REAL LIFE WHO

Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη: «Οι γυναίκες μπορούμε. Όχι γιατί πρέπει, για λόγους στατιστικής, αλλά γιατί είμαστε ικανές, έτοιμες και δυνατές»


Έλενα Κρητικού

7 Μαΐου 2023

Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη: «Οι γυναίκες μπορούμε. Όχι γιατί πρέπει, για λόγους στατιστικής, αλλά γιατί είμαστε ικανές, έτοιμες και δυνατές»
Η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια Χανίων, μιλάει στο JennyGr για τη γενναία απόφασή της να ακολουθήσει το πολιτικό όραμα του συζύγου της, για την παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης αλλά και για τους πολλαπλούς ρόλους που ενυπάρχουν στη ζωή της με επιτυχία

Στις εκλογές της 21ης Μάη, η Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη θα είναι υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια Χανίων. Η σύζυγος του Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αποφάσισε να συνεχίσει με το ίδιο σθένος το όραμα και το έργο του, μετά την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Γιώργος, ο Σήφης και η Δάφνη είναι τα τρία παιδιά της με τον Μανούσο Βολουδάκη και αυτό που θα ήθελε να τους διδάξει, είναι «να γίνουν μαχητές όπως ο πατέρας τους».

Jenny.Gr
H Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη με τον Μανούσο Βολουδάκη

Με μια μικρή αναδρομή στην πορεία της μέχρι σήμερα, η υποψήφια βουλευτής εργάστηκε για πέντε ολόκληρα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι νομικός – ειδική επιστήμονας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και εισηγήτρια-αξιολογήτρια στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Πολιτεύεστε με τη ΝΔ στα Χανιά, στη θέση του συζύγου σας. Πώς χαρακτηρίζετε την απόφαση να ακολουθήσετε την πολιτική του πορεία;

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση και σίγουρα δεν ήταν στο μυαλό μου. H τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού με αιφνιδίασε. Το συζήτησα με τα παιδιά μου και τελικώς το αποφάσισα να είμαι υποψήφια με τη ΝΔ στο νομό Χανίων. Έχω τη βεβαιότητα ότι μπορώ να προσφέρω και να καταφέρω πολλά, με τις γνώσεις και την εμπειρία μου. Την επαγγελματική και την πολιτική. Θέλω με τις δικές μου δυνατότητες και προτάσεις να δώσω αυτή τη μάχη, με σκοπό να συνεισφέρω στη συνεχή προσπάθεια να φτιάξουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

Ο πρόωρα χαμένος σύζυγός μου, ο Μανούσος Βολουδάκης ήταν η προσωποποίηση του ήθους, της εντιμότητας και της συνέπειας. Ένα πρότυπο αλτρουισμού για όλους μας. Ο Μανούσος κρίθηκε και άφησε μία τεράστια κληρονομιά στον τόπο του και στην πολιτική. Βαδίζοντας πάνω σε αυτές τις αρχές, είμαι έτοιμη να κριθώ εγώ, η Σέβη, για αυτό που είμαι και για τις προτάσεις που εισφέρω στο δημόσιο διάλογο.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει; Τι πρέπει να αλλάξει στον νομό Χανίων;

Να βοηθήσουμε το νομό μας να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό του πλεονέκτημα, να δοθούν κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη, ώστε να αποτελέσει ένα νομό- υπόδειγμα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, χρειάζεται να ενισχύσουμε τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Να στηρίξουμε εμπράκτως, μέσα από την ανάπτυξη που προωθούμε, τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα. Να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο και να προχωρήσουμε σε τουριστικές υποδομές με σεβασμό στο περιβάλλον. Να φέρουμε τις γυναίκες στο προσκήνιο. Να συνεχίσουμε το έργο και το όραμα της κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Jenny.Gr

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα ή και δεξιότητα που κερδίσατε από τη μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία; Σκοπεύετε να το/την αξιοποιήσετε με κάποιον τρόπο στον πολιτικό στίβο;

Η γνώση που ενισχύεται από την εμπειρία. Η πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι ικανές, παράγουν ιδέες και συνεισφέρουν στην εξέλιξη της κοινωνίας. Εργάσθηκα για πέντε ολόκληρα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαι νομικός – ειδική επιστήμονας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και εισηγήτρια-αξιολογήτρια στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ξέρω να κοιτάζω τους ανθρώπους στα μάτια, χωρίς να ντρέπομαι. Ξέρω τι σημαίνει ευθύνη. Γνωρίζω τι σημαίνει νοιάζομαι. Ως γυναίκα, μάνα και σύζυγος μπορώ να βλέπω πέρα απο το «εγώ», να θέτω προτεραιότητα το καλό του συνόλου, να δίνω βάση στο «εμείς».

Θεωρείτε πως η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης, είναι πιο ορατή σήμερα συγκριτικά με χθες;

Η ορατότητα είναι η αρχή. Το βασικό είναι οι γυναίκες ισότιμα να συμμετέχουν, να προτείνουν, να διοικούν και να αποτελούν ενεργό μέλος της ομάδας. Οι γυναίκες μπορούμε, όχι γιατί πρέπει για λόγους στατιστικής, αλλά γιατί είμαστε ικανές, έτοιμες και δυνατές. Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια.

Μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν ικανοποιητικό αριθμό γυναικών σε θέσεις ηγεσίας ή για υποεκπροσώπησή τους, ειδικά αν συγκριθούμε με χώρες που κυβερνώνται από γυναίκες; Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να δούμε επιτέλους περισσότερες γυναίκες σε υψηλές πολιτικές θέσεις, μέχρι την πρωθυπουργία;

Πάντα στη ζωή μου κοιτώ το πώς μπορώ να καλυτερεύσω τα πράγματα. Είναι η εποχή που οι γυναίκες, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να κατανοήσουμε την ευθύνη μας και να αναλάβουμε δράση. Δεν έχει σημασία τι γίνεται ή τι γίνονταν. Σημασία έχει τι κάνουμε σήμερα.


Jenny.Gr

Ως ιδρυτικό μέλος της WomenAct, ποιες δράσεις της ξεχωρίζετε μέχρι σήμερα;

Ξεχωρίζω το γεγονός ότι υπάρχει τρόπος αποδοτικός να δίνουμε καθημερινά αταλάντευτα τον αγώνα μας για όσα δικαιούμαστε. Μάχες για την ενδυνάμωση των γυναικών στην κοινωνία, στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια και στην πολιτική. Λέμε δυναμικά και αποφασιστικά ΟΧΙ, στη σεξουαλική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση των γυναικών στην κοινωνία, στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια. Τώρα χρειάζεται να σπάσουμε τα στεγανά και τα στερεότυπα και να διεκδικήσουμε δημόσιο βήμα και ρόλο.

Πόσο σημαντικό είναι να είστε μητέρα και πώς αυτός ο ρόλος ενυπάρχει με αυτόν της επαγγελματία και ενδεχομένως της πολιτικού;

Είμαι πρώτα και πάντα μητέρα και ύστερα όλα τα υπόλοιπα. Ο ρόλος μου λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την απώλεια του Μανούσου, είναι πιο πολύπλοκος και πιο δύσκολος. Όμως τα καταφέρνω. Με προγραμματισμό, ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και πολλή προσπάθεια. Όλα είναι εφικτά εάν πιστεύουμε στην ατομική και συλλογική μας αποστολή.

Τι θα θέλατε να διδάξετε στα παιδιά σας;

Θέλω τα παιδιά μου να είναι μαχητές όπως ο πατέρας τους. Να αγωνίζονται μέχρι τέλους για τις αξίες και τα πιστεύω τους. Να μην διαπραγματεύονται την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Και να μην ξεχνάνε ποτέ ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και σπουδαίος.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και πώς οραματίζεστε την Ελλάδα του αύριο ως υποψήφια βουλευτής;

Μια κοινωνία ισότητας χωρίς αποκλεισμούς. Να έχουμε ως πρότυπο τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία. Όλους εκείνους, που με το όποιο προσωπικό τίμημα, υπηρετούν την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. Οραματίζομαι και θα παλέψω για μία Ελλάδα της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών. Μία Ελλάδα της ανάπτυξης, τα παιδιά της οποίας, δεν θα υποχρεώνονται να την εγκαταλείπουν.