REAL LIFE WORKING GIRL

5 συμβουλές για να πετύχεις καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής


JTeam

4 Δεκεμβρίου 2023

5 συμβουλές για να πετύχεις καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Pexels/ Anna Shvets
Και ποιος δεν προσπαθεί να βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Τι είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Ουσιαστικά, είναι η αναλογία μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεις στη δουλειά και του χρόνου ή της ενέργειας που αφιερώνεις σε άλλες πτυχές της ζωής σου, όπως η οικογένεια, οι φίλοι και τα χόμπι σου. Πρόκειται για την έννοια της εξισορρόπησης των εργασιακών απαιτήσεων με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της προσωπικής ζωής σου, ώστε να επιτυγχάνεται μια αίσθηση ευημερίας.

Αυτή η ισορροπία διασφαλίζει ότι δίνεις σε κάθε μέρος της ζωής σου την προσοχή που χρειάζεται, αλλά και τον κατάλληλο χρόνο.

Πώς θα επιτύχεις, όμως, αυτή την ισορροπία; Ακολουθούν 5 τρόποι.

Καθόρισε σαφώς τα όριά σου

Αυτό το βήμα θα σε βοηθήσει να αποτρέψεις να κυριαρχήσει στην προσωπική σου ζωή το άγχος και η πίεση της εργασίας. Ο προσωπικός σου χρόνος είναι πολύτιμος, γι’αυτό πρέπει να καθορίζεις σαφώς τα όριά σου. Σκέψου τι είναι πιο σημαντικό στην καθημερινότητά σου και βάλε τα κατάλληλα όρια.

Θέσε προτεραιότητες

Η ιεράρχηση σημαντικών εργασιών και δραστηριοτήτων μπορεί να σε βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι τα πιο σημαντικά πράγματα θα έρθουν πρώτα σε προτεραιότητα, γεγονός που ίσως δεν θα αφήσει χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Όταν σχεδιάζεις την ημέρα σου ή την εβδομάδα σου, βεβαιώσου ότι δεν θα χάσεις τα σημαντικά πράγματα. Εκμεταλλεύσου τις στιγμές που είναι κρίσιμες για την ευτυχία σου.

Να είσαι ευέλικτος

Ένα «κλειδί» για τη διατήρηση της ευτυχίας είναι να το είσαι πάντα ευέλικτoς. Σίγουρα, ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας μπορεί να σε βοηθήσει να εξισορροπήσεις τις προσωπικές ευθύνες και τις ευθύνες στην εργασία σου. Όπως και να 'χει, το να παραμένεις ανοιχτόμυαλος θα σε βοηθήσει να μη χάσεις σημαντικές ευκαιρίες.

Κάνε μικρά διαλείμματα

Τα τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις και θα αυξήσουν την παραγωγικότητά σου. Είναι σημαντικό να αφήνεις τον εαυτό σου να χαλαρώνει, αλλά και να βρίσκεις ευκαιρίες για να είσαι δημιουργικός, ακόμα κι όταν δουλεύεις.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Οι στόχοι που θέτεις πρέπει να είναι πάντα ρεαλιστικοί. Οι άνθρωποι δεν είμαστε ρομπότ. Οπότε όσο workaholic κι αν είσαι, καλό είναι να μην υπερβάλλεις. Η ευτυχία σου βασίζεται πολύ στη συνολική ισορροπία που διατηρείς στη ζωή σου.