REAL LIFE WHO

Tζέιν Στάφορντ: H γυναίκα που έφερε την επανάσταση στην ιατρική δημοσιογραφία


JTeam

23 Αυγούστου 2023

Tζέιν Στάφορντ: H γυναίκα που έφερε την επανάσταση στην ιατρική δημοσιογραφία
Ως συντάκτρια του επιστημονικού ειδησεογραφικού οργανισμού Science Service σε θέματα υγείας και η ιατρικής η Αμερικανίδα Jane Stafford υπήρξε μια άριστη επαγγελματίας που έφερε την “επανάσταση” στην ιατρική δημοσιογραφία

Για τις γυναίκες δημοσιογράφους στα μέσα του 20ου, ιδιαίτερα για εκείνες που κάλυπταν θέματα επιστήμης και ιατρικής, οι προκαταλήψεις και οι περιορισμοί λόγω φύλου ήταν συχνό φαινόμενο. Μια ομάδα καταξιωμένων γυναικών, ωστόσο, σε έναν μικρό ειδησεογραφικό επιστημονικό οργανισμό με έδρα την Ουάσιγκτον -την Science Service– ξεπέρασαν τέτοιου είδους εμπόδια και με αυτοπεποίθηση, ευφυΐα και δεξιότητα, πρωτοστάτησαν στον εκκολαπτόμενο τομέα της επιστημονικής δημοσιογραφίας.

Η Τζέιν Στάφορντ, η πρώτη δημοσιογράφος πλήρους απασχόλησης στο Science Service για θέματα υγείας και ιατρικής, δεν ενέπιπτε σε κανένα διαδεδομένο στερεότυπο της εποχής. Οι συνάδελφοί της την περιέγραφαν ως ένα “όμορφο αγριολούλουδο”, χαριτωμένη, με καλούς τρόπους, ικανή στην “εκλεπτυσμένη” συζήτηση και άριστη επαγγελματίας.

Οι μπούκλες, τα κομψά κοστούμια, τα καπέλα και οι πέρλες λειτουργούσαν σαν ένα καμουφλάζ που από κάτω “έκρυβαν” μια σοβαρή και σκληρή δημοσιογράφο, η οποία μελετούσε τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, ήξερε να “πλοηγείται” στα “ορμητικά νερά” της ιατρικής πολιτικής, να αποτινάσσει την άδικη κριτική, να αντιμετωπίζει τις αντιπαραθέσεις και συνεπώς να επικεντρώνεται στο ρεπορτάζ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr