REAL LIFE WORKING GIRL

Θα ζητήσετε αύξηση; Οι 5 φράσεις που πρέπει να αποφύγετε για να σας πάρουν σοβαρά


JTeam

17 Φεβρουαρίου 2022

Θα ζητήσετε αύξηση; Οι 5 φράσεις που πρέπει να αποφύγετε για να σας πάρουν σοβαρά
Adomas Aleno on Unsplash
Τι να μην πείτε, για να έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να τα καταφέρετε

Ποιος θα έλεγε όχι σε μία αύξηση; Κανείς, μάλλον. Το πρόβλημα είναι πως, τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να τη ζητήσουμε – οι εργοδότες δύσκολα την προσφέρουν. Φοβόμαστε όμως να πλησιάσουμε τον προϊστάμενό μας και να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα. Η γλώσσα μας γίνεται κόμπος και ξέρουμε καλά ότι χωρίς αυτοπεποίθηση, δε θα τα καταφέρουμε.

Οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις έχουν ένα κοινό: Την κατάλληλη επιλογή λέξεων. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε ποιες φράσεις είναι καλό να αποφύγουμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

«Περισσότερα χρήματα»

Είναι προτιμότερο να μιλήσουμε με αριθμούς και να δώσουμε ένα εύρος στον εργοδότη μας, με αυξήσεις που πιστεύουμε ότι αξίζουμε. Όσο πιο ξεκάθαρα μιλήσουμε, τόσο πιθανότερο είναι να φτάσουμε στον στόχο.

«Πιστεύω ότι το αξίζω γιατί…»

Δεν «πιστεύουμε ότι αξίζουμε» πράγματα. «Αξίζουμε» πράγματα. Αν ακουστούμε σίγουροι – έστω και με προσποιητή αυτοπεποίθηση – η γνώμη μας δε θα ξεχαστεί και τα επιχειρήματά μας θα ληφθούν υπόψιν.

«Ήλπιζα να…»

Μεγάλο όχι, για τους ίδιους ακριβώς λόγους με την παραπάνω φράση. Είναι προτιμότερο να πούμε το εξής: «Από την εμπειρία μου και έχοντας γνώση της αξίας της στην αγορά, θεωρώ ότι…». Θα πάμε προετοιμασμένοι και θα είμαστε έτοιμοι να πείσουμε έχοντας στοιχεία στα χέρια μας, κι όχι κάνοντας εικασίες.

«Θέλω αύξηση, αλλιώς…»

Αλλιώς, τι; Με επιθετικότητα και αλαζονεία, κανείς δεν κατάφερε τίποτα. Δεν έχει νόημα να απειλήσουμε τους διευθυντές μας με παραίτηση και συνεργασία με ανταγωνιστική εταιρεία – κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας.

«Ευχαριστώ, όπως και να ‘χει»

Γιατί να ευχαριστήσουμε, αν δεν πάρουμε την αύξηση, τελικά; Αν μας το αρνηθούν, μπορούμε να ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση στο μέλλον – το θέμα είναι να μην απογοητευόμαστε. Μπορούμε όμως να ρωτήσουμε πώς θα μπορέσουμε να βελτιωθούμε, για να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο μισθό.