REAL LIFE WORKING GIRL

Γιατί ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις;


JTeam

17 Ιανουαρίου 2023

Γιατί ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις;
pexels
Κι όμως, υπάρχει λόγος που οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις αυτές τις μέρες

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των νέων ξεκινημάτων. Αυτό μπορεί να σημαίνει κι ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα που μπορεί να ανοίξει μετά από μια απόλυση. Προσπαθήσαμε να το φέρουμε με τρόπο αλλά ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των απολύσεων και ήδη πολλές εταιρείες, όπως οι Amazon, Vimeo, και Everlane ετοιμάζουν μαζικό ξεσκαρτάρισμα.

Εδώ και μια δεκαετία, έχει παρατηρηθεί πως ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι κατά μέσο όρο ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία. Ένας από τους συνηθέστερους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι η χάραξη νέας στρατηγικής με αποτέλεσμα να υπάρχει πολλή αναδιοργάνωση και συνεπώς επιλογή των ατόμων που θα παραμείνουν στο εργασιακό περιβάλλον.

Ένας άλλος λόγος που οι περισσότερες απολύσεις γίνονται τον Ιανουάιρο, είναι επειδή είναι ο μήνας των προαγωγών και των bonus και πολλοί εργοδότες θέλουν να αποφύγουν την οικονομική επιβράβευση του προσωπικού. Προτιμούν έτσι να χάσουν εργαζομένους που απαιτούν περισσότερα και να προσλάβουν άλλους με τα μισά.

Αν ανησυχείς ότι μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου αυτό το διάστημα, δεν υπάρχει λόγος για πανικό και φόβο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αρκεί να ακολουθήσεις ορισμένα tips για να «επιβιώσεις». Για αρχή, αναγνώρισε ότι όλα τα έντονα συναισθήματα που ξεπροβάλλουν από μέσα σου, είναι απολύτως φυσιολογικά. Το να χάνει κανείς τη δουλειά του, είναι από τα πιο στρεσογόνα πράγματα που μπορούν να του συμβούν. Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 112 εργαζόμενοι, διαπιστώθηκε ότι ο φόβος για το αν σε διώξουν από τη δουλειά σου, βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

Το επόμενο που μπορείς να κάνεις, είναι να εστιάσεις σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις και όχι σε ό,τι σου προκαλεί συναισθηματικά. Παράλληλα, χρειάζεται να κάνεις έναν καλό οικονομικό υπολογισμό για να δεις πού βρίσκεσαι για παν ενδεχόμενο. Το τελευταίο που σου προτείνουν οι ειδικοί να κάνεις, είναι να σκεφτείς πού είσαι πραγματικά καλός, τι σε ενδιαφέρει περισσότερο και σε ποιο αντικείμενο σε ενδιαφέρει τελικά να αφοσιωθείς.