REAL LIFE WORKING GIRL

5 λάθη που σίγουρα έχεις κάνει κάποια στιγμή στην αναζήτηση εργασίας


JTeam

2 Απριλίου 2022

5 λάθη που σίγουρα έχεις κάνει κάποια στιγμή στην αναζήτηση εργασίας
pexels
Μήπως σου θυμίζουν κάτι τα παρακάτω λάθη;

Όταν ψάχνεις για πολύ καιρό τη νέα σου δουλειά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, είναι λογικό η αυτοπεποίθηση και οι όποιες ελπίδες σου να πηγαίνουν περίπατο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που μαθαίνεις πώς να διεκδικείς και να παρουσιάζεις σωστά τον εαυτό σου, ο δρόμος μέχρι το ιδανικό και πολυπόθητο περιβάλλον εργασίας δεν φαντάζει και πολύ μακρύς.

Μέχρι να βρεις όμως την ιδανική δουλειά για σένα, οι ειδικοί επιμένουν ότι σίγουρα έχεις κάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω λάθη. Ναι, ένα από εκείνα που σε κρατούν μακριά από το να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου.

1. Ξεκινάς την αναζήτηση εργασίας αμέσως μετά την παραίτηση/ απόλυση

Δεν πρόλαβε να περάσει μία μέρα από τη στιγμή που έφυγες από την προηγούμενη σου δουλειά και πέφτεις με τα μούτρα στην αναζήτηση της καινούριας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς δεν σε βοηθάει να βρεις πιο σύντομα το επόμενο επαγγελματικό σου περιβάλλον. Αντίθετα, ακριβώς επειδή δεν αφιέρωσες χρόνο για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να ξεκουραστείς, δυσκολεύεσαι να επιδοθείς στο σωστό ψάξιμο οπότε απλά χάνεις τον χρόνο σου με λάθος αναζητήσεις και κινήσεις.

2. Κάνεις αίτηση σε κάθε αγγελία που δημοσιεύεται

Στη δουλειά, όπως και στους ανθρώπους, καλό είναι να μην κάνεις εκπτώσεις γι' αυτό δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να στέλνεις παντού βιογραφικά, ακόμη και για θέσεις εργασίας που δεν σε ενδιαφέρουν καν. Είναι καλό να βγαίνουμε από το comfort zone μας, δοκιμάζοντας την τύχη μας σε διάφορα πράγματα, αλλά με μέτρο γιατί αν στέλνεις παντού, το πιθανότερο είναι ότι θα αποθαρρυνθείς πολύ γρήγορα και θα χάσεις το ενδιαφέρον σου για να βρεις εκείνη που σου ταιριάζει.

3. Δεν έχεις ανανεώσει καθόλου το format του βιογραφικού σου

Αν χρησιμοποιείς εδώ και χρόνια το ίδιο βιογραφικό, ήρθε η ώρα να το φρεσκάρεις καθώς η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο απαιτητική, όπως και ο ανταγωνισμός. Αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο στη δομή του και βεβαιώσου ότι η τελική του μορφή είναι όσο πιο περιεκτική και απλή γίνεται αλλά περικλείει παράλληλα τα πιο σημαντικά keywords της προυπηρεσίας σου.

4. Παραλείπεις το cover letter

Ακόμη κι αν δεν το ζητάει ο εργοδότης, καλό είναι να το περιλαμβάνεις πάντα στο mail με το βιογραφικό σου καθώς έτσι έχεις την ευκαιρία να «ακουστείς» λίγο παραπάνω. Μάλιστα, ένα καλογραμμένο cover letter μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο ακόμη και από το πιο τέλειο βιογραφικό γιατί περικλείει ουσιαστικά το γιατί αξίζει να σε προσλάβουν.

5. Έχεις κάνει ελάχιστη προετοιμασία για την ημέρα της συνέντευξης

Ακόμη κι αν έχεις το πιο δυνατό βιογραφικό και την πιο δυναμική προσωπικότητα, αν δεν έχεις προετοιμαστεί καλά για τη συνέντευξη, έχεις πολλές πιθανότητες να αποτύχεις. Η καλή γνώση και προετοιμασία θα ανοίξει τον δρόμο για να καταφέρεις να φτάσεις πιο κοντά στη δουλειά που ονειρεύεσαι να αποκτήσεις.