Το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει τον μεταβολισμό, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και προσφέρει μια φυσική τόνωση χωρίς να προκαλεί νευρικότητα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Αν έχετε εντάξει το πράσινο τσάι στη ρουτίνα σας, αξίζει να γνωρίζετε ποιες τροφές αλληλοεπιδρούν μαζί του.
3 τροφές που δεν ταιριάζουν με το πράσινο τσάι
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν:
- Εμπλουτισμένα δημητριακά
- Στρείδια
- Μύδια
- Βοδινό κρέας
- Σπανάκι
- Φασόλια
- Φακές
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να πίνετε πράσινο τσάι με τα γεύματά σας. Ετοιμάστε ένα φλιτζάνι μία ή δύο ώρες μετά το φαγητό για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις στην απορρόφηση σιδήρου. Από την άλλη μεριά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο με βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση του σιδήρου. Σκεφτείτε λοιπόν να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C στο γεύμα σας, όπως μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές, εσπεριδοειδή και φράουλες.
Πικάντικα ή όξινα τρόφιμα
Το πράσινο τσάι περιέχει ενώσεις που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες και δρουν ως διεγερτικά. Αυτές οι ενώσεις χαλαρώνουν επίσης τη ζώνη των μυών που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES). Ο LES εμποδίζει το οξύ του στομάχου να ρέει προς τα πάνω στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καούρας. Αποφύγετε την κατανάλωσή του με πικάντικα ή όξινα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε καούρα και δυσπεψία.
Τροφές πλούσιες σε φυλλικού οξέος
Οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι μπορεί να αναστέλλουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος. Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι συνδέονται με το φολικό οξύ, εμποδίζοντας τον οργανισμό να το μετατρέψει σε φυλλικό οξύ και να το απορροφήσει. Το φυλλικό οξύ (Β9) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κυττάρων και του νευρικού σωλήνα. Οι έγκυες χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος για να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και να μειώσουν τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Εάν είστε έγκυος, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν το πράσινο τσάι είναι ασφαλές.
Εκτός από ορισμένες τροφές, υπάρχουν επίσης και ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το πράσινο τσάι. Αποφύγετε να πίνετε πράσινο τσάι με τα ακόλουθα φάρμακα:
- Αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά)
- Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (βήτα-αναστολείς)
- Φάρμακα για τη χοληστερόλη (στατίνες)
Ποιος να αποφεύγει το πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό από τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες μπορεί να χρειάζονται προσοχή. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν πιείτε πράσινο τσάι εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις:
- Αναιμία
- Διαβήτης
- Νεφρική νόσο
- Ηπατική νόσο
- Έλκη στομάχου
Λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη , τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν το πράσινο τσάι.
Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις αλληλεπιδράσεις
Μπορεί να εξακολουθείτε να μπορείτε να απολαμβάνετε το πράσινο τσάι παρά τις αλληλεπιδράσεις των τροφίμων. Περιμένετε τουλάχιστον μία έως δύο ώρες πριν πιείτε πράσινο τσάι για να αποφύγετε προβλήματα απορρόφησης. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι εάν κάποιο από τα φάρμακά σας ή τα συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρά με το πράσινο τσάι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με αναιμία, επειδή το πράσινο τσάι αναστέλλει την απορρόφηση σιδήρου και θα μπορούσε να επιδεινώσει την πάθηση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.