REAL LIFE WORKING GIRL

Αυτό που θέλουν οι γυναίκες από τη δουλειά τους, είναι μόνο 2 λέξεις


JTeam

28 Μαρτίου 2023

Αυτό που θέλουν οι γυναίκες από τη δουλειά τους, είναι μόνο 2 λέξεις
pexels
Νέα έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις περίπου 800 γυναικών που είναι στελέχη σε εταιρείες

Burnout, αυξημένη πίεση από τους πολλαπλούς ρόλους και επιπτώσεις από μια πανδημία που αν και εξασθενεί, παραμένει ορατή. Όλα αυτά μαζί, κάνουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες να αναθεωρούν τη σχέση τους με το εργασιακό τους περιβάλλον.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που θέλει πραγματικά μια γυναίκα από τη δουλειά της; Αυτό που πιστεύουμε οι περισσότεροι ότι θέλουν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θέλουν στ' αλήθεια. Έτσι υποστηρίζει νέα έρευνα που βασίστηκε στις απαντήσεις περίπου 800 γυναικών που είναι στελέχη σε εταιρείες. Ανάμεσα στις «βασικές» προσδοκίες, είναι η ελαστικότητα και ένα αξιόλογο οικογενειακό εισόδημα. Αρκούν όμως αυτά τα δύο;

Αυτό που θέλουν περισσότερο οι γυναίκες από τον χώρο που δουλεύουν, συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις και είναι ότι θέλουν να τις αναγνωρίζουν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

1. Περισσότερες πράξεις, όχι απλά μια καλύτερη πoλιτική

Η εμπειρία του εργαζόμενου δεν εξαρτάται μόνο από την πολιτική που υιοθετεί η κάθε εταιρεία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρονται και δρουν οι managers. Για παράδειγμα, η επιλογή για τηλεργασία δεν κάνει μια γυναίκα λιγότερο αποδοτική, ούτε σημαίνει ότι θα καθυστερεί τo deadline σε projects. Αυτό συνδέεται με την εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει επιτέλους κάποτε να αποκτηθεί.

Jenny.Gr
pexels

2. Υψηλότερες αμοιβές

Το ποσοστό των γυναικών που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη θέση τους το 2022 ήταν διπλάσιο συγκριτικά με τις γυναίκες που αποφάσισαν να μείνουν, κι αυτό εξαιτίας των χαμηλών μισθών. To 40% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι το οικονομικό κομμάτι καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την απόφασή τους ή όχι, να μείνουν στη δουλειά τους αλλά μόνο το 19% απάντησε πως το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουν, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Οι συμμετέχουσες απάντησαν επίσης πως θέλουν το εργασιακό περιβάλλον να τους προσφέρει ευκαιρίες ανέλιξης αλλά μόνο το 52% το κάνει. Μέσα από τέτοιες ευκαιρίες, ίσως το μισθολογικό χάσμα αρχίσει να μειώνεται.

3. Προαγωγές

Οι γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη στον εργασιακό τους χώρο. Αυτό για πολλές σημαίνει, μια προαγωγή, η οποία όμως πολλές φορές καθυστερεί ή δεν έρχεται ποτέ λόγω άνισων προκαταλήψεων.

Ήρθε επιτέλους η ώρα για περισσότερη ποικιλομορφία και ισότητα και αυτή η έρευνα το αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό.