H Βίβιαν- Ινώ Τσαμαδού μας μεταφέρει στην καρδιά του Halloween με δύο παιδικά της βιβλία
Έλενα Κρητικού
11 Οκτωβρίου 2021
Φωτισμένες κολοκύθες, φαντάσματα, ανθρώπινοι σκελετοί, μάγισσες καβάλα σε σκούπες, τεχνάσματα "trick or treat".
Το Halloween είναι εδώ, ή μάλλον πλησιάζει με αποκορύφωμα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, και αυτή είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να βυθιστούμε, μικροί και μεγάλοι, στις σελίδες των πιο «τρομακτικών» βιβλίων.
Με αφορμή τη «μυστικιστική» αυτή γιορτή, μιλήσαμε με τη δημιουργό δύο αγαπημένων παιδικών βιβλίων, τη Βίβιαν- Ινώ Τσαμαδού, η οποία γνωρίζει καλά τις τεχνικές και τα συστατικά ενός καλό παιδικού αφηγήματος. Το πρώτο βιβλίο που λάτρεψαν τα παιδιά είναι το: «Στις σκούπες αδερφές μου, στις σκούπες» ενώ στο δεύτερο βιβλίο της σειράς: Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα, η Ρεγγίνα, η Ρόζα και η Νόρα, προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο με τον Δημήτριο Μαγισσόπουλο, ταξιδεύουν ως τον Βόρειο Πόλο!
Στο περιπετειώδες ταξίδι τους με αερόστατο συναντούν δύο πανέξυπνους μικρούς μάγους, αλλά και τον celebrity καραμάγο, Τιμολέοντα Μπουφ. Το ταξίδι τους επιφυλάσσει πολλά απρόοπτα, και μια μεγάλη έκπληξη!
Η σειρά παιδικών βιβλίων, αφορά τις περιπέτειες μικρών μάγων και μαγισσών στη σύγχρονη Ελλάδα. Η ατρόμητη Ρεγγίνα, η σοβαρή Ρόζα και η σκανταλιάρα Νόρα, είναι αδελφές, μιας αγαπημένης οικογένειας με αξίες, αισιοδοξία και θάρρος. Η μητέρα τους Ισαβέλλα Φράγκου, κατάγεται από την Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ του κάστρου της Καλαμάτας.
Η αφήγηση περιέχει αναφορές στην κλασική λογοτεχνία αλλά και σε σύγχρονα βιβλία και ταινίες, από τον Τρελαντώνη μέχρι τον Harry Potter και το Αστέρι του Βορρά αλλά ας αφήσουμε καλύτερα την ίδια τη συγγραφέα να μας μυήσει στον μυστικό κόσμο της παιδικής φαντασίας, εκεί όπου κάθε παιδί συναντάει το άλλο και την ψυχή του.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή των δύο βιβλίων;
Το βρακί μιας μάγισσας! Εκεί που κοιμόμουνα είδα μία μάγισσα που πετούσε με τη σκούπα της ψηλά στον ουρανό και φώναζε γιατί φορούσε φουστάνι και από κάτω φαινότανε το βρακί της! Με το που ξύπνησα κάθησα στο laptop και άρχισα να γράφω … “Η Νόρα ήταν μια μικρή μάγισσα “ Στην πορεία, η έμπνευση μου ερχότανε από ένα σωρό καθημερινά περιστατικά με την οικογένεια και τους φίλους μου, από βιβλία, ταινίες, ακόμα και σειρές.
Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από αυτά και ποια θεωρείτε ότι είναι τα συστατικά επιτυχίας ενός παιδικού βιβλίου;
Στόχος μου τα βιβλία μου να ανοίξουν την όρεξη στα παιδιά να διαβάζουν λογοτεχνία, ανακαλύπτοντας φανταστικούς κόσμους και περιπέτειες εκτός από την τηλεόραση και τα κινητά. Επίσης να τα κάνουν να ενδιαφερθούν για την ιστορία και τις παραδόσεις της Ελλάδας με μοντέρνο τρόπο. Έβαλα τις μάγισσες και τους μάγους να ζουν στη σύγχρονη Ελλάδα, όχι σε κάποια δυτικοευρωπαϊκή χώρα όπως είναι το συνηθισμένο.
