REAL LIFE WORKING GIRL

5 σημάδια που δείχνουν πως χρειάζεσαι να αλλάξεις καριέρα ή δουλειά


JTeam

2 Οκτωβρίου 2023

5 σημάδια που δείχνουν πως χρειάζεσαι να αλλάξεις καριέρα ή δουλειά
Μήπως είναι ώρα να βάλεις πλώρη για νέο εργασιακό περιβάλλον;

Το ξέρω πως δεν είναι εύκολο να πάρεις την απόφαση να αλλάξεις μια δουλειά ή μια καριέρα την οποία είχες επιλέξει να ακολουθήσεις για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Θέλει αρκετό θάρρος, καλό υπολογισμό και κυρίως την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο βρισκόμαστε (ευτυχώς) σε μια εποχή, που δεν είναι απαραίτητο να μείνουμε 40 χρόνια σε μια θέση, μέχρι να βγούμε σε σύνταξη και την αφήσουμε σε τυχόν παιδί, όπως συνηθίζονταν πιο παλιά. Το να ψάξεις και να ενδιαφερθείς για μια νέα θέση εργασίας που σου φαίνεται ελκυστική, είναι κάτι -αν όχι απαραίτητο-, τουλάχιστον εξελικτικό.

Είναι οκέι να αποδεχτούμε πως μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μια δουλειά μας έχει προσφέρει ό,τι χρειαζόμασταν και είναι ώρα να κλείσει ένας κύκλος. Διαφορετικά το βόλεμα μπορεί να είναι ασφαλές, αλλά δεν μπορεί να σε ωφελήσει ιδιαίτερα. Γιατί από εκεί και μετά, ξεκινάει η κούραση. «Τα ίδια και τα ίδια». Η μιζέρια, η ρουτίνα που γίνεται σταδιακά ανυπόφορη, η στασιμότητα. Ώσπου δεν μένει πια κανένα κίνητρο για δουλειά.

5 σημάδια που σου δείχνουν πως είναι ώρα για αλλαγή στα επαγγελματικά σου

Πας μόνο για τα χρήματα

Προφανώς και κύριος στόχος της δουλειάς είναι ο βιοπορισμός και τα χρήματα, ωστόσο όταν δουλεύεις μόνο για την επιβίωση σου και τίποτα παραπάνω, είναι σίγουρο πως κουραστείς ψυχικά, μετά από ένα χρονικό διάστημα. Αλλάζοντας όμως περιβάλλον, πρόσωπα, και επαγγελματικές θέσεις, μπορείς πέρα από χρήματα, να έχεις νέες εμπειρίες, γνωριμίες, αλλά και γνώσεις, οι οποίες θα είναι μέρος της εξέλιξης σου.

Νιώθεις απογοητευμένος έως και καταθλιπτικός

Αυτό το συναίσθημα του να σηκώνεσαι από το κρεβάτι και να μην έχεις κανένα απολύτως κίνητρο για την δουλειά σου ή για την ημέρα σου, είναι πραγματικά βαρύ. Όλοι έχουμε τις δύσκολες ημέρες, ωστόσο αν αυτό γίνει καθημερινότητα, είναι η κατάλληλη στιγμή για σημαντικές αλλαγές. Και αν το σκεφτείς η δουλειά σου, είναι πιθανώς ο τομέας που αφιερώνεις τον περισσότερο χρόνο από τη ζωή σου.

Ζηλεύεις δουλειές φίλων σου ή κοντινών σου

Προφανώς δεν εννοούμε να έχεις φθόνο, αλλά αν σκέφτεσαι πως η δουλειά που κάνουν οι φίλοι σου είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα, ή νιώθεις πως μόνο εσύ παραπονιέσαι για την δουλειά σου, τότε είναι σημαντικό να κάνεις ένα βήμα και να τσεκάρεις τι επιλογές έχεις στα επαγγελματικά σου.

Αισθάνεσαι στάσιμος ή πως δεν έχεις μέλλον

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια πως είναι ώρα για αλλαγή. Αν δεν βλέπεις τον ρόλο σου να αναβαθμίζεται, ή την προαγωγή να πηγαίνει σε άλλο πρόσωπο, τότε είναι καλό να σκεφτείς το ενδεχόμενο να αλλάξεις δουλειά. Διαφορετικά, κανείς δεν θα ήθελε να εργάζεται γνωρίζοντας πως δεν έχει τίποτα καινούργιο να πάρει από τη θέση του, αλλά ούτε και να προσφέρει.

Δεν έχεις ενέργεια ούτε για το υπόλοιπο της μέρας σου

Σηκώνεσαι χωρίς ενέργεια σκεπτόμενος και μόνο το γεγονός πως έχεις να περάσεις οκτώ ώρες σε μια πολύ γνώριμη καρέκλα. Αφού τις μετράς τακτικά μπας και περάσουν, φεύγεις από τη δουλειά νιώθοντας εξουθενωμένος. Αυτό μοιάζει περισσότερο με βασανιστήριο, παρά με καθημερινότητα ενός ατόμου. Έστω αν δεν μπορείς για την ώρα να αλλάξεις την δουλειά σου, βρες τρόπους που σε χαλαρώνουν και σε αναζωογονούν.