6 φορές που πρέπει να πεις «όχι» στη δουλειά σου (και πώς ακριβώς να το κάνεις)
JTeam
18 Απριλίου 2023
Το να λες «όχι» στη δουλειά σου είναι σχεδόν απαγορευτικό. Συνοδεύεται από πολλές ενοχές αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά λυτρωτικό γιατί θέτει τα όρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 6 φορές που πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή την αρνητική λέξη στο εργασιακό σου περιβάλλον. Αν δεν το κάνεις, το quiet quitting δεν θα είναι μακριά οπότε για να αποφύγεις την «αθόρυβη παραίτηση», καλύτερα να πεις «όχι» σε κάποια πράγματα.
Πες λοιπόν ένα ηρωικό «όχι» αν:
1. To task που σου έχει ανατεθεί, δεν έχει καμία σχέση με τις αρμοδιότητές σου
Αν σου έχει ζητηθεί να κάνεις κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι γνωρίζεις, τότε μπορείς να αρνηθείς με ωραίο τρόπο. Μίλα στον υπεύθυνό σου ώστε να σου κάνει κάποια επεξήγηση αν χρειάζεται ενώ κάνε ένα reminder γύρω από το job description σου. Μη νιώθεις άσχημα, μπορείς ευγενικά να πεις ότι θες να βοηθήσεις αλλά ότι δεν είσαι σε θέση να αναλάβεις το task.
2. Το deadline δεν είναι ρεαλιστικό
Αν σου έχει ανατεθεί να κάνεις κάτι σε υπερβολικά περιορισμένο χρόνο, μπορείς να διαμαρτυρηθείς γιατί αν δεν γίνει με επιτυχία, όλοι θα ρίξουν τις ευθύνες πάνω σου. Μη διστάσεις να εκφράσεις τον προβληματισμό σου και να ζητήσει extra χρονικό περιθώριο. Αν σκέφτεσαι πώς θα αρνηθείς το ασφυκτικό deadline, μπορείς κάπως έτσι: «Δυστυχώς, είναι αδύνατο αυτό το deadline. Μπορεί να πάρω κάποια παράταση;».
3. Είσαι σε άδεια
Πες όχι σε οτιδήποτε κι αν σου ζητήσουν αν είσαι σε άδεια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαντήσεις σε mail, να σηκώσεις τηλέφωνα ή να σου ζητηθεί να ολοκληρώσεις μια δουλειά σε αυτό το διάστημα. Είσαι off οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσεις τα όριά σου. Αν σκέφτεσαι πώς να το πεις, είναι πολύ απλό: «Θα είμαι σε άδεια τότε οπότε δεν θα μπορέσω να το κάνω».
4. Σε εκμεταλλεύονται
Όταν συμβεί, θα είναι πολύ ξεκάθαρο οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταλάβεις. Αν σου ζητηθεί να κάνεις πολλά περισσότερα από όσα έχετε συμφωνήσει στην αρχή της συνεργασίας σας και η ανάθεση όλο και περισσότερων ευθυνών είναι πια τακτικό φαινόμενο, τότε πες απλά ότι δεν μπορείς να αναλάβεις τις extra ευθύνες. Πώς; «Το εκτιμώ αλλά δεν θα μπορέσω να αναλάβω κάτι παραπάνω».
5. Σου ζητηθεί να κάνεις κάτι ανήθικο/ μη ασφαλές
Αν νιώθεις εντελώς αμήχανα με κάτι που μόλις σου ζητήθηκε, πες «όχι». Ειδικά αν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία σου. Μπορείς να πεις ότι δεν νιώθεις άνετα να το κάνεις και αν υπάρχει κάτι άλλο, στο οποίο μπορείς να φανείς χρήσιμη/ος.
6. Δεν έχεις τα κατάλληλα προσόντα για το task
Αν σου ζητηθεί να αναλάβεις ένα project αλλά δεν έχεις επαρκή προσόντα για να το φέρεις εις πέρας με επιτυχία, αρνήσου ευγενικά. Είναι προτιμότερο να βάλεις όρια παρά να κατηγορηθείς στη συνέχεια ότι δεν το έκανες καλά. Μπορείς να το διατυπώσεις κάπως έτσι: «Ευχαριστώ που με σκεφτήκατε αλλά δεν νομίζω ότι έχω τα κατάλληλα προσόντα για να το αναλάβω».