Ένα παιδικό βιβλίο είναι επιτυχημένο όταν ακολουθεί τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Πρέπει κατά τη γνώμη μου να αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν σοβαρούς αναγνώστες, χωρίς διδακτισμό και υπεροψία. Να πλάθει ζωντανούς ήρωες και ηρωίδες, με προτερήματα αλλά και αδυναμίες. Τα καλύτερα παιδικά βιβλία έχουν και φανατικούς ενήλικες αναγνώστες, όπως ο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”.
H δημιουργός των αγαπημένων: «Στις σκούπες αδερφές μου, στις σκούπες» και «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα», Βίβιαν- Ινώ Τσαμαδού
Τα βιβλία σας είναι ιδανικό να διαβαστούν την πιο «τρομακτική» εποχή του χρόνου. Τι συμβολίζει για εσάς το Halloween και γιατί επιλέξατε ως πρωταγωνίστριες για το δεύτερο βιβλίο της σειράς, την ατρόμητη Ρεγγίνα, τη σοβαρή Ρόζα και την σκανταλιάρα Νόρα;
Το Halloween είναι μια “μαγική γιορτή” που ενθουσιάζει τα παιδιά από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Πολλά παιδιά νιώθουν ότι μέσα τους κρύβεται μια μικρή μαγισσούλα και ένας μάγος που θα ήθελαν να βγάλουν προς τα έξω, και το Halloween τους δίνει αυτή την αφορμή. Επίσης το Halloween “ξορκίζει” το τρομακτικό και το κάνει αστείο, παιχνίδι, για να μην φοβούνται τα παιδιά. Έτσι και οι μάγισσές μου, είναι ανθρώπινες, άτακτες, αστείες, μπλέκουν σε φασαρίες αλλά τα καταφέρνουν να βγουν νικήτριες και μάλιστα με χιουμοριστικό τρόπο. Δεν λέω άλλα για να μην σας κάνω σπόϊλερ!
Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που δεν του αρέσει να διαβάζει καθόλου λογοτεχνία και ποια η συμβουλή σας στους μικρούς βιβλιοφάγους;
Δεν θα πίεζα ένα παιδί να διαβάσει. Θα του διηγόμουνα την ιστορία δείχνοντας εικόνες και κάνοντας αναπαραστάσεις, σαν θέατρο. Δεν ξέρω… Δεν είμαι εκπαιδευτικός. Θα του έδειχνα με κάποιον πρωτότυπο τρόπο πώς να ανακαλύψει έναν φανταστικό κόσμο, έναν κόσμο που μπορεί να δει όπως θέλει, με τα δικά του μάτια. Αυτό είναι μεγάλη εξάσκηση για το μυαλό, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα μετέπειτα. Γιατί όλα ξεκινάνε από την παιδική ηλικία.
Εσείς ποιο βιβλίο λατρέψατε στην παιδική σας ηλικία, και τι σας δίδαξε τότε;
Πολλά λάτρεψα. Τον Τρελαντώνη γιατί τα τέσσερα αδέρφια ήταν μια μικρή κοινωνία με διαφορετικούς χαρακτήρες, συμμαχίες, καυγάδες, περιπέτειες. Τις Μικρές Κυρίες για τους ίδιους λόγους. Την Μικρή Πριγκίπισσα γιατί από ψηλά βρέθηκε στα σκοτάδια και μετά πάλι ανέβηκε χάρις στον υπέροχο χαρακτήρα της. Τότε διάβαζα πολύ κλασική λογοτεχνία, σήμερα τα παιδιά έχουν περισσότερες επιλογές και ερεθίσματα. Μακάρι να είχα και εγώ ένα Χάρι Πότερ!