REAL LIFE WHO

Fatima Payman: Η ιστορική ομιλία της πρώτης βουλευτή με χιτζάμπ


JTeam

7 Σεπτεμβρίου 2022

Fatima Payman: Η ιστορική ομιλία της πρώτης βουλευτή με χιτζάμπ
Η Fatima άνοιξε την ομιλία της με έναν παραδοσιακό ισλαμικό χαιρετισμό με κύριο συμβολισμό την ειρήνη ενώ ευχαρίστησε όσους της έδειξαν στήριξη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της

Στις αρχές Αυγούστου, η 27χρονη Fatima Payman έγραψε ιστορία στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας καθώς έγινε η πρώτη βουλευτής που φορά χιτζάμπ. Η πρώτη Αφγανο-αυστραλή που έλαβε τις απαραίτητες ψήφους αλλά και η νεότερη στο υφιστάμενο κοινοβούλιο της χώρας πριν λίγες ώρες έδωσε τον πρώτο της ιστορικό λόγο

Η Fatima άνοιξε την ομιλία της με έναν παραδοσιακό ισλαμικό χαιρετισμό με κύριο συμβολισμό την ειρήνη ενώ ευχαρίστησε όσους της έδειξαν στήριξη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της.

Η πρώτη βουλευτής με χιτζάμπ μίλησε παράλληλα για τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό που είχε δεχτεί στην Αυστραλία, λέγοντας ότι αρκετές φορές ένιωθε να είναι στο περιθώριο. «Η πρώτη φορά που ένιωσα έτσι, ήταν στο πανεπιστήμιο όταν ένας νεαρός άνδρας με προσέβαλε για τη μαντίλα που φορούσα», είπε χαρακτηριστικά.

Jenny.Gr

Όλες αυτές οι εμπειρίες διαμόρφωσαν την άποψή της ενώ δηλώνει πως τώρα κρατά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο χωρίς διακρίσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις. Αναφερόμενη στην Αυστραλία, έσπευσε να τονίσει: «Πρόκειται για μια χώρα, στην οποία ταξιδεύουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο με την ελπίδα να την αποκαλέσουν κάποια μέρα, σπίτι τους. Η οικογένειά μου κι εγώ είχαμε ακριβώς την ίδια ελπίδα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για έντονη ξενοφοβία ενώ σήμερα διατηρεί την αισιοδοξία της πως «η μετανάστευση θα γίνει μια μέρα πιο ανθρωπιστική και αισιόδοξη».

«Δεν κρίνω κάποιον που φοράει σαγιονάρες, επομένως δε θέλω να με κρίνουν επειδή φοράω μαντίλα στο κεφάλι μου. Είμαι τόσο Αυστραλέζα όσο είναι και αυτοί», είχε αναφέρει η νεαρή πριν λίγο καιρό, μιλώντας στο BBC. Η Fatima γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και είναι κόρη πρόσφυγα που κατέφυγε στην Αυστραλία.