίνητο δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, καθώς και ότι η μαύρη Mercedes έτρεχε με 105 χλμ./ώρα. Οι ευθύνες και η προσοχή στράφηκαν στον Henri Paul, τον οδηγό του αυτοκινήτου, με το πόρισμα να δείχνει ότι είχε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του, τρεις φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο, ενώ βρέθηκαν και ίχνη αντι-ψυχωτικών φαρμάκων.

Πληροφορίες ωστόσο, από μάρτυρες του ξενοδοχείου, όπου τα θύματα βρίσκονταν πριν από το μοιραίο τροχαίο, ανέφεραν πως ο οδηγός είχε πιει μόνο δύο ποτά. Πολλοί έριξαν τις ευθύνες στους παπαράτσι που κυνηγούσαν τη Mercedes, μιλώντας για ένα δυστύχημα που οφειλόταν σε ένα λάθος και στην απώλεια του ελέγχου του οχήματος, λόγω της μεγάλης ταχύτητας που ανέπτυξε ο Paul για να αποφύγει το κυνήγι των φωτογράφων.

Πολλές ήταν και οι θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν το μοιραίο δυστύχημα. Βασικότερος εκφραστής της θεωρίας που θέλει το τροχαίο να είναι δολοφονία και όχι μια σύμπτωση, είναι ο Mohamed Al-Fayed, πατέρας του Dodi, που έχασε τον γιο του εκείνο το βράδυ. Ο Al- Fayed από την πρώτη στιγμή υποστήριξε πως η βασιλική οικογένεια ευθυνόταν για τον θάνατο του παιδιού του και της Diana. 

Το 1998 ξεκίνησε τη δική του έρευνα για το δυστύχημα, ισχυριζόμενος πως το δυστύχημα ήταν οργανωμένο από την MI6 για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Diana ήταν έγκυος και πως θα παντρευόταν με τον Dodi, γι' αυτό και το παλάτι θέλησε να την εμποδίσει.  Μάλιστα, ο Mohamed φέρεται να υποστήριξε πως η Diana του είχε εκμυστηρευτεί τους φόβους της για το παλάτι, πιστεύοντας πως η βασιλική οικογένεια ήθελε κάποια στιγμή να απαλλαγεί από εκείνη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Πάντως, οι θεωρίες συνωμοσίας που όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν γύρω από το μοιραίο δυστύχημα της 31ης Αυγούστου είναι τρεις:

Η πρώτη θέλει τις Μυστικές Υπηρεσίες να βρίσκονται πίσω από το τροχαίο, γιατί θεωρούσαν την πριγκίπισσα μεγάλη απειλή της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Το δεύτερο σενάριο πιστεύει ότι ο πραγματικός στόχος ήταν ο Dodi, που λόγω της θέσης του είχε πολλούς εχθρούς, και ότι η Diana υπήρξε παράπλευρη απώλεια, ενώ η τρίτη εκδοχή θέλει την πριγκίπισσα να σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να ζήσει μια ήσυχη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

5 ημέρες μετά: Η βασίλισσα Ελισάβετ καθυστερεί τη δημόσια ανακοίνωση του θανάτου της

H βασίλισσα σχολιάστηκε έντονα μετά τον θάνατο της Diana για την απόφασή της να καθυστερήσει τη δημόσια ανακοίνωση του χαμού της. Και αυτό το σημείο θα απασχολήσει σίγουρα το κοινό στις μελλοντικές seasons του The Crown. Στην πραγματικότητα, ο δημιουργός της σειράς, Peter Morgan έχει ήδη ερευνήσει το μεγάλαιο κεφάλαιο που αφορά τον δημόσιο λόγο, τον οποίο έδωσε η Ελισάβετ πέντε ημέρες μετά το τραγικό συμβάν. 

Μετά το δυστύχημα, η βασίλισσα επέλεξε να μείνει με τα εγγόνια της στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία και να επιστρέψει λίγο πριν την κηδεία. H απόφαση αυτή σε μια περίοδο που ένα ολόκληρο έθνος βρισκόταν σε πένθος, έκανε τη βασιλική οικογένεια να σχολιαστεί για την «αδιαφορία» που έδειξε.

Η κηδεία που συγκλόνισε τον κόσμο

Η κηδεία της Diana έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997. Όπως ο γάμος της, έτσι και η ταφή της ξεχώρισε στον κόσμο του θεάματος. 750 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν την πριγκίπισσα να παντρεύεται από την τηλεόραση ενώ 2.5 δισεκατομμύρια είδαν την κηδεία της. Μία από τις εικόνες που συζητήθηκε έντονα ήταν εκείνη του William και του Harry, οι οποίοι περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της στον δρόμο προς το τελευταίο της ταξίδι. 

Όπως είχε αναφέρει ο Harry το 2017 στο Newsweek: «Η μητέρα μου είχε μόλις πεθάνει και εγώ έπρεπε να ακολουθώ το φέρετρο της μπροστά σε αμέτρητους θεατές που μας παρακολουθούσαν από την τηλεόραση. Πιστεύω πως δεν θα το ζητούσαν από κανένα παιδί σήμερα». 

«Εκείνο που θυμάμαι περισσότερο από τη μέρα ήταν ο ήχος των αλόγων που διέσχιζαν τα σημεία από τα οποία περνούσαμε. Εγώ απλά έκανα αυτό που μου είχαν πει, περπατούσα δίπλα από εκεί που μου είχαν υποδείξει, εκδηλώνοντας μόνο το 1/10 των συναισθημάτων μου μπροστά σε όλο τον κόσμο», όπως τονίζει. 

Ο θάνατος της πριγκίπισσας που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη από τον λαό, επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους και είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε όχι μόνο τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της βασιλικής οικογένειας αφού το κενό της απώλειας της πριγκίπισσας Diana είναι εμφανές μέχρι σήμερα και αναμφίβολα είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να μείνει εκτός της σειράς "The Crown".

Δείτε ακόμη: Φορέματα της Πριγκίπισσας Diana σε δημοπρασία 

TAGS