REAL LIFE WHO

Oleksandr Budko: Ο Ουκρανός στατιώτης που έχασε τα πόδια του στον πόλεμο, χορεύει μπαλέτο για να εμπνεύσει τον κόσμο


JTeam

13 Αυγούστου 2023

Oleksandr Budko: Ο Ουκρανός στατιώτης που έχασε τα πόδια του στον πόλεμο, χορεύει μπαλέτο για να εμπνεύσει τον κόσμο
United Ukrainian Ballet
Ο 27χρονος Budko από γραφίστας στο Κίεβο, έγινε σύμβολο θάρρους και ελπίδας για όλη την Ουκρανία -και τον κόσμο

Ο Oleksandr Budko είναι ένας 27χρονος Ουκρανός στρατιώτης που έχασε και τα δύο του πόδια πολεμώντας την πρώτη γραμμή. Από τις αρχές του Ιουλίου, είναι μέλος του United Ukrainian Ballet και περιοδεύει ανά τις ΗΠΑ σε μια σειρά από φιλανθρωπικές παραστάσεις.

Κάθε παράσταση αποτελείται από 2 μέρη -το πρώτο είναι το κλασικό έργο Giselle, ενώ το δεύτερο είναι μια παράσταση που στόχο έχει να τραβήξει την προσοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε χορογραφία της χορεύτριας και χορογράφου Emma Evelein.

Ο Budko συμμετέχει στο δεύτερο κομμάτι. “Αυτή η χορογραφία μιλά για τις επιπτώσεις του πολέμου, για τους ανθρώπους, για το πόσο αδάμαστοι είμαστε, παρά τον πόνο και τις απώλειες, βάζουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα, εκτιμούμε τους ανθρώπους μας και οδεύουμε προς τον στόχο, προς τη νίκη”, γράφει σε post του στο Instagram.

Ο Budko -ο οποίος ήταν γραφίστας στο Κίεβο κι εργαζόταν σε καφετέρια- κατατάχθηκε εθελοντικά στον πόλεμο, λίγο αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. Υπηρετούσε στο τάγμα των Καρπάθιων Σιχ, όταν τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε και τα δύο του πόδια κατά τη διάρκεια έκρηξης στην περιοχή Ίζιουμ.

«Ήμουν ξαπλωμένος μπρούμυτα, δεν άκουσα καν τον ήχο από την οβίδα. Το μόνο που ένιωσα ήταν ένας κολασμένος πόνος, μία αποπνικτική μυρωδιά και χώμα στη μύτη μου» περιγράφει.

Αρχικά οι γιατροί πίστευαν πως μπορούσαν να του σώσουν το ένα πόδι, αλλά έπειτα από τρεις ημέρες και τα δυο του πόδια ακρωτηριάστηκαν κάτω από το γόνατο.

Jenny.Gr

Τώρα ο Budko θεωρεί τον εαυτό του πρότυπο για τους υπόλοιπους Ουκρανούς στρατιώτες, που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ψυχικά και σωματικά τραύματα που τους άφησε ο πόλεμος. Εκτός από τις παραστάσεις μπαλέτου, συμμετέχει και στις δοκιμές για να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στα Invictus Games για τραυματισμένους στρατιώτες, που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

“Τι με παρακινήσει να συνεχίσω; Ο κόσμος. Όταν ακούω πως το παράδειγμά μου βοηθάει τους ανθρώπους, καταλαβαίνω πως κάνω τα πάντα σωστά”, είπε.

Στο τέλος της παράστασης του United Ukrainian Ballet, όλο το cast τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, συγκινώντας το κοινό -που φτάνει τους 3.000 θεατές- σε κάθε στάση τους. Χάρη στο ταλέντο και τις προσπάθειές τους, ο θίασος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό προς ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.