Μερικά 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφια στην Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη μιλάει στο JennyGr, σχολιάζοντας μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες πριν προβούν στις κάλπες.
Συνδυάζοντας με επιτυχία διάφορους ρόλους στη ζωή της, η βουλευτής θεωρεί ότι «η σύγχρονη γυναίκα, καλείται να ανταγωνισθεί τις ίδιες της τις αντοχές για να ισορροπήσει σε όλες τις ευθύνες που έχει επωμισθεί» και παράλληλα βλέπει τα στερεότυπα, τις παγιωμένες αντιλήψεις και την έλλειψη υποστήριξης ως υπαρκτά εμπόδια που «δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να συμμετάσχουν στο ποσοστό που τους αναλογεί στα κέντρα λήψης των σημαντικών για την κοινωνία αποφάσεων».
Ως μητέρα, οραματίζεται ένα μέλλον που θα «αγκαλιάζει» σε όλα τα επίπεδα τη νέα γενιά και υπόσχεται «να συμβάλλει με όλα τα μέσα που διαθέτει στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα».
Ένας νέος άνθρωπος, λογικά, ξεκινά την ενασχόλησή του με την πολιτική έχοντας όραμα και στόχους. Μεγαλώνοντας τί αλλάζει σ' αυτά;
Οι στόχοι και το όραμα παραμένουν, όμως φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα του πραγματισμού. Για να υλοποιηθεί ένα όραμα θα πρέπει να είναι βιώσιμο, μετρήσιμο και η ωφέλεια που προκύπτει από αυτό να έχει ως αποδέκτες όλη την κοινωνία.
Η μητρότητα σάς έκανε να σκεφτείτε διαφορετικά την πολιτική; Ενδεχομένως, να σας ώθησε να θέλετε να αγωνιστείτε περισσότερο για το κοινό καλό.
Πράγματι. Όταν αποκτά κανείς παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, τότε η μητρότητα συνοδεύεται από ποικίλες ανησυχίες. Ανησυχίες που αφορούν το μέλλον των παιδιών, την εξέλιξή τους και την ποιότητα της κοινωνίας στην οποία θα ζουν ως ενήλικες. Τώρα, έχω περισσότερη ενέργεια και έντονη θέληση να συμβάλλω με όλα τα μέσα που διαθέτω στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα. Από την άλλη, με τη μητρότητα αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα ως μητέρες, σύζυγοι και εργαζόμενες με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης γυναίκας; Αισθάνεστε ότι το φύλο τείνει να μας περιορίζει εξαιτίας παγιωμένων αντιλήψεων και στερεοτύπων, και μας κρατάει ακόμη, μακριά από σημαντικές κατακτήσεις;
Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη γυναίκα, καλείται να ανταγωνισθεί τις ίδιες της τις αντοχές για να ισορροπήσει σε όλα τα πεδία της καθημερινότητάς της. Σε όλους τους ρόλους και τις ευθύνες που έχει επωμισθεί. Οι παγιωμένες αντιλήψεις, τα στερεότυπα και η έλλειψη υποστήριξης, είναι υπαρκτά εμπόδια και δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να συμμετάσχουν στο ποσοστό που τους αναλογεί στα κέντρα λήψης των σημαντικών για την κοινωνία αποφάσεων. Υστερούμε πολύ σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε αυτόν τον τομέα.
Ποιες είναι οι δικές σας πολιτικές απόψεις και προτεινόμενες λύσεις σε φλέγοντα θέματα για την κοινωνία, όπως η διαρκής αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, στα ενοίκια κατοικιών, η αύξηση της έμφυλης βίας και η εξουθένωση των νέων γονιών, η υγεία και η ασφάλεια των μεταφορών;
Βάζετε πολλά και κρίσιμα ερωτήματα σε μια ερώτηση. Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Η αύξηση τιμών αγαθών και υπηρεσιών απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο. Πρόκειται για μία κλιμακούμενη οικονομική κρίση που εντείνεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυξάνεται το ενεργειακό κόστος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανένα μέτρο δυστυχώς δεν επαρκεί για την ελάφρυνση της κοινωνίας. Χρειάζεται μέριμνα, ευελιξία, διαρκείς διορθωτικές κινήσεις και έξυπνες λύσεις όπως αυτές που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ανακούφιση των νοικοκυριών σε πολλά επίπεδα. Μία από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αφορούσε και τις διευκολύνσεις των νέων σε ό,τι αφορά τη στέγαση. Γιατί οι νέοι δυσκολεύονται όταν αποφασίζουν να ζήσουν σε δικό τους χώρο. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται και με την εκρηκτική αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών, πεδίο που χρειάζεται άμεση ρύθμιση.
Τώρα, σχετικά με την έμφυλη βία και την εξουθένωση των νέων γονιών, είναι φαινόμενα που συνδέονται με την ενδυνάμωση των γυναικών και την στήριξή τους ως εργαζόμενες μητέρες. Το ζήτημα της ισότητας είναι πολύ-επίπεδο. Η επίλυσή του προϋποθέτει ένα ολιστικό σχέδιο με προβλέψεις και ευκολίες για τις εργαζόμενες μητέρες και την ουσιαστική στήριξή τους. Είναι μία επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας γιατί θα συμβάλει στην βελτίωση των δημογραφικών δεικτών της χώρας καθώς επίσης και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών και των παιδιών τους. Η υγεία που αναφέρετε, είναι δημόσιο αγαθό. Η προστασία της υγείας είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Το Κράτος έχει υποχρέωση να επενδύει στη συνεχή αναβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας με κάθε μέσο. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μεταφορών, το πρόσφατο τραγικό ατύχημα στα Τέμπη, συγκλόνισε τη χώρα. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο να βιώσουμε ξανά τέτοια καταστροφή.
Φαντάζομαι ότι παρακολουθήσατε το debate των έξι πολιτικών αρχηγών. Στον περισσότερο κόσμο δημιουργήθηκε αμηχανία και δεν έλαβαν τις απαντήσεις που θα ήθελαν. Ωστόσο, δεν φάνηκε να υπάρχει και ουσιαστική διάθεση μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Εσείς πώς πιστεύετε ότι πρέπει να διαχειριστούν τα κόμματα την επόμενη μέρα των εκλογών που είναι πιθανό να χρειαστεί να συσταθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας;
Δεν πιστεύω ότι κρίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα από ένα debate. Οι πολιτικές πράξεις μετράνε και το αποτέλεσμα που παράγουν. Επί 4 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, πέτυχε πολλές νίκες. Διαχειρίστηκε με επιτυχία μεγάλες κρίσεις, αποκατέστησε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Μας σέβονται οι διεθνείς εταίροι μας και οι αγορές. Η οικονομία μας ανακάμπτει και επανήλθαμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η εθνική μας ασφάλεια θωρακίστηκε. Μας υπολογίζουν. Όλα αυτά είναι η πραγματική εικόνα. Εδώ που είμαστε τώρα, η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις, ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που δίνει λύσεις σε όλες τις ανησυχίες των πολιτών. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με μία σοβαρή, σταθερή και αυτοδύναμη διακυβέρνηση.
Η αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας ανηλίκων εντός κι εκτός σχολείου είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα και για την ελληνική κοινωνία με τις συνέπειες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Έχει γίνει κάποια επίσημη έρευνα και υπάρχει κάποιο οργανωμένο και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο του κόμματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων;
Με απασχολεί πολύ το φαινόμενο της αυξανόμενης νεανικής παραβατικότητας και της εγκληματικότητας ανηλίκων. Ήλθε δυστυχώς και στη χώρα μας. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν υποδιευθύνσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που παρακολουθούν και παρεμβαίνουν σε ανάλογα περιστατικά, ενώ η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αντίστοιχα, επιλαμβάνεται περιστατικών διαδικτυακής βίας μεταξύ ανηλίκων. Τα αρμόδια υπουργεία επίσης διερευνούν το πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού του φαινομένου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η καταστολή δεν αποτελεί λύση. Τα παιδιά χρειάζονται στήριξη από την οικογένεια, από το σχολείο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το τελευταίο διάστημα μάθαμε και για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στο ευρωκοινοβούλιο, με διάφορες βαθιά προσβλητικές φωνές (και από πολιτικούς, κομματικούς εκπροσώπους) που, δυστυχώς, ακολουθώντας τα στερεότυπα που προσπαθούμε τόσο πολύ να καταρρίψουμε, τάχθηκαν εξαρχής ενάντια στην καταγγέλλουσα. Δεν θέλουμε κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά για το πώς μπορεί να διαφυλαχθεί στον πολιτικό και κοινοβουλευτικό χώρο ότι δεν θα συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ότι τα άτομα που εργάζονται σε πολιτικά γραφεία / κόμματα ή είναι υποψήφια, θα είναι ασφαλή και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ασχέτως του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται.
Πρώτα από όλα, θα ήθελα να πω ότι είναι αδιανόητο να δημοσιοποιείται το όνομά της καταγγέλλουσας, χωρίς τη συναίνεσή της. Και μάλιστα στο πλαίσιο κομματικών αντιπαραθέσεων. Τέτοιου είδους περιστατικά ούτε πρέπει να τα πολιτικοποιούμε ούτε να τα γενικεύουμε. Ιδιαίτερα όταν οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται από τη δικαιοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο ότι το θύμα διασύρεται και «δικάζεται» από την κοινή γνώμη. Δηλαδή, κακοποιείται για δεύτερη φορά. Τώρα, για να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι σε οποιοδήποτε επαγγελματικό περιβάλλον είναι προστατευμένοι, θα πρέπει να χτίσουμε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του καταγγέλλοντος. Ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στο θύμα να μιλήσει και να καταγγείλει χωρίς συνέπειες και χωρίς δισταγμούς.