REAL LIFE WHO

Ο Ολυμπιονίκης Sir Mo Farah αποκάλυψε πως ήρθε παράνομα στη Βρετανία ως παιδί-θύμα trafficking


JTeam

12 Ιουλίου 2022

Ο Ολυμπιονίκης Sir Mo Farah αποκάλυψε πως ήρθε παράνομα στη Βρετανία ως παιδί-θύμα trafficking
Andy Boag/BBC/PA Wire
Το πραγματικό όνομα του Mo Farah είναι Hussein Abdi Kahin και αυτή είναι η αληθινή του ιστορία, όπως την αφηγήθηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC

Ο 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Sir Mo Farah βρήκε το θάρρος να κάνει κάποιες σοβαρές αποκαλύψεις για τη ζωή και τα βιώματά του. Ο Farah γεννήθηκε ως Hussein Abdi Kahin στη Σομαλιλάνδη κι έφτασε παράνομα στη Βρετανία με το όνομα άλλου παιδιού, εκεί όπου βίωσε την καταναγκαστική οικιακή εργασία.

Ο διάσημος αθλητής μίλησε για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ με τίτλο "The Real Mo Farah" του BBC, αποκαλύπτοντας ότι στα 9 του, είχε πέσει θύμα trafficking και καταναγκαστικής οικιακής εργασίας.

Το ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί αύριο στο BBC, ανατρέπει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τη ζωή του. Συγκεκριμένα, ενώ στο παρελθόν είχε πει ότι έφυγε από τη Σομαλία στα 8 του για να ζήσει στη Βρετανία με τον πατέρα του και ότι οι γονείς του, είχαν αποφασίσει με δυσκολία να μεγαλώσουν τα 3 από τα 6 παιδιά τους στο Λονδίνο για μια καλύτερη ζωή, αυτή τη φορά αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για ό,τι του είχε συμβεί στα αλήθεια.

Ο 39χρονος αθλητής απέδρασε από τον πόλεμο στη Σομαλία για να φτάσει με ψεύτικο όνομα στη Βρετανία ενώ τον συνόδευε μια γυναίκα με άγνωστες προθέσεις. «Οι περισσότεροι άνθρωποι με γνωρίζουν ως Mo Farah, αλλά αυτό δεν είναι το όνομά μου, ούτε η πραγματικότητα. Η αληθινή μου ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλιλάνδη, βόρεια της Σομαλίας, ως Hussein Abdi Kahin. Σε αντίθεση με όσα έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, κανένας από τους γονείς μου δεν έζησε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Οταν ήμουν τεσσάρων ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο και διαλυθήκαμε ως οικογένεια. Χωρίστηκα από τη μητέρα μου και με έφεραν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα ενός άλλου παιδιού, του Μοhamed Farah». Στη νέα του πατρίδα, ο αθλητής λοιπόν αναγκάστηκε να μεγαλώσει με ένα παντρεμένο ζευγάρι που του φερόταν άσχημα.

Ο δάσκαλος Φυσικής Αγωγής στο σχολείο που πήγαινε, ο Alan Watkinson βοήθησε το παιδί να υποβάλει αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα, χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομά του. Όπως εξομολογείται, η μητέρα του τον έστειλε μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, Hasan, στο Djibouti για να είναι σε ένα πιο ασφαλές μέρος.

Εκεί ο Farah θυμάται μια γυναίκα να πηγαίνει στο σπίτι αρκετές φορές. Του είπαν πως το όνομά του θα ήταν Mohamed από εδώ και πέρα και πως η ίδια θα τον βοηθούσε να πάει στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς του. Όπως εξομολογείται: «Σαν παιδί, δεν αμφισβητείς ποτέ αυτό που σου λένε».

Ωστόσο, όταν ο Farah έφτασε εκεί, όλα ήταν πολύ διαφορετικά από το αναμενόμενο. «Είχα μαζί μου τα στοιχεία επικοινωνίας του συγγενή μου, αλλά μόλις φτάσαμε στο σπίτι της, η κυρία αυτή πήρε το χαρτί, το έσκισε μπροστά μου και το έριξε στον κάδο των σκουπιδιών. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι είχα μπλέξει».

Η σύζυγος του Farah, Tania, προσθέτει από την πλευρά της, ότι λίγο πριν παντρευτούν το 2010 συνειδητοποίησε ότι «υπήρχαν πολλά κενά στην ιστορία του» αλλά τελικά με τις ερωτήσεις της κατάφερε να μάθει την αλήθεια. Στο ντοκιμαντέρ, ο Farah εκφράζει ις ανησυχίες του για τις νομικές επιπλοκές της αποκάλυψής του, σε ό,τι αφορά το καθεστώς του ως μετανάστης. Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αθλητής δεν θα αντιμετωπίσει καμία κύρωση.

Ο αθλητής είχε πολλούς λόγους να αποκαλύψει τώρα το δύσκολο παρελθόν του και ο κυριότερος ήταν τα παιδιά του. «Η οικογένεια είναι τα πάντα για εμένα και, ως γονιός, πρέπει να διδάσκεις στα παιδιά σου να είναι ειλικρινή. Αισθάνομαι ότι υπήρχε πάντα μια κρυφή πλευρά του εαυτού που με εμπόδιζε να είμαι ο εαυτός μου. Κρατούσα τόσο καιρό αυτό το μυστικό και ήταν δύσκολο επειδή δεν θες να το αντιμετωπίσεις. Τα παιδιά μου κάνουν συχνά ερωτήσεις, "μπαμπά, γιατί αυτό, γιατί το άλλο;". Συνήθως έχεις μια απάντηση για όλα, αλλά γι' αυτό δεν έχεις απάντηση».

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, ο Farah μιλάει στον αληθινό Mohamed Farah, η ταυτότητα του οποίου χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του στη Βρετανία, με τον αθλητή να λέει πάντως ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα με το οποίο έζησε όλα αυτά τα χρόνια στη δεύτερη πατρίδα του.

Η ιστορία του έχει σκοπό να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από το trafficking και την ανθρώπινη δουλεία.