REAL LIFE WHO

9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, γεννήθηκαν όσο η Ελισάβετ ήταν βασίλισσα


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2022

9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, γεννήθηκαν όσο η Ελισάβετ ήταν βασίλισσα
Hulton Archive/Getty Images
Η όλη επιρροή της θητείας της μπορεί να αποδοθεί περιληπτικά με τον πιο απλό τρόπο. Μέχρι την Πέμπτη, τουλάχιστον 9 στους 10 ανθρώπους δεν είχαν γνωρίσει κανέναν άλλον Βρετανό μονάρχη πέρα από τη βασίλισσα, κι αυτό, γιατί όταν γεννήθηκαν, μόνο εκείνη υπήρχε στον θρόνο

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ το απόγευμα της Πέμπτης έφερε το τέλος για μία από τις μακροβιότερες μοναρχίες στην παγκόσμια ιστορία. Η Ελισάβετ υπηρέτησε ως μονάρχης στη Βρετανία για περισσότερο από 70 χρόνια, από τη στέψη της το 1952 μέχρι τον θάνατό της.

Γεννήθηκε την 21η Απριλίου 1926. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Πρίγκιπα Αλβέρτου, Δούκα του York, και της Λαίδης Elizabeth Bowes-Lyon. Δεν προοριζόταν για Βασίλισσα – ο πατέρας της ήταν μικρότερος αδελφός του τότε μονάρχη, Εδουάρδου Η’. Όταν όμως εκείνος, έχοντας περάσει έναν μόλις χρόνο στον θρόνο, αποφάσισε να αποσυρθεί – κάτι ανήκουστο, ως τότε – για να ζήσει με τη γυναίκα που αγαπούσε, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Αλβέρτος έγινε Βασιλιάς. Μετονομάστηκε Γεώργιος ΣΤ’ και, μέσα σε μία μέρα, η Ελισάβετ βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής.

Έζησε μία όμορφη ζωή, γεμάτη ενδιαφέρον. Ήταν η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης, μετά τη Βασίλισσα Βικτώρια. Η πρώτη που ταξίδεψε στην Ισλανδία. Η πρώτη που βοήθησε στον πόλεμο. Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ιστορίας, και δύσκολα θα διαγραφεί από τη μνήμη όλων μας.

Η όλη επιρροή της θητείας της μπορεί να αποδοθεί περιληπτικά με τον πιο απλό τρόπο. Μέχρι την Πέμπτη, τουλάχιστον 9 στους 10 ανθρώπους δεν είχαν γνωρίσει κανέναν άλλον Βρετανό μονάρχη πέρα από τη βασίλισσα, κι αυτό, γιατί όταν γεννήθηκαν, μόνο εκείνη υπήρχε στον θρόνο. Στοιχεία του CIA World Factbook έφεραν στο φως δημογραφικά χαρακτηριστικά από κάθε χώρα πάνω στη γη και τα νούμερα προέρχονται από καταγραφές των ατόμων που ήρθαν στη ζωή από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα.

Η ενδιαφέρουσα πληροφορία δημοσιεύτηκε στην Washington Post και με το σκούρο μωβ στην παρακάτω εικόνα, απεικονίζονται οι κάτοικοι κάθε χώρας που είναι πάνω από 65 χρονών και πιθανότατα γεννήθηκαν πριν τη βασιλεία της Ελισάβετ. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, η πυκνότητα είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Αφρική.

Jenny.Gr
Source: CIA World Factbook/ THE WASHINGTON POST

Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Factbook, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πάνω από 65 χρονών. Στη Βρετανία ωστόσο, αγγίζει το 19% και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 17%.

Jenny.Gr
Source: CIA World Factbook/ THE WASHINGTON POST

Το ανοιχτό μωβ συμβολίζει τον πληθυσμό που ήρθε στη ζωή όσο η Ελισάβετ βασίλευε και αυτό περιλαμβάνει πάνω από 53 εκατομμύρια Βρετανούς.

Τα στοιχεία που παραθέτει η Washington, έχουν φανερά ενδιαφέρον αφού υποδηλώνουν την τεράστια επιρροή της από τη μέρα που ανέβηκε στον βρετανικό θρόνο, με τη μορφή της να δεσπόζει σε όλο τον πλανήτη